Mødedato: 21.06.2007, kl. 16:00

Narkosetandklinik i specialtandplejen - anlæg

Se alle bilag

Narkosetandklinik i specialtandplejen - anlæg

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 21. juni 2007

 

 

6.      Narkosetandklinik i specialtandplejen - anlæg

 

SOU 176/2007  J.nr. 39/2007

 

 

 

Sundheds- og omsorgsudvalget skal tage stilling til etablering af en narkosetandklinik i specialtandplejen, som skal imødekomme Sundhedsstyrelsen  krav, og øge klinikkapaciteten så den passer til den nuværende patientpopulation.

 

Indstilling og Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.  at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til indretning af en specialtandklinik med henblik på tandbehandling i generel anæstesi (narkose - fuld bedøvelse)

2.  at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender, at anlægsbevillingen til en specialtandklinik mhp. tandbehandling i generel anæstesi finansieres af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens anlægsbudget 2007 – funktion 5.32.32.3.

 

Problemstilling

Ved kommunalreformen overførtes amtstandplejen til kommunalt regi og benævnes nu specialtandplejen. Det er derfor nu en kommunal forpligtigelse at tilbyde specialtandpleje. I den forbindelse har Sundhedsstyrelsen udgivet nye retningslinier, der bl.a. præciserer kravene til tandbehandling i generel anæstesi (narkose). Retningslinierne angiver, at kommunen skal tilbyde behandling i generel anæstesi med de nødvendige monitorerings- og  back-up funktioner, et krav de nuværende forhold ikke lever op til, og som er præciseret for at øge patientsikkerheden.

 

Endvidere er det sådan, at specialtandplejen har dimensioneringsproblemer idet det oprindelige klinikbyggeri til amtstandplejen skete mhp. betjening af ca. 1.300 borgere, medens det faktiske antal voksne københavnere som p.t. modtager specialtandpleje har rundet 1.500 og er i stadig stigning.

 

Løsning

Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer betyder på nogle områder en præcisering af kravene til specialtandplejen. Det hedder bl.a. "Såfremt den almenmedicinske udredning af patienten er vanskelig eller ufuldstændig udføres behandling i generel anæstesi derfor mest hensigtsmæssigt på sygehus eller i et sygehuslignende miljø med de nødvendige back-up funktioner." Generel anæstesi (narkose) er en hel central funktion i specialtandplejen, som tilbydes borgere som pga. psykisk udviklingshæmning, autisme, langvarig sindslidende eller andre lidelser har svært ved at bruge de almene tilbud om tandpleje.

 

Københavns Kommune råder ikke over de nødvendige faciliteter, og sygehusene har ikke kunne stille lokaler til rådighed. Der er derfor et presserende behov for at etablere en tandklinik til generel anæstesi med de nødvendige back-up funktioner. Da der samtidig er behov for at etablere en klinikenhed, der øger specialtandplejens kapacitet og sikrer, at Københavns Kommune kan tilbyde hvad Sundhedsloven foreskriver mht. tandsundhedsfremme for borgere som "falder uden for systemet", kan to problemer løses samtidig.

For nuværende foregår tandbehandling i generel anæstesi på tandklinikken ved det tidligere forsorgscenter Sundbyvang på Amager. Forholdene er ganske utilstrækkelige hvad angår back-up funktioner og anæstesiudstyr. De nuværende forhold kan derfor udelukkende betragtes som midlertidige

Ved diverse lokalemæssige omrokeringer vil det være muligt at etablere en anæstesiklinik ved Voksentandplejens kontorer på Tietgensgade uden yderligere huslejeudgifter. Etableringsudgiften er 2,0 mio. kr. I etableringsudgiften er også indeholdt udgift til etablering af omklædnings- og badefaciliteter, for personalet. I forbindelse med behandlingerne udsættes personalet ikke sjældent for smittefarligt materiale, da en del patienter er smittebærere af leverbetændelse (Hepatitis B og C), samt HIV.

 

Økonomi

Etablering af narkoseklinik i specialtandplejen medfører anlægsudgifter på 2,0 mio. kr. i 2007. Udgiften finansieres af midlerne, som blev overført fra 2006 til mindre anlægsarbejder jf. ØU 188/2007.

Projektet medfører, at der skal ske en intern omplacering af budgetmidler indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets anlægsbudget. Der flyttes 2,0 mio. fra funktion 5.32.32.3 til funktion 4.62.85.3 jf. bilag 3.

 

Videre proces

Sagen behandles sideløbende af Københavns Ejendomme, som udarbejder et høringssvar, der vedlægges sagen i det videre forløb.

Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen behandler derefter sagen. Det er planen at påbegynde anlægsarbejdet i september 2007 med forventet ibrugtagning primo 2008.

Hvis Københavns Ejendomme mod forventning fremkommer med forbehold i sagen, vil den blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til fornyet stillingtagen.

 

Bilag

1. Tekniske oplysninger om budgetomplacering

2. Miljøvurdering

 

 

 

         Anne Mette Fugleholm

                                                         /Børge Hede

 

 

 


 

Til top