Mødedato: 21.06.2007, kl. 16:00

Demografikorrektion 2008 og efterregulering 2007

Demografikorrektion 2008 og efterregulering 2007

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde torsdag den 21. juni 2007

 

 

8.      Demografikorrektion 2008 og efterregulering 2007

 

SOU 168/2007  J.nr. 44/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om de økonomiske konsekvenser af demografikorrektionen af udvalgets budget 2008 og efterregulering af budget 2007. Udvalget skal tage stilling til den videre proces i relation hertil.

 

indstiling og Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning

2.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at gå i tæt dialog med Koncernservice om metoden for befolkningsprognosen

3.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter relevante ændringer i forudsætningerne for demografimodellen

4.                  at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger en udmøntni ngsplan vedr. demografitilpasningen for 2008 i august/september, som udvalget kan tage stilling til.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 21. juni 2007: Udvalget tog 1. at til efterretning, godkendte 2. at, drøftede 3. at og tog 4. at til efterretning.

 

 

Problemstilling

Den nye befolkningsprognose medfører, at Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2007 skal efterreguleres med -17,7 mio. kr., og at budgettet for 2008 demografikorrigeres varigt med -117,2 mio. kr. (2007 pl) - mod 46,6 mio. kr. i den gamle prognose. Budgettet til afvikling af pladser ifm. Moderniseringsplanen korrigeres positivt med 1,4 mio. kr. i 2007 og 10,7 mio. kr. i 2008. Økonomiforvaltningen har reduceret efterreguleringen for 2007, således at den samlede demografiefterregulering udgør 13,4 mio. kr. for 2007. De negative korrektioner i 2008 vil blive relativt store og vil være svære at gøre om, såfremt det viser sig, at prognosen har overvurderet det forventede befolkningsfald. Det drejer sig specielt om kapacitetsreduktioner.

 

På baggrund af en orientering fra Koncernservice samt forvaltningens vurdering må det konstateres, at befolkningsprognosen er forbundet med større usikkerhed end tidligere, bl.a. pga. databrud. Forvaltningen vurderer, at der en risiko for, at prognosen overvurderer reduktionen i antallet af ældre.

 

Økonomiudvalget har ved mødet den 12. juni 2007 besluttet, at kommunens demografimodel skal kvalitetssikres af KL. På nuværende tidspunkt er det uvist, hvornår der foreligger et resultat af denne undersøgelse. Det skal understreges, at mulighederne for at realisere demografikorrektionerne i 2008 afhænger af en relativ hurtig politisk stillingstagen til implementeringen.

 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til de efterspørgselsstyrede serviceområder bliver årligt korrigeret vha. en fast demografimodel. Formålet er at fastholde serviceniveauet ved at korrigere udvalgets budget i takt med befolkningsudviklingen. Modellen er baseret på informationer om befolkningens fordeling på etårige aldersintervaller (befolkningsprognose), på dækningsgrader i hvert enkelt aldersinterval og på ydelsernes marginalpriser, jf. bilag 1.

 

I forbindelse med den nyeste prognose er der sket et brud i det datagrundlag, som befolkningsprognosen udarbejdes ud fra, hvilket gør den nye befolkningsprognose mere usikker. Dette bekræftes umiddelbart af, at den seneste prognose afviger fra den forrige prognose og fra den faktiske befolkningsudvikling, jf. bilag 2. Konsekvensen af prognosens større usikkerhed er, at dens værdi som styringsredskab falder. Ukritisk anvendelse af prognosen til demografiregulering kan få mærkbare negative konsekvenser for forvaltningens tilrettelæggelse af driften, budgetoverholdelse og serviceniveauet.

 

Den nye prognose medfører en demografiefterregulering af budget for 2007 på -13,4 mio. kr. og en demografiregulering af budget for 2008 på -117,2 mio. kr. Udmøntning af korrektionen vil bl.a. medføre (jf. bilag 2):

 

·        Lukning af 111 ekstra plejeboliger (kommer oven i planlagte lukninger)

·        At der må lukkes særpladser (f.eks. demenspladser) på trods af politisk ønske om at opprioritere indsatsen på disse områder

·        At budgettet i hjemmeplejen (herunder for sygeplejen) bliver yderligere presset

·        At det bliver vanskeligere at gennemføre de nødvendige tilpasninger, som følger af strukturreformen, herunder på sundhedsområdet.

 

I forhold til lukning af plejehjemspladser skal det bemærkes, at der er tale om en lang proces, der i sig selv vil gøre det vanskeligt at nå at realisere besparelserne i 2008. Endvidere er det yderst vanskeligt at stoppe disse nedlukningsprocesser, når de først er igangsat.

 

Det er endvidere forvaltningens vurdering, at hjemmeplejen vil få meget svært ved, at realisere sin andel af besparelsen i 2008, medmindre hjemmeplejeplanen som blev vedtaget i forbindelse med B2006 opjusteres (jf. bilag 2).

 

Det foreslås, at der fremlægges en konkret udmøntningsplan vedr. demografi korrektionerne i august/september. I forbindelse hermed vil udvalget skulle træffe beslutning om eventuelle institutionslukninger.

 

Ud over større usikker hed i befolkningsprognosen vurderer forvaltningen, at der er andre uhensigtsmæssigheder i demografimodellen, som forringer modellens værdi som styringsredskab. Det drejer sig om:

 

·        Fraflytning til ældre- og plejeboliger i andre kommuner: Demografimodellen nedjusterer forvaltningens budget, når +65 årige borgere fraflytter kommunen. Dette gælder også, hvis borgerne flytter til ældre- og plejeboliger i andre kommuner, på trods af at dette fører til øgede udgifter for forvaltningen, som følge af kommunens betalingsforpligtigelse Reelt medfører den nuværende model, at forvaltningen demografikorrigeres dobbelt på dette område. jf. bilag 2 og 3. Hertil kommer, at befolkningsprognosen ikke kan opfange Moderniseringplanens effekt på flyttemønstret, selvom denne kan være markant. Som følge heraf anbefaler forvaltningen, at budgettet til køb af pladser ikke demografireguleres fremover.

 

·        Ændrede søgemønstre til ydelser (ændring i dækningsgrader): Som følge af bl.a. hurtigere udskrivninger fra hospitalerne oplever hjemmeplejen større efterspørgsel efter hjemmepleje- og sygeplejeydelser samt genoptræning. Det ændrede søgemønster er ikke indarbejdet i demografimodellen. Forvaltningen anbefaler at analysere søgemønstrene til de forskellige ydelser med henblik på at tilpasse dækningsgraderne i demografimodellen, jf. bilag 2.

 

·        Modellens konsekvenser for politisk prioriterede områder: Modellen medfører automatisk regulering af alle aktiviteter på det efterspørgselsstyrede område, herunder også aktiviteter, som det politisk er besluttet at opprioritere, Forvaltningen anbefaler, at særligt prioriterede områder tages ud af demografimodellen, herunder alle særlige målrettede plejeboligpladser. Formålet er at fastholde den politiske prioritering. (jf. bilag 2.)

 

Forvaltningen anbefaler, at udvalget drøfter forudsætningerne for demografmodellen.

 

Økonomi

Fremgår af sagen

 

Videre proces

·        Ny befolkningsprognose i august

·        Kvalitetssikring af demografimodellen via KL

·        Fremlæggelse af udmøntningsplan i august/september

 

Bilag

1.  Beskrivelse af demografimodellen

2.  Konsekvenser af den nye prognose mht. demografikorrektioner.

3.  Orienterende notat om køb og salg af plejeboligpladser

 

 

 

         Hanne Baastrup

                                                                  /Andreas Jegstrup

 


 

Til top