Mødedato: 21.06.2007, kl. 16:00

Ventetidsgaranti for genoptræning efter udskrivning fra hospital

Ventetidsgaranti for genoptræning efter udskrivning fra hospital

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde torsdag den 21. juni 2007

 

 

4.      Ventetidsgaranti for genoptræning efter udskrivning fra hospital

 

SOU 170/2007  J.nr. 60/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal i denne indstilling tage stilling til model for indførelse af ventetidsgaranti på genoptræningsområdet.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fra 1. oktober 2007 indfører interne retningslinier for differentierede maksimale ventetider på genoptræningsområdet, 

2.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsudvalget som led i den månedlige rapportering om genoptræningsområdet vil få en status for ventetider,

3.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsudvalget får forelagt beslutningsgrundlag vedr. indførelse af maksimale ventetider, herunder udgifter hertil, i foråret 2008. Ventetiderne vil samtidig blive gjort tilgængelige på internettet.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 21. juni 2007: Udvalget godkendte indstillingen.

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har ønsket et oplæg om, hvad det vil koste at indføre differentierede ventetider på genoptræningsområdet, jf. Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 26. april 2007. Samtidig har Region Hovedstaden og kommunerne i Sundhedsaftalen forpligtet sig til at udvikle fælles målsætninger om maksimale ventetider for tilbud om påbegyndelse af ambulante genoptræningsforløb i foråret 2008.

 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at der i oktober 2007 indføres ensartede retningsliner og arbejdsgange for håndtering af differentierede maksimale ventetider for borgere, der skal modtag almen genoptræning i kommunen.  Indførelse af retningslinier skal medvirke til at sikre borgerne rettidig genoptræning samt sikre erfarings- og dataindsamling, som skal danne grundlag for de kommende drøftelser i Regionen og beregning af omkostninger ved indførelse af en ventetidsgaranti. Retningslinier og arbejdsgange vil understøtte en målsætning om følgende maksimale ventetider:

·        Standardventetider: Første tilbud om genoptræning 15 hverdage efter udskrivning fra hospital/genoptræningsplan modtages i kommunen. Standardventetid er den maksimale ventetid for alle patienter, der har modtaget en genoptræningsplan.

·        Accelereret ventetid: Første tilbud om genoptræning 7 hverdage efter udskrivning fra hospital/genoptræningsplan modtages i kommunen. Genoptræning København vurderer, med udgangspunkt i genoptræningsplanen, hvorvidt der er sundhedsfaglige forhold som betyder, at en patient har behov for en hurtig genoptræningsindsats.  I bilag 1 findes en oversigt over, hvilke sundhedsfagligforhold der kan begrunde, at en patient har behov for en hurtig genoptræningsindsats, samt indenfor hvilke diagnosegrupper behovet typisk forekommer.

Ovenstående ventetider er fastsat ud fra hidtidige erfaringer. Ventetiderne vil blive evalueret på basis af erfaringer fra perioden oktober 2007 til foråret 2008. 

I første omgang indføres ventetider som internt. Information til borgerne afventer indførelse af ventetidsgaranti i forbindelse med, at regionen og kommunerne godkender forslag om målsætningerne for maksimale ventetider i foråret 2008. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil her få forelagt forskellige økonomiske scenarier for fremtidige ventetider. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil endvidere opsætte kvalitetsindikatorer for ventetider. Ventetiderne vil samtidig blive gjort tilgængelige på internettet.

 

Indførelse af maksimale ventetider

Indførelse af ventetidsgaranti kræver et solidt kendskab til opgaven samt en række styringsredskaber, herunder:

Kendskab til efterspørgsel og udsving over året Indførelse af ventetidsgaranti fordrer kendskab til efterspørgsel og udsving over året. Da kommunen først overtog opgaven 1. januar 2007, er der usikkerhed om, hvad det faktiske antal genoptræningsplaner kommer til at udgøre på årsplan, samt eventuelle udsving/spidsbelastningsperioder i løbet af året. I bilag 2 findes data for genoptræningsområdet til og med maj 2007.

 

Samarbejdsaftaler med hospitalerne En del borgere modtager stationær eller specialiseret ambulant genoptræning i hospitalsregi, inden de overgår til kommunal genoptræning. Patienterne er dermed kendte, og det er muligt for hospitalerne at varsle – eller fremsende genoptræningsplanen – en eller to uger inden den kommunale genoptræningsindsats skal iværksættes. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er pt. ved at indgå aftale med Regionen om varslingsprocedure for udvalgte diagnosegruper.

 

IT-understøttelse De IT-systemer, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i drift, har ikke indbygget faciliteter, der kan håndtere ventetidsgaranti og planlægningsfaciliteter, som kan understøtte en optimal ressource- og kapacitetsudnyttelse. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer i løbet af efteråret 2007 at indføre et nyt IT-booking system, som er udviklet specielt til at understøtte ovenstående. Indførelse af bookingsystemet sker som led i en generel udbygning af IT-understøttelsen af Københavns Kommunes trænings- og sundhedscentre.,

 

Bedre udnyttelse af kapacitet og faglige kompetencer En løbende kvalitetsudvikling og optimering af træningskapaciteten kræver bl.a. en patientvolumen af tilstrækkelig størrelse. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil afdække, om det vil være kapacitets- og kvalitetsmæssigt hensigtsmæssigt at samle udvalgte diagnosegrupper til et eller få træningscentre. I første omgang arbejdes der med at samle genoptræning af håndkirurgiske patienter på et træningscenter.

 

Kommunikation med patienter/ Håndtering af udeblivelse fra træning Leverandørerne af genoptræning oplever, at en del patienter udebliver fra genoptræning.  Dette skaber problemer i forhold til administration og kapacitetsudnyttelse. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil udarbejde retningslinier for håndtering af dette problem.

 

Aktuelle ventetider på genoptræning

Ventetiderne i maj måned 2007 var mellem 1 og 3 uger fra genoptræningsplanen blev modtaget i kommunen, til opstart af genoptræningsforløb.

 

Økonomi

Udgiften til nyt IT-bookingsystem vil blive dækket indenfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningens budget for 2007 (Funktion 4.62.82.1).

 

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt et beslutningsgrundlag, for indførelse af maksimale ventetider, i forbindelse med, at Regionen og kommunerne skal godkende målsætningerne for maksimale ventetider foråret 2008. I beslutningsgrundlaget indgår udgifter til indførelse af maksimale ventetider.

 

Bilag

1.      Notat vedr. arbejdsgange og ventetider på genoptræningsområdet

2.      Data for genoptræning

 

Anne Mette Fugleholm                          

                                                                           /Jens Egsgaard

 


 

Til top