Mødedato: 21.06.2007, kl. 16:00

Borgerrettet forebyggelse i Sundhedscenter Nørrebro

Borgerrettet forebyggelse i Sundhedscenter Nørrebro

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde torsdag den 21. juni 2007

 

 

5.      Borgerrettet forebyggelse i Sundhedscenter Nørrebro

 

SOU 180/2007  J.nr. 28/2003

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienteres om arbejdet med den borgerrettede forebyggelse på Sundhedscenter Nørrebro.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om borgerrettet forebyggelse i Sundhedscenter Nørrebro til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 21. juni 2007: Udvalget tog orienteringen til efterretning.

 

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen giver Sundheds- og Omsorgsudvalget en status på arbejdet med at integrere den borgerrettede forebyggelse på Sundhedscenter Nørrebro.

 

Løsning
I indstillingen vedr. sundhedscentre til udvalgsmødet den 19. marts 2007 anførte forvaltningen, at udvalget i juni 2007 ville få en status på arbejdet med at indføre borgerrettet forebyggelse i Sundhedscenter Nørrebro (SOU 63/2007 j.nr. 28/2003).

Udvalget besluttede den 23. februar 2006 at etablere et nyt sundhedscenter for kronisk syge borgere på Nørrebro og i Bispebjerg. Sundhedscentret ligger på Tranevej 27, 2400 NV i Bispebjerg Hospitals optageområde. Sundhedscenteret er en del af SIKS-projektet (Sammenhængende Indsats for Kronisk Syge) med Bispebjerg Hospital og åbner for henvendelser fra borgerne i juli 2007. Sundhedscentret indvies den 31. august, kl. 13.00.

Udvalget besluttede desuden, at Sundhedscenter Nørrebro særligt skal fokusere på at udvikle tilbud om borgerrettet forebyggelse til borgere med anden etnisk baggrund end dansk, og at sundhedscentret skal være med til at understøtte opsøgende sundhedsarbejde i socialt belastede boligområder. Dette sundhedscenter får derfor rollen som modelprojekt for udviklingen af borgerrettede forebyggelsestilbud på alle sundhedscentrene for kronisk syge borgere. Det opsøgende arbejde i socialt belastede boligområder koordineres med indsatsen herfor i regi af sundhedspolitikken.

Patientrettet forebyggelse i Sundhedscenter Nørrebro
Sundhedscenter Nørrebros kerneopgave er, som Sundhedscenter Østerbro, at tilbyde rehabilitering til alle borgere med kronisk sygdom i lokalområdet. Målgruppen er borgere med diabetes type 2, kronisk obstruktiv lungesygdom ("rygerlunger"), hjertesygdom samt borgere, som er særligt udsat for fald. Rehabiliteringstilbudet omfatter fysisk træning, kostvejledning, undervisning i sygdom, hjælp til rygeophør og psykosocial støtte. Borgerne henvises fra praktiserende læge eller hospital. I udgangspunktet får borgerne det samme tilbud uanset alder, køn og etnisk tilhørsforhold, men da mange borgere i lokalområdet tilhører etniske minoriteter kan disse borgere få tolkebistand og rådgivning i overensstemmelse med deres behov, og der kan tages hensyn til disse borgere på "Lær at leve med kronisk sygdom"-kurserne, som tilbydes kronisk syge borgere og borgere i risiko for at udvikle en livsstilssygdom. Underviserne på kurserne er frivillige, der selv har en kronisk sygdom, og kurserne gennemføres efter manual.

 

Status på borgerrettet forebyggelse i Sundhedscenter Nørrebro
Udover rehabilitering til borgere med kronisk sygdom tilbyder sundhedscentret borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme. Dette tilbud udbydes og udvikles i samarbejde med Folkesundhed København. I tillæg til sundhedscentrets egne borgerrettede tilbud vil sundhedscentret henvise til lokalområdets eller Folkesundhed Københavns andre forebyggelses- og sundhedsfremmetilbud. 

Sundhedscenteret vil især tilbyde borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme til borgere, der har risiko for at udvikle kronisk livsstilssygdom med særligt fokus på borgere af anden etnisk oprindelse end dansk. Det drejer sig fx om personer, der er overvægtige, fysisk inaktive, har forhøjet blodtryk og/eller uhensigtsmæssig fedtfordeling i blodet. I tilrettelæggelsen af sundhedscentrets indsats tages der stilling til, om tilbudene matcher den sproglige og kulturelle mangfoldighed blandt borgerne.

I 2007 tilbydes følgende generelle og specifikke borgerrettede forebyggelsesaktiviteter i sundhedscentret:

Generelle borgerrettede forebyggelsesaktiviteter
Rygestopkurser. Der gennemføres løbende rygestopkurser i sundhedscentret målrettet borgerne i lokalområdet.

Motion for ældre. Folkesundhed København indgår aftaler med idrætsforeninger om etablering af motionshold på sundhedscenteret for borgere, der har gennemført rehabilitering i sundhedscentret. I efteråret 2007 vurderes behovet for opfølgende motionstilbud i sundhedscenteret og på baggrund af analysen indgår Folkesundhed København samarbejde med idrætsforeninger om oprettelse af motionshold med start i slutningen af 2007, når de første rehabiliteringsforløb i sundhedscenteret er gennemført. Motionsholdene vil kunne målrettes borgere med etnisk minoritetsbaggrund, hvis der er behov for det.

Nærgymnastik. Nærgymnastik er et tilbud om motion i nærområdet til mindre mobile borgere. Disse tilbud findes allerede flere steder i sundhedscenterets optageområde, blandt andet på træningscentre, i ældreboliger, plejehjem og boligforeninger. Sundhedscenteret kan henvise borgere til disse tilbud.

Specifikke borgerrettede forebyggelsesaktiviteter for etniske minoriteter

Undervisning i sundhedsemner ved etniske sundhedsformildere til borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Sundhedsformidlerne underviser på forskellige sprog, fx urdu, persisk, tyrkisk, dansk og arabisk. Undervisningen vil omhandle sund levevis og livskvalitet, fx kost, motion, rygning, tandsundhed og reproduktiv. Undervisningsdeltagere kan deles op på forskellige hold, fx for mor/barn-grupper, ældre borgere og voksne mænd alt efter deltagernes behov.

 

To til fire sundhedsformidlere ansættes på deltid af sundhedscenteret. Sundheds-formidlerne repræsenterer de fire store sproggrupper (urdu, persisk, tyrkisk, og arabisk) blandt de etniske minoriteter i lokalområdet. Sundhedsformidlernes opgaver bliver at:

·        Være bindeled mellem sundhedscenteret og lokalområdet og udbrede kendskabet til sundhedscentret som "ambassadører" for centere t 

·        Medvirke til opsøgende sundhedsarbejde og tidlig opsporing i lokalområdet, specielt i socialt belastede boligområder

·        Medvirke til at tilrettelægge sundhedscentrets tilbud og udarbejde informationsmateriale

 

Motion for etniske minoriteter. Sundhedscentret vil tilbyde sine lokaler til eksisterende motionstilbud og undervisning i motion til etniske minoriteter i lokalområdet. Sundhedscenteret vil desuden henvise til disse tilbud.

 

Planlægning af nye tilbud i 2008
I efteråret 2007 planlægges nye borgerrettede forebyggelsestilbud for Sundhedscenter Nørrebro i 2008. Som præmis for planlægningen af det samlede tilbud i 2008 indgår erfaringer høstet i sundhedscenteret i 2007 samt de tilgængelige ressourcer i Folkesundhed København og sundhedscenteret. Følgende tiltag overvejes for 2008:

·        Motionsvejledning (MOVE) ved motionsvejleder. Tilbudet er til alle borgere i lokalområdet, men der vil være særligt fokus på rekruttering af borgere af anden etnisk oprindelse and dansk

·        Styrket indsats for sundhedsfremme i udvalgte boligområder

 

Evaluering af de borgerrettede aktiviteter i Sundhedscenter Nørrebro

Der vil blive gennemført en løbende evaluering af aktiviteterne i Sundhedscenter Nørrebro, hvor effekt, deltagelse, fremdrift og kvalitet vurderes.

 

Økonomi

Sundhedscenter Nørrebro har et årligt driftsbudget på 3,6 mio. kr. Bevillingen er permanent med funktionsnummer 4.62.88.1.

 

Videre proces

Forvaltningen giver en ny status på etableringen af borgerrettede forebyggelsestiltag i forbindelse med en årlig status til udvalget vedr. etablering af sundhedscentre i 2008.

 

Bilag

Ingen bilag.

 

 

         Anne Mette Fugleholm                  /Jens Egsgaard

 


 

Til top