Mødedato: 21.04.2005, kl. 15:00

Ingen titel

Ingen titel

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 21. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Praksisplan for speciallægeområdet

 

SOU  88/2005  J.nr. 52/2002

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at godkende Speciallægepraksisplanen for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2004-2008.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2005

Indstillingen anbefales.

 

 

RESUME

Københavns og Frederiksberg Kommuner har med baggrund i speciallægeoverenskomsten udarbejdet en speciallægepraksisplan for perioden 2004-2008.

 

Københavns og Frederiksberg Kommuner har valgt at udarbejde en fælles plan, da den særlige struktur på sygehusområdet gør det vigtigt, at der sker en samordnet planlægning af speciallægeområdet for de to kommuner.

 

Da perioden for speciallægepraksisplanen 2004-2008 rækker ind i den kommende Region Hovedstaden, lægger flere af anbefalingerne i planen op til, at der allerede i 2006 skal ske en samordning og koordinering mellem Frederiksborg og Københavns Amter, Københavns og Frederiksberg Kommuner samt Bornholms Regionskommune om praksisplanlægningen i den kommende Region Hovedstaden.

Speciallægepraksisplanen for Københavns og Frederiksberg Kommuner består af en overordnet generel plan og 15 delplaner for specialerne: kirurgi, ortopædkirurgi, plastikkirurgi, psykiatri, børne- og ungdomspsykiatri, pædiatri, reumatologi, gynækologi, neurologi, dermatologi, anæstesiologi, radiologi, øjenlægehjælp, intern medicin og ørelægehjælp.

 

Den overordnede speciallægepraksisplan baserer sig dels på de 15 delplaner og indeholder derudover en række overordnede overvejelser og anbefalinger for udviklingen af speciallægeområdet de kommende år. Speciallægepraksisplanen belyser og fremsætter bl.a. anbefalinger indenfor følgende fokusområder: Samarbejdsaftaler mellem speciallægepraksis og sygehuse, arbejdsdeling mellem speciallægepraksis og hospitalerne, kvalitetsudvikling i speciallægepraksis, praksisfællesskaber m.v.

Københavns Kommune har generelt været tilbageholdende med at foreslå kapacitetsudvidelser indenfor de 15 specialer i speciallægepraksis, da udgifterne til speciallægehjælp er næsten 50 % højere pr. indbygger i den kommende Region Hovedstaden end i resten af landet.

Københavns Kommune foreslår dog kapacitetsudvidelser indenfor børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri, mens der foreslås en kapacitetsmæssig reduktion indenfor anæstesiologi og neurologi. I intern medicin og pædiatri foreslås mindre justeringer. I de øvrige 9 spe cialer er der ingen ændringer til kapaciteten.

Københavns Kommune har beregnet, at de samlede mindre udgifter ved de foreslåede ændringer til kapaciteterne vil være knap 0,4 mio. kr. for Københavns Kommune. Da der er tale om en "balanceopgørelse" ved Københavns Kommune dog ikke, hvornår de økonomiske konsekvenser vil indtræde. Det afhænger af, hvornår de berørte ydernumre blive ledige.

Der er beregnet udgifter til kapacitetsudvidelsen indenfor psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri på ca. 1,6 mio. kr. i 2005. Beløbet på 1, 6 mio. kr. vil indgå på Sundhedsforvaltningens ønskeliste for budget 2006.

 

Københavns Kommune har sendt speciallægepraksisplanen til høring hos en række interessenter, som er enige om, at speciallægepraksisplanen giver en god beskrivelse af praksisområdet og de enkelte specialer. Der ses positivt på anbefalingerne om samarbejdsaftaler mellem speciallægepraksis og hospitalerne, kvalitetsudvikling og en mere fleksibel omregningsfaktor mellem fuldtidspraksis og deltidspraksis indenfor specialerne. Derudover hilses anbefalingen om opgradering af kapaciteten indenfor psykiatrien velkommen.


 

Til top