Mødedato: 21.05.2015, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Beretning 2014 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal én gang om året have forelagt en beretning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning 2014 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret til efterretning.

Problemstilling

Det følger af Serviceloven, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal følge udviklingen i anvendelsen af magt og andre indgreb i den personlige frihed med henblik på en vurdering af behovet for opfølgning.

I den forbindelse skal forvaltningen én gang om året fremlægge en beretning. 

Løsning

Beretningen for 2014 indeholder en gennemgang af Servicelovens regelsæt om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret med konkrete eksempler på situationer, hvor magtanvendelse har været anvendt samt en samlet oversigt over forvaltningens brug af Servicelovens bestemmelser om magtanvendelse. 

Endvidere beskrives de fokusområder, som har været særligt fremtrædende i forvaltningens indsats for at forebygge situationer, hvor tvangsindgreb kan blive nødvendige. Foranlediget af en mere generel medieomtale i 2014 om kommunernes anvendelse af bløde stofseler og brug af GPS´er til demente borgere redegøres der også for forvaltningens praksis på disse områder.   

Regelsættet om magtanvendelse dækker over mange forskellige former for indgreb - fra alarm- og pejlesystemer til kortvarig fysisk fastholdelse eller flytning til en plejebolig mod en borgers vilje. Antallet af gange hvor man anvender regelsættet på et år, beror derfor på en række svært forudsigelige faktorer. En vurdering af niveauet for magtanvendelser i forvaltningen, som alene baserer sig på antallet af indberetninger, vil derfor være for unuanceret.

Forvaltningen har som kontrolmyndighed modtaget og behandlet 457 ansøgninger og indberetninger om tvangsindgreb fra forvaltningens enheder. Dette tal er på niveau med antallet af indgreb i henholdsvis 2011 og 2012. I 2013 var antallet af registrerede indgreb nede på 210 og den indsats, der blev påbegyndt i sidste halvår af 2013 med henblik på at sikre kendskabet til regelsættet om magtanvendelse og afdække mulige årsager til, at antallet af registrerede indgreb var faldet så markant, fortsatte ind i 2014.     

Det øgede fokus afdækkede ikke forhold, der i det hele kunne begrunde faldet i antallet af indberetninger, men det er forvaltningens vurdering, at opmærksomheden på indberetningsregler m.v. kan have medvirket til, at sagsantallet i 2014 igen ligger på linje med antallet i 2011 og 2012. 

Inden for rammerne af den vedtagne demenspolitik arbejdes der for en generel opkvalificering af indsatsen på demensområdet med udvikling af nye tilbud til borgere med demens og deres pårørende samt udvikling af medarbejdernes kompetencer inden for demens. Samtidig har forvaltningen fortsat specifikt fokus på magtanvendelsesområdet - dels i forhold til udviklingen i indberetninger om magt og andre indgreb og dels via en løbende indsats for at sikre personalets kendskab til Servicelovens regler om magtanvendelse og procedureforskrifter samt vedligeholdelse af eksisterende viden på området.

Kontrolmyndigheden har i 2014 ikke modtaget klager fra borgere, værger eller pårørende over udført magtanvendelse. Ved de tilsyn, der er gennemført ude på enhederne har der ikke været anmærkninger omkring magtanvendelsesområdet i de udarbejdede tilsynsrapporter. 

Ankestyrelsen har primo 2015 iværksat en praksisundersøgelse om håndteringen af magtanvendelsesreglerne over for voksne med demens. Undersøgelsen omhandler stikprøver fra 10 kommuner og herunder 8 sager fra Københavns Kommune, som forvaltningen har behandlet i 2014. 
Resultatet af praksisundersøgelsen forventes at foreligge i slutningen af 2015 og vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Beretning 2014 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret har været i høring i Københavns Kommunes Ældreråd.

Ældrerådet havde følgende bemærkninger:
"Ældrerådet tager beretning 2014 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret samt forvaltningens indstilling i sagen til efterretning. Ældrerådet deler forvaltningens vurdering af, at opkvalificering og uddannelse af personalet er den bedste måde at forebygge magtanvendelse på. Rådet vil derfor opfordre til, at kompetenceudvikling fortsat prioriteres højt i forvaltningen."

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

                  Hanne Baastrup                           



                                                             / Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top