Mødedato: 21.02.2008, kl. 14:30

Finansiering af SOSU- uddannelserne og sygeplejerskeuddannelsen

Se alle bilag

Finansiering af SOSU- uddannelserne og sygeplejerskeuddannelsen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. februar 2008

 

 

6.      Finansiering af SOSU- uddannelserne og sygeplejerskeuddannelsen

SOU  23/2008  J.nr. 1/2008

 

 

 

Praktikuddannelserne for social- og sundhedshjælper- og social- og sundhedsassistentelever samt sygeplejestuderende i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønskes styrket, så de lever op til lovkravene, forbedrer de nyuddannedes kvalifikationer og mindsker presset på driftsenhedernes ressourcer til borgerrettede opgaver.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om praktikuddannelserne og det deraf følgende finansieringsbehov til efterretning,

2.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om Københavns Kommunes andel af Trepartsaftalens midler til praktikuddannelserne, når forhandlingerne herom er afsluttet,

3.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget i forlængelse af orienteringen i 2. at præsenteres for et forslag til finansiering af den foreslåede tilførsel af midler til praktikuddannelserne.

 

 

Problemstilling

Ældreplejen varetager størstedelen af den praktiske uddannelse på social- og sundhedsuddannelserne, samt den kliniske vejledning af sygeplejestuderende i primærsektor.

På baggrund af undersøgelser vurderer forvaltningen, at ressourcerne til at varetage uddannelsesopgaven i dag ikke er tilstrækkelige. Uddannelsesopgaven "konkurrerer" i dagligdagen med plejeopgaverne om de ansattes tid. Konsekvensen heraf er dårligere uddannet arbejdskraft, større frafald, og at det er svært at fastholde de færdiguddannede og tiltrække sygeplejersker. Uddannelsesopgaverne medvirker også til den økonomiske ubalance i hjemmeplejen og i sygeplejen. I 2008 kommer nye skærpede lovkrav til social- og sundhedsuddannelserne og sygeplejestudiet.

 

Løsning

Forvaltningen foreslår, at praktikuddannelserne bliver en selvstændig kerneydelse, og at der afsættes selvstændigt budget til grunduddannelse og kliniske vejledning. Forvaltningen foreslår, at finansieringen af social- og sundhedsuddannelserne og sygeplejerskeuddannelsen indgår i forhandlingerne om budget 2009.

 

Der er mange grunde til, at kommunen bør prioritere praktikuddannelse højt:

1.      Folketinget har inden for de seneste 17 år vedtaget lovkrav, som stiller større krav til kvaliteten i praktikuddannelserne, og Københavns Kommune har vanskeligt ved at opfylde kravene fuldt ud.

2.      Grunduddannelse er den vigtigste vej til at sikre tilstrækkelig faglært arbejdskraft i fremtiden.

3.      Kravene til pleje- og omsorgspersonalets faglige niveau er stigende, og det stiller krav til kvaliteten i uddannelserne.

4.      Uddannelsesopgaven trækker ressourcer fra pleje- og omsorgsopgaverne, en ressourcetilførsel vil ikke bare gavne grunduddannelse men også frigøre ressourcer til pleje- og omsorgsopgaverne.

 

Der er gennem årene, seneste i 2001 og nu igen med virkning fra august 2008, sket lovændringer, som stiller større krav til praktikuddannelsernes indhold og kvalitet. Disse ændringer kræver flere ressourcer, kompetencer og tid i driften til uddannelsesopgaverne. Så vidt forvaltningen har kunnet konstatere, er der ikke blevet tilført ressourcer til praktikuddannelserne på trods af de skærpede krav i de sidste 17 år. Dertil kommer, at driftsenhederne i samme periode har oplevet en stigende kompleksitet i plejeopgaverne, og stadig større problemer med at rekruttere kvalificeret personale. Det kan udvikle sig til en "ond spiral", hvor der er ikke er tid til at uddanne fremtidens personale, fordi der ikke er personale til det.

 

Finansieringsbehovet på grunduddannelsesområdet er medvirkende årsag til den økonomiske ubalance i hjemmeplejen og i hjemmesygeplejen, fordi driftsenhederne må inkorporere denne store uddannelsesopgave i den almindelige drift, og det er ikke muligt uden økonomiske konsekvenser. Der er behov for at tilføre ca. 29 mio. kr. indenfor hjemmeplejen og 33 mio.  kr. i sygeplejen for at løfte uddannelsesopgaven.

 

Dertil kommer en faglig ubalance på uddannelsesområdet, som indebærer, at den faglige kvalitet i uddannelserne er stærkt svingende. Vilkårene vil blive forværret med de nye krav til praktikuddannelserne, som kommunen skal kunne leve op til fra august 2008. For en nærmere udredning af lovkravene henvises til bilag 1.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der på grunduddannelsesområdet er behov for at tilføre 62 mio. kr. til følgende opgaver:

·        Uddannelsesplanlægning, undervisning (herunder IT-læringsrum, der er lovkrav om), bedømmelse og eksamination af sygeplejestuderende, social- og sundhedshjælper- og assistentelever samt faglig supervision af kliniske vejledere og praktikvejledere.

·        Klinisk vejledning af 440 sygeplejestuderende om året

·        Praktikvejledning af 800-1000 social- og sundhedshjælper- og assistentelever om året

 

Økonomi

De 62 mio. kr. er beregnet således:

 

 

 

 

 

 

 

 

Uddannelsesansvarlig

 på enhedsniveau

Beregning

Finansierings- behovet

18 studieunits

1.527 mio. kr. pr. unit + styring og udvikling på i alt 2,5 mio. kr.

30 mio.

Praktikvejledere

79.000 timers undervisningsbehov delt med 1118 timer pr. lærer pr. år, gange med en bruttoløn på 280.000 kr. pr. vejleder pr. år

19,6 mio.

Kliniske vejledere

31.680 timer undervisningsbehov delt med 1118 timer pr. lærer, gange med en bruttoårsløn pr. lærer på 450.000 kr.

12,6 mio.

I alt

62,2 mio. kr.

 

I bilag 2 er de økonomiske forudsætninger beskrevet.

 

M.h.t. finansieringen tyder det på, at de igangværende trepartsforhandlinger vil kunne udløse blottilskudsmidler, som vil kunne bruges til at dække en del af det beskrevne finansieringsbehov. I trepartsaftalen indgår der bl.a. puljer på tilsammen lidt over 1 mia. kr. pr. år til øget dimensionering af sosu-uddannelserne, opkvalificering af faguddannede medarbejder på bl.a. sundhedsområdet og til voksenløn til elever på de erhvervsrettede ungdomsuddannelser. Da udmøntningen af puljerne (herunder bloktilskudsforhandlingerne) indgår i regeringsforhandlingerne om kommunernes økonomi, som ikke er afsluttet, er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere størrelsen af SUFs andel af puljerne.

 

Forvaltningen vil foreslå:

·        at Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om udmøntningen af Trepartsaftalens midler til praktikuddannelserne, når bloktilskudsforhandlingerne er afsluttet,

·        at der sammen med denne orientering indarbejdes forslag til finansiering af ressourcerne, der ønskes tilført praktikuddannelserne – herunder forslag til indfasning af ressourcetilførslen over en tre årig periode.

 

Videre proces

Sagen er i høring i Ældrerådet. Høringssvaret vil blive omdelt på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde.

Forvaltningen foreslår, at der udarbejdes forslag til ønskeliste om finansieringen af praktikuddannelserne til budget 2009.

 

 

 Bilag

1.      Reformer og faglige krav

2.      Omkostninger til grunduddannelsesopgaven som varetages i ældreplejen

 

 

         Kenneth Kristensen                       /

                                                                                       Helene Runliden

 

 

 


 

Til top