Mødedato: 21.06.2007, kl. 16:00

Sundhedsaftalen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden

Sundhedsaftalen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde torsdag den 21. juni 2007

 

 

3.      Sundhedsaftalen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden

 

SOU 183/2007  J.nr. 47/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om Sundhedsstyrelsens godkendelse og vurdering af sundhedsaftalen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om Sundhedsstyrelsens godkendelse og vurdering af sundhedsaftalen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 21. juni 2007: Udvalget tog orienteringen til efterretning.

 

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om Sundhedsstyrelsens godkendelse og vurdering af sundhedsaftalen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden, herunder Sundhedsstyrelsens forudsætninger for en fornyet godkendelse. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges den reviderede sundhedsaftale til godkendelse i marts 2008 inden den sendes til fornyet godkendelse i Sundhedsstyrelsen senest 1. april 2008.

 

Løsning

Sundhedsstyrelsen skriver, at sundhedsaftalen kan godkendes under forudsætning af, at aftaleparterne, Københavns Kommune og Region Hovedstaden, reviderer Sundhedsaftalen på baggrund af de generelle bemærkninger samt bemærkninger til sundhedsaftalens enkelte indsatsområder, som Sundhedsstyrelsen har anført i deres brev af 25. maj 2007 (jf. bilag 1). Sundhedsstyrelsen skal have en revideret sundhedsaftale til fornyet vurdering og godkendelse senest 1. april 2008. 

 

Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at alle 98 sundhedsaftaler er godkendt under en række konkret forudsætninger. Sundhedsstyrelsen er meget opmærksom på, at aftaleparterne kun har haft 3 måneder fra den formelle ikrafttrædelse af sundhedsloven til færdiggørelsen af sundhedsaftalerne, og at opfyldelsen af alle krav i lov, bekendtgørelse og vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler har krævet en meget stor indsats mht. gennemgang af indsatsområder og inddragelse af interessenter.

 

Sundhedsstyrelsens vurderer, at sundhedsaftalernes formål med at sikre samordning og sammenhæng for de patientforløb, der går på tværs af region og kommuner med disse såkaldt 1. generationsaftaler nu i langt højere grad er i fokus i kommunernes og regioners indsats end, hvad der tidligere var tilfældet. 

 

Sundhedsstyrelsens generelle bemærkninger giver anledning til, at Københavns Kommune og Region Hovedstaden skal: 

·         Konkretisere kontaktperson- og koordinatorfunktionerne i fremtidige versioner af aftalen.

·         Konkretisere og uddybe beskrivelserne af koordinering og styring af kapaciteten i og imellem de regionale og kommunale tilbud.

·         Konkretisere hvordan parterne sikrer, at opfølgningen er organiseret og planlagt med hensyn til såvel indhold som tidsplan for opfølgningen for hvert indsatsområde.

 

Sundhedsstyrelsens har desuden i detaljer beskrevet under hvilke forudsætninger sundhedsaftalen kan godkendes for hvert af de seks obligatoriske indsatsområder i sundhedsaftalen. Det gælder fx, at arbejdsgrupper nævnt i sundhedsaftalen skal være nedsat og at sundhedsaftalen beskriver, hvordan der sikres en løbende opfølgning på specifikke tiltag m.m.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemærker, at aftaleparterne allerede er i gang med at løse hovedparten af de opgaver, som fremgår af Sundhedsstyrelsens forudsætninger for godkendelse af sundhedsaftalen. Det gælder især de opgaver, hvor der igangsat et regionalt opfølgningsarbejde vedr. patientrettet forebyggelse og genoptræning.

Socialforvaltningen og Region Hovedstaden redegør for opfølgningen på indsatsområdet vedr. mennesker med sindslidelser.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af at revidere sundhedsaftalen.

 

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil drøfte Sundhedsstyrelsens forudsætninger for fornyet godkendelse af sundhedsaftalen på næste møde i Samordningsudvalget for Københavns Kommune med henblik på, at aftaleparterne, Københavns Kommune og Region Hovedstaden, reviderer aftalen inden Sundhedsstyrelsens tidsfrist 1. april 2008. 

 

Den reviderede sundhedsaftale forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse i marts 2008.

 

Samordningsudvalget for Københavns Kommune skal bl.a. udmønte sundhedsaftalen og består af repræsentanter fra hospitalerne med optageområde i Københavns Kommune, Region Hovedstadens Koncern Plan og Udvikling, de praktiserende læger, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Bispebjerg Hospitaler deler formandskabet for udvalget.

 

 Bilag

1.      Sundhedsstyrelsens brev af 25. maj 2007 vedr. godkendelse og vurdering af sundhedsaftalen for Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

 

 

         Anne Mette Fugleholm                  /Jens Egsgaard

 


 

Til top