Mødedato: 21.05.2015, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på Handicappolitikken 2013-2014 og godkendelse af revideret handleplan 2015-17

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges Sundheds- og Omsorgsforvaltningens status og handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik til godkendelse.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forvaltningens status og handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik til godkendelse

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status og handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 under sundheds- og omsorgsområdet til efterretning (bilag 1)
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender handleplan for sundheds- og omsorgsområdet i forhold til Københavns Kommunes Handicappolitik 2015-2017 (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik for 2011 – 2017. Politikken fremsætter målsætninger og principper for kommunens indsats for borgere med handicap. Hvert forvaltnings politiske udvalg har udarbejdet en handleplan med udgangspunkt i de målsætninger, som hører under udvalgets ressortområde.

Handleplanen er således Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ramme for at sikre handicappede ens vilkår og rettigheder med særligt fokus på tilgængelighed til forvaltningens tilbud, den rette faglighed i tilbuddene og koordination i komplekse forløb. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges status på handleplanen hvert andet år, og i år vedrører handleplanen en tre-årig periode frem til 2017, som handicappolitikken er berammet til.

Løsning

Status på Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan 2013-2014
Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan for 2013-2014 består af 11 indsatser, der understøtter målsætninger om støtte, social tryghed og koordination, sundhed for alle og målsætningen om at sikre sammenhængen i overgangen til at blive ældre. Status på de enkelte indsatser fremgår af bilag 1. Status på handleplanen er, at alle indsatser er igangsat, og at 8 af indsatserne er implementeret og integreret i den daglige drift og derfor ikke videreføres til den fremadrettede handleplan. 3 af de 11 indsatser videreføres i den fremadrettede handleplan sammen med et nyt initiativ om virtuel genoptræning i eget hjem.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at indsatserne har styrket den generelle handicaptilgængelighed til forvaltningens tilbud. Indsatserne har samtidig haft fokus på at indrette tilbud, så borgere  med handicap i højere grad tilgodeses. De fleste indsatser har haft fokus på at styrke tilbud om genoptræning og rehabilitering samt sikre ligestilling for borgerne.

Genoptræning og rehabilitering 
Der har generelt været fokus på at sikre høj kvalitet i genoptræningstilbuddene. Dette sikres blandt andet ved en individuel vurdering af den enkelte borgers behov samt ved, at genoptræningen udføres af fysio- og ergoterapeuter. Såfremt borgeren ikke er i stand til at komme på et af kommunens træningscentre og modtage det ambulante genoptræningstilbud, er der også
mulighed for, at borgeren kan få træning i eget hjem. Implementeringen af disse tiltag har samlet set målrettet indsatserne og højnet kvaliteten i genoptræningstilbuddene til borgerne.


Borgere med erhvervet hjerneskade
Der har været særlig fokus på borgere med erhvervet hjerneskade i forhold til at sikre sammenhæng og kvalitet i deres forløb. Tilbud om genoptræning til borgere med erhvervet hjerneskade er blandt andet udmøntet i et projekt, som har haft til formål at styrke samarbejdet på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Dette projekt har skabt grundlag for mere koordinerede løsninger i komplekse borgersager. En af projektets indsatser er Hjerneskadesamrådet, der består af repræsentanter fra de fire forvaltninger. Borgere, pårørende og samarbejdspartnere kan indstille sager til Hjerneskadesamrådet med henblik på afklaring, koordinering og sammenhæng i borgernes indsatser. Projektet er blevet forlænget til og med 2015 særligt med fokus på fastholdelse af samrådet, kompetenceudvikling og supervision. Der er udviklet et pårørendetilbud, som der er afsat ressourcer til i 2015-2016. 
I handleplanen for 2015 -2017 beskrives den fremtidige indsats for en sammenhængende og helhedsorienteret indsats for borgere med erhvervet hjerneskade med udgangspunkt i den nye bekendtgørelse og vejledning om genoptræningsplaner på genoptræningsområdet pr. 1. januar 2015.


Borgeres overgang fra Socialforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

For at sikre bedre koordination mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen
blev der i 2010 oprettet et koordinationsforum
. Målet er, at borgernes pleje- og omsorg varetages af den forvaltning, der har de bedste forudsætninger for at give det rette tilbud til den enkelte borger. Eksempelvis overgår en borger fra Socialforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, når borgeren fylder 65 år, hvis den dominerende problemstilling alene er sygdoms- og aldersbetinget funktionsnedsættelse. Koordinationsforummet mødes løbende og drøfter sager, hvor borgeren eventuelt skal overgå fra Socialforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med henblik på at finde den fagligt bedste løsning for borgeren. Socialforvaltningen har endvidere udarbejdet informationsmateriale til borgeren ved overgangen mellem forvaltningerne.

Mere tilgængelige tilbud til handicappede
Generelt er sundhedstilbuddene for borgere med handicap blevet gjort mere tilgængelige. Under indsatsen ”Tilgængelighed i sundhedshusene” har der været specifikt fokus på tilgængelighed og skiltning i de eksisterende sundhedshuse, og tiltag til at forbedre tilgængeligheden er indtænkt ved etablering af Sundhedshus Nørrebro i 2013 og 2014.


Forslag til handleplan for 2015-2017

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet udkast til handleplan for 2015-2017 på baggrund af input fra Handicaprådet (bilag 2). I handleplanen for 2015 -2017 beskrives den fremtidige indsats på området. Formålet er at understøtte en forbedret tilgængelighed til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tilbud og understøtte den fortsatte levering af målrettede og velkoordinerede forløb for borgere med handicap. Indsatserne har fortsat særlig fokus på genoptræning målrettet borgere med handicap og deres mulighed for genoptræning i borgers eget hjem eller tilgængeligheden til tilbuddene i sundhedshusene. Indsatsen er endvidere rettet mod at skabe en sammenhængende og helhedsorienteret indsats for borgere med behov for specialiseret rehabilitering.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan for 2015-2017 for Københavns Kommunes Handicappolitik fremsendes til Socialforvaltningen med henblik på at indgå i en samlet handleplan for alle forvaltninger, der skal sendes i ekstern høring hos Handicaprådet, Ældrerådet og Dialogforum. Efter høringen forelægges Socialudvalget den samlede handleplan, hvorefter sagen forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.  
Lars Storm Gregersen    
                                            
                                                                                                        /Merete Røn Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top