Status på etablering af sundhedscentre
Status på etablering af sundhedscentre
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 21. februar 2008
4. Status på etablering af sundhedscentre
SOU 21/2008 J.nr. 28/2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal orienteres om status for etablering af de 3 sundhedscentre og præsenteres for et forslag til ønskeliste for budget 2009 om etablering af et 4. sundhedscenter og kapacitetsudvidelse på de eksisterende sundhedscentre.
INDSTILLING
OG Beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Problemstilling
En gang årligt skal Sundheds- og Omsorgsudvalget have en redegørelse om status for etablering og udvikling af sundhedscentre. Alle københavnere med en kronisk sygdom bør have adgang til at få et tilbud fra et sundhedscenter. Etablering af et 4. sundhedscenter, så alle borgere med kronisk sygdom kan få et tilbud fra et sundhedscenter, vil indgå i forslag til ønskeliste for budget 2009.
Løsning
1. Status for etablering og planlægning af sundhedscentre
A. Lokale sundhedscentre
Københavns Kommunes sundhedscenterkoncept
Hovedfokus i Københavns Kommunes sundhedscentre er rehabilitering med fokus på livsstilsændringer til borgere med kronisk sygdom (type 2 diabetes, KOL, hjerte - kar sygdomme og faldbalanceproblemer) og sundhedsfremmende tilbud til borgere med risiko for at udvikle livsstilssygdomme. Formålet med indsatsen er, at borgerne med kronisk sygdom opnår et selvstændigt og meningsfulgt liv, på trods af de begrænsninger sygdommen måtte medføre. Centrale indikatorer for effekten er livskvalitet og fysisk funktionsevne. Rehabiliteringstilbudet er lægehenvist, tidsbegrænset, evidensbasereret, individuelt tilrettelagt i samarbejde med borgeren med fokus på borgerens handlekompetence og tilpasset lokalområdets karakteristika. Tilbudet i sundhedscentrene gives på hold og omfatter fysisk træning, undervisning i sygdom, kostvejledning, rygeophør og hjælp til at danne netværk. Når rehabiliteringsforløbet er afsluttet, sker der udslusning til andre tilbud f.eks. motionstilbud, klubber og patientforeninger.
Borgerrettet forebyggelse
Inden for det sidste år har sundhedscentrene også fået fokus på udvikling og etablering af mere åbne sundhedstilbud (borgerrettet forebyggelse) til borgerne. Dette arbejde sker i tæt samarbejde med Folkesundhed København. Der arbejdes aktuelt på, at det tidligere tilbud om Motion og Kost på Recept, samt det nuværende MOVE skal udbydes i Sundhedscenter Nørrebro og i Sundhedscenter Østerbro i en let revideret udgave. Tilbudet gives foreløbigt i 2008 og 2009. Tilbudet starter for patienter d. 1. maj 2008. Foråret 2008 bliver brugt til ansættelse og oplæring af personale, informering af de praktiserende læger samt udarbejdelse af praktiske arbejdsgange.
Tilbudet består af motionsvejledning, kostvejledning og fysisk træning. Forløbene sammensættes individuelt i samarbejde med borgeren. Borgere skal henvises til den fysiske træning af egen læge efter fastlagte kriterier. Motionsvejledning er åbent for alle borgere. Den årlige kapacitet pr. sundhedscenter er 250 kost- og motionsforløb (motion og kost på recept)og 250 motionsvejledningsforløb (MOVE). Folkesundhed København har planer om at udvikle et forebyggelses- og behandlingstilbud til svært overvægtige børn. Såfremt der skaffes finansiering, er en mulig lokalisering sundhedscentre.
Udviklingsspor
Det overvejes løbende om rehabiliteringstilbudet skal udvides til at omfatte flere sygdomsgrupper. Der er nu åbnet op for, at borgere med metabolisk syndrom (forstadier til diabetes og hjertesygdom) kan få et tilbud. Udviklingen af tilbud til nye sygdomsgrupper kræver ressourcer og grundig forberedelse, idet indsatsen gives evidensbaseret, og der skal udarbejdes nye forløbsbeskrivelser.
De lokale sundhedscentre er nye organisationer og er under stadig udvikling. Der sker en løbende udvikling af kvalitetsindikatorer med henblik på, at monitorere kvaliteten i det tilbud der gives bl.a. gennem brugerundersøgelser. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplever, at der er interesse fra universitetsverden om forskningssamarbejde. Der samarbejdes f.eks. med Danmarks Pædagogiske Universitet om et projekt om udvikling af undervisningsmodeller for borgere med kronisk sygdom.
De praktiserende læger er centrale samarbejdspartnere, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ser gerne, at der etableres lægepraksis i et integreret samarbejde med sundhedscentrene. Der er fokus på dette ved etableringen af de kommende sundhedscentre.
Sundhed
scenter Nørrebro
Sundhedscenter Nørrebro åbnede i august 2007. Der er indtil udgangen af 2007 henvist 102 borgere til sundhedscenteret. Sammensætningen af personalet på Sundhedscenter Nørrebro afspejler den befolkningsmæssige sammensætning i bydelen. På Sundhedscenter Nørrebro har man særlig fokus på, hvordan rehabilitering til borgere med anden etnisk baggrund sker bedst muligt. Der er igangsat et projekt omkring udvikling af et rehabiliteringsprogram til borgere af anden etnisk oprindelse med type 2 diabetes. Projektet startede 1. januar 2008. Der samarbejdes tæt med Bispebjerg Hospital og centrale samarbejdspartnere i lokalområdet. De erfaringer der høstes i diabetesprojektet vil blive overført til de øvrige sygdomsgrupper og sundhedscentre. Sundhedscenter Nørrebro er frontløber for udviklingen af de mere åbne borgerrettede forebyggelsestilbud. Folkesundhed København står for disse tilbud. I 2007 har der været afholdt 3 rygestopkurser og 8 temamøder med sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund end dansk. Aktiviteterne forventes videreført i 2008 sammen med 2 ældregymnastikhold i samarbejde med Pensionist Idræt.
Sundhedscenter Østerbro
349 borgere er i 2007 henvist til Sundhedscenter Østerbro heraf er 56 borgere viderehenvist til Træningscenter Østerbro. Pr. 1. juni 2007 kan borgere i Indre By og på Christianshavn også henvises til rehabilitering på sundhedscenteret. Sundhedscenter Østerbro indgår i SIKS-projektet (sammenhængende indsats for kronisk syge), som er ved at blive evalueret. De foreløbige opgørelser viser, at patienterne opnår bedre fysisk funktion og bedre livskvalitet ved rehabiliteringen, og at etableringen af det tværsektorielle samarbejde er lykkedes.
Sundhedscenter Amager
I tæt samarbejde med Amager Hospital, ældreområdet på Amager og de praktiserende læger er arbejdet med implementering af rehabiliteringen på Amager begyndt. Udgangspunktet for arbejdet er materialer og erfaringer fra SIKS-projektet. Der er nedsat fire sundhedsfaglige arbejdsgrupper, der har til opgave at tilrettelægge rehabiliteringsindsatsen på hospitalet og i sundhedscentret. Der er særlig fokus på at inddrage ældreområdet i samarbejdet. Der arbejdes på, at Træningscenter Amager og sundhedscenteret samlokaliseres i fælles lokaler på Amager Hospital.
B. Bydækkende Sundhedscentre
Sundhedscenter for Kræftramte
Sundhedscenter
for Kræftramte består af en rehabiliteringsenhed (bl.a. fysisk træning), der
drives af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og en rådgivningsenhed (bl.a.
psykologhjælp), der drives af Kræftens Bekæmpelse. Rehabiliteringsenheden er et
2 årigt forsøgsprojekt, der er delvis finansieret af Indenrigs- og
Sundhedsministeriets sundhedscenterpulje. Patienter med bryst-, lunge- og
tyktarms- og endetarmkræft kan få et tilbud fra rehabiliteringsenheden. De
kræftramte efterspørger i stor udstrækning tilbud og i særlig høj grad tilbud
om fysisk aktivitet. Da Sundhedscenter for Kræftramte er det første kommunale
sundhedscenter for kræft i Danmark, kontakter andre kommuner derfor centeret
for at få viden.. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at
rehabiliteringsenheden skal overgå til varig drift, og at alle kræftramte i
kommunen skal kunne få tilbud. Udvidelse af målgruppen og tilbud betyder, at
sundhedscenteret har brug for mere plads. Udvidelsesplanerne vil blive forelagt
som en del af en fællesindstilling til Økonomiudvalget, Socialudvalget og
Sundheds- og Omsorgsudvalget i foråret 2008 om fordeling, af den pulje der
ligger i Økonomiforvaltningen til finansiering af ekstra udgifter i forbindelse
med kommunalreformen.
Sundhedscenter Hans Knudsens Plads
En væsentlig del af den kommunale genoptræning efter sundhedsloven varetages på Hans Knudsens Plads. Hovedfokus i sundhedscenteret er derfor genoptræning og sundhedscenteret er flyttet, så Sundhedscenter Hans Knudsens Plads nu organisatorisk er forankret under Træning og Aktivitet København.
2. Udbygning af lokale sundhedscentre:
Med oprettelsen af sundhedscenter Amager vil ca. 270.000 voksne københavnere med kronisk sygdom have adgang til at få et rehabiliteringstilbud fra et sundhedscenter. Alle københavnere bør have lige adgang til kommunens sundhedstilbud, og det foreslås derfor, at der oprettes yderligere et lokalt sundhedscenter, og at der sker en udvidelse af kapaciteten på de eksisterende sundhedscentre. Det 4. sundhedscenter skal primært betjene borgere fra Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave. Kapaciteten på sundhedscentrene Østerbro og Nørrebro udvides til at omfatte borgere fra Brønshøj-Husum og Vanløse.
Økonomi
Forslag om etablering af det 4. sundhedscenter for borgere med kronisk sygdom og udvidelse af kapaciteten på Sundhedscentrene Nørrebro og Østerbro vil indgå i forslag til ønskelisten for budget 2009.
Videre proces
Evalueringen af SIKS-projektet vil blive forelagt Sundheds - og Omsorgsudvalget. Der vil endvidere blive forelagt en status for etablering af sundhedscenter Amager i august 2008.
Anne Mette Fugleholm
/Jens Egsgaard