Halvårsrapport 1. halvår 2017
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager halvårsrapporten for 1. halvår 2017 og status på strategiske fokusområder for 2017 til efterretning jf. bilag 1.
Problemstilling
I halvårsrapporten afrapporteres på en række indikatorer for målene i ældrepolitikken og sundhedspolitikken samt på de politisk fastsatte mål om sygefravær, sagsbehandlingstider og ventetider. Ikke alle indikatorer kan følges halvårligt, og derfor udarbejder forvaltningen ved årets udgang en mere omfattende årsrapport.
Halvårsrapporten fremlægges her til udvalgets orientering sammen med status på de politisk vedtagne fokusområder.
Løsning
Halvårsrapporten giver et nedslag på en række indikatorer i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens drift og kan således give et billede af, om der er områder og indsatser, der bør modtage særlig opmærksomhed. Rapporten for 1. halvår 2017 viser, at hovedparten af indikatorerne er stabile. Det gælder blandt andet i forhold til genindlæggelser, forebyggelige indlæggelser og korttidsindlæggelser samt ventedage på udskrivning fra hospital.
Rapporten er vedlagt til udvalgets orientering som bilag 1. Det er forvaltningens vurdering, at resultaterne ikke giver anledning til akut øget opmærksomhed eller igangsættelse af nye indsatser og at det stabile niveau er tilfredsstillende set i lyset af den store opgave med at implementere det elektroniske omsorgssystem 'Cura' i driften. Forvaltningen følger udviklingen løbende frem mod årsrapporten.
Status på strategiske fokusområder for 2017
På baggrund af resultaterne fra årsrapporten for 2016 besluttede udvalget fire strategiske fokusområder for 2017. I det følgende redegøres for udviklingen på de strategiske fokusområder.
Fokusområde 1: Fast hjælper i hjemmeplejen
Andelen af besøg i hjemmeplejen, som leveres af borgeres faste hjælpere, er fortsat uændret. Andelen har de sidste to år ligget mellem 58 procent og 63 procent.
Forvaltningen har i projektet ’Faste hjælpere – kontinuitet i hjemmeplejen’, som er finansieret af midler fra værdighedspuljen, siden sommeren 2016 arbejdet på dels at udvikle og afprøve nye veje til dels at reducere antallet af forskellige medarbejdere hos den enkelte borger, som modtager hjælp fra den kommunale hjemmepleje, og dels at forbedre brugeroplevelsen, der hvor der kommer forskellige medarbejdere i hjemmet.
I projektets første halvår var fokus på udforskning af behov samt idé- og konceptudvikling, mens der i foråret 2017 har været fokus på afprøvningen af de nye tiltag, som er samlet i tre forsøg. Delelementerne i de tre forsøg er overordnet evalueret relevante i det fortsatte arbejde, men det store arbejde med ibrugtagningen af forvaltningens nye omsorgssystem CURA har betydet, at alle nye tiltag og arbejdsgange ikke er implementeret fuldt ud. Borgerne har således ikke oplevet betydelige forandringer i hverdagen, og der kan derfor endnu ikke aflæses nogen effekt af tiltagene i hverken måltal eller brugertilfredshed. Forsøgsperioden er derfor blevet forlænget, jf. beslutning fra udvalgsmøde den 17. august 2017.
Fokusområde 2: 4 ugers-garanti
I 1. halvår 2017 blev 4 ugers-garantien overholdt i 87 procent af alle sager. Målet om, at alle godkendte borgere skal have tilbud om en plejebolig inden for 4 uger, er dermed ikke opfyldt. Borgere, der ønsker at bo i en plejeboligenhed i en anden kommune, eller som ønsker en specifik institution, er ikke omfattet af garantien og ligger således uden for de 87 procent.
Der er tale om en fremgang i forhold til 1. halvår 2016, hvor 4 ugers-garantien blev overholdt i 49 procent af alle sager.
Som følge af den demografiske udvikling skulle der i 2017 lukkes 21 plejeboliger. Grundet det høje pres på plejeboligkapaciteten i 2016 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget at opretholde de 21 pladser i 2017.
Fokusområde 3: Borgeroplevet frihed i hjemmeplejen
Vurderingen af den borgeroplevede frihed i hjemmeplejen baseres på resultaterne af de årlige brugerundersøgelser. Det er derfor først muligt at vise tal for udvikling inden for dette fokusområde i forbindelse med årsrapporten for 2017.
Forvaltningen har i 2017 igangsat flere initiativer og indsatser der understøtter borgernes mulighed for selv at vælge tidspunkt for en række indsatser og dermed styrket muligheden for at opleve højere grad af frihed.
- Klippekortsordningen i hjemmeplejen er i 2017 udvidet til at omfatte mulighed for aktiviteter i eftermiddags- og aftentimerne i tidsrummet fra kl. 15.30 – 22.00 på hverdage. Indsatsen er blevet understøttet af informationsmateriale til borgere i målgruppen og medarbejdere i hjemmeplejen.
- Valgfrihed for tidspunkt for rengøring: I 2017 er det for borgere der modtager rengøring blevet muligt selv at vælge tidspunkt for rengøring, herunder også i aftentimerne, på alle hverdage.
- Valgfrihed for tidspunkt for støtte til bad: Borgere der har behov for støtte til bad, har i 2017 fået mulighed for at vælge dette i aftentimerne.
- Udrednings- og rehabiliteringsforløb: I 2017 arbejder forvaltningen videre med at kvalificere og udvikle indsatsen med henblik på at understøtte borgerne i højere grad af selvhjulpenhed og mestring i hverdagen.
Fokusområde 4: Ventetider på genoptræning
Halvårsrapporten viser, at der fortsat er borgere, der venter længere end den politisk fastsatte maksimale ventetid på genoptræning. Ventetiden er overholdt for 92 procent af genoptræningsforløb efter serviceloven. For normale forløb efter sundhedsloven er ventetiden overholdt i 80 procent af tilfældene, mens ventetiden er overholdt for 85 pct. af de accelererede genoptræningsforløb efter sundhedsloven.
Ventetiden er overholdt i en større andel af forløbene i perioden januar-april 2017 end i 1. halvår 2016.
Forvaltningen har i 2017 igangsat Projekt Ventetid 2017-19 med det mål at sikre, at den politisk fastsatte maksimale ventetid til genoptræning overholdes. Projektet er igangsat efter politisk beslutning på udvalgsmøde den 27. april 2017.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Primo 2017 vil forvaltningen præsentere årsrapporten for udvalget. Årsrapporten vil indeholde flere oplysninger om udviklingen på de politiske mål, herunder væsentlige resultater fra brugerundersøgelsen for 2017.
Lars Gregersen
/Clea Bach