Etablering af ejendomsenhed - høring
Etablering af ejendomsenhed - høring
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 21. august 2003
4. Etablering af ejendomsenhed - høring
SOU 203/2003 J.nr. 59/2000
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som høringssvar til Økonomiudvalget om "etablering af en ejendomsenhed".
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. august 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
RESUME
Som en del af budgetaftalen for 2003 tiltrådte Borgerrepræsentationen den 10. oktober 2002 en hensigtserklæring om at samle administrationen af kommunens ejendomme med henblik på at få en bedre effektivitet, en bedre udnyttelse af lokaler på tværs i kommunens forvaltninger samt give et bedre prioriteringsgrundlag for pleje og vedligehold af kommunens lokaler. Økonomiforvaltningen blev anmodet om på baggrund af et udbud at finde en konsulent til at bistå med videre analyser.
Det udvalgte konsulentfirma, KPMG, har afleveret rapporten "Etablering af en ejendomsenhed i Københavns Kommune, maj 2003." Processen frem til udarbejdelse af rapporten er foregået i tæt kontakt til alle forvaltninger.
På baggrund af KPMG's rapport har Økonomiforvaltningen udarbejdet vedlagte udkast til indstilling og opsamler heri rapportens anbefalinger i forbindelse med indførelse af en fuld service ejendomsenhed i Københavns Kommune (scenario1).
Etablering af en ejendomsenhed vil forudsætte en ændring af Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Ejendomsenheden (fase 1) etableres pr. 1. januar 2004 med ansat ledelse og nøglemedarbejdere som en kontraktstyret virksomhed med reference til direktionen i den forvaltning, hvor Ejendomsenheden organisatorisk placeres. Overførslen af ejendomme samt opgaver vedr. anlæg, vedligeholdelse o.lign. (fase 2) sker på et senere tidspunkt - dog tidligst 1.januar 2005 - på baggrund af konkret politisk beslutning, hvorunder personalemæssige problemstillinger ligeledes vil blive inddraget.
De kommunale plejehjemsinstitutioner og administrative bygninger indgår efter forslaget i Ejendomsenheden. Selvstændige juridiske enheder, f.eks. de selvejende institutioner, indgår derimod ikke.
Efter forslaget placeres anlægsmidler i fagudvalgenes budgetter og overføres først til Ejendomsenheden, når Borgerrepræsentationen har godkendt det enkelte anlægsprojekt. Ejendomsenheden skal efterfølgende gennemføre det aftalte anlægsprojekt til kontraktsatte pris og kvalitet.
Løbende driftsopgaver på ejendomsområdet overgår til Ejendomsenheden. Undtaget herfra er de driftsopgaver, der i dag er henlagt til selvforvaltende enheder.
Bevillinger til udvendig vedligeholdelse af tage, facader og terræn skal overføres til Ejendomsenheden. Den indvendige vedligeholdelse anbefales fortsat varetaget af forvaltningerne.
Endelig vil Ejendomsenheden vil forestå indgåelse af lejekontrakter, internt og eksternt.
Sundhedsforvaltningen kan anbefale forslaget til rammer og principper for etablering af en ejendomsenhed.
Det tilføjes, at det i henseende til selvejende institutioner, hvor kommunen har den reelle vedligeholdelsesforpligtelse, i praksis vil være hensigtsmæssigt - specielt vedrørende prioriteringen af den udvendige vedligeholdelse - at der i videst mulig grad søges etableret samarbejdsaftaler med institutionerne og Ejendomsenheden, herunder om brugen af styringsredskabet CARETAKER.