Status på udmøntningen af sundhedsaftalen i regionen
Status på udmøntningen af sundhedsaftalen i regionen
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 21. februar 2008
3. Status på udmøntningen af sundhedsaftalen i regionen
SOU 20/2008 J.nr. 84/2007
De regionale følgegrupper under sundhedsaftalen har færdiggjort nogle af de centrale udviklingsopgaver aftalt i sundhedsaftalen, herunder snitfladekataloger på genoptrænings- og hjælpemiddelområdet, samt en fælles it-kortlægning.
INDSTILLING OG Beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for udmøntning af sundhedsaftalen i regionen til efterretning. |
Problemstilling
Der er under sundhedsaftalen nedsat 8 regionale følgegrupper med henblik på udmøntning af de aftalte udviklingsopgaver i sundhedsaftalen (bilag 1). To af følgegrupperne følger samarbejdet på psykiatriområdet. Denne del af sundhedsaftalen hører under Socialudvalget og berøres derfor ikke i denne indstilling.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at orientere udvalget om status på de større udviklingsopgaver i følgegrupperne med særligt fokus på genoptræning, hjælpemidler, it og kommunikation.
Forvaltningen vil også orientere om de nyligt gennemførte regionale journalaudits af varslingsreglerne ved udskrivning, herunder de indhentede erfaringer til brug for revisionen af sundhedsaftalen medio 2008.
Løsning
Der orienteres i det følgende om de væsentligste produkter fra følgegrupperne, som alle er drøftet og godkendt i den administrative styregruppe for sundhedsaftaler. Styregruppen er tovholder for følgegrupperne under sundhedsaftalen og består af kommunale og regionale repræsentanter.
Genoptræningsområdet
Med strukturreformen fik kommunerne myndigheds- og finansieringsansvar for al ambulant genoptræning. I den ambulante genoptræning sondres mellem almen træning, der udføres af kommunen, og specialiseret træning, der skal udføres på hospitalet. Da denne snitflade har givet anledning til uenighed, blev det i sundhedsaftalerne forudsat, at problemstillingen skulle bearbejdes af følgegruppen for genoptræningsområdet.
Følgegruppen har udarbejdet et snitfladekatalog med eksemplificerende beskrivelser af standardgenoptræningsforløb, der skal tydeliggøre de faglige kriterier for sondringen mellem almen og specialiseret genoptræning (bilag 2-4). Snitfladekataloget forventes at medføre flytning af flere specialiserede forløb til almene forløb i kommunen.
Den formelle implementering af snitfladekataloget på genoptræningsområdet sker i forbindelse med revisionen af sundhedsaftalen i 2008. Følgegruppen skal samtidig udarbejde en procesbeskrivelse for inddragelse af nye områder eller målgrupper i snitfladekataloget. På denne måde forventes Sundhedsstyrelsens krav til beskrivelsen af arbejdsdelingen på genoptræningsområdet i sundhedsaftalen at være imødekommet.
Forvaltningen
er ved at udarbejde konsekvensvurdering af implementeringen af
snitfladekataloget i Københavns Kommune med henblik på drøftelse i forbindelse
med udvalgets behandling af den reviderede sundhedsaftale.
Hjælpemiddelområdet
Følgegruppen for hjælpemiddelområdet har udarbejdet et casekatalog, som konkretiserer cirkulæret vedrørende afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet (bilag 5-6). Vurderingen fra følgegruppen er, at casekataloget understøtter et fleksibelt samarbejde på hjælpemiddelområdet, som kommer den enkelte borger/patient til gode. Casekataloget for hjælpemiddelområdet skønnes ikke at have nogle økonomiske konsekvenser og vil derfor blive implementeret umiddelbart.
It- og informations følgegruppen
It-følgegruppen har i 2007 gennemført en kortlægning af anvendelsen og anvendelsesmulighederne for IT-systemer til kommunikationsformål på hospitalerne, i de enkelte kommuner og i almen praksis (bilag 7). Kortlægningen vil være det centrale grundlag for udarbejdelse af specifikke tids- og aktivitetsmål for perioden 2008 – 2009.
Følgegruppen vurderer de højest prioriterede opgaver til at være:
· elektronisk formidling af genoptræningsplaner
· elektronisk formidling af basisadviser vedrørende indlæggelser, indlæggelsessvar og udskrivning
· elektronisk varsling og færdigmelding.
De teknologiske forudsætninger for at Københavns Kommune fuldt ud kan leve op til planerne i forhold til de prioriterede indsatsområder i den elektroniske kommunikation bringes på plads i løbet af foråret 2008.
Kommunikationsfølgegruppen
Følgegruppen for kommunikation har til opgave at udarbejde retningslinjer for kommunikation ved udskrivning og indlæggelse. Kommunikationen skal så vidt muligt foregå elektronisk med anvendelse af MedCom standarder. Følgegruppen har kortlagt informationsstrømmene i tæt samarbejde med it-følgegruppen (bilag 8) og er ved at konkretisere indholdet i og anvendelsen af de konkrete standarder. Følgegruppens resultater skal indarbejdes i den reviderede sundhedsaftale.
Audit af overholdelse af varslingsregler ved
udskrivning
Forvaltningen har sammen med Bispebjerg og Hvidovre Hospitaler i december gennemført journalaudit af overholdelse af varslingsregler ved udskrivning. Det samlede billede i regionen viser, at der er behov for en mere sikker kommunikation og dokumentation heraf fra hospitalerne samt en bedre tilgængelighed og opfølgning i kommunerne. Det er forvaltningens forventning, at en klarere formulering af varslingsreglerne i sundhedsaftalen vil fremme den igangværende implementering af varslingsreglerne. Audit skal gentages i marts/april 2008, og erfaringerne herfra skal indarbejdes i den reviderede sundhedsaftale.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Videre
proces
Den nuværende sundhedsaftale, der gælder for 2007-2009 skal revideres inden 1. oktober 2008 i forhold til Sundhedsstyrelsens forbehold for godkendelse af aftalen i april 2007 og den aftalte midtvejsopfølgning i sundhedsaftalen. Københavns Kommune afholder den 25. marts 2008 konference med hospitaler og almen praksis med henblik på at diskutere og opsamle erfaringer med sundhedsaftalen til brug for revisionen.
Sundhedskoordinationsudvalget er ansvarlig for forberedelsen af udkast til en revideret aftale og samtlige 29 kommuner vil blive inddraget i processen, blandt andet gennem Kommunekontaktrådet. Forslaget til den reviderede sundhedsaftale vil blive fremlagt til politisk behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget medio 2008 og efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Bilag
1. Oversigt over regionale følgegrupper nedsat under sundhedsaftalen
2. Snitfladekatalog vedrørende almen og specialiseret ambulant genoptræning
3. Læsevejledning til snitfladekatalog vedrørende almen og specialiseret ambulant genoptræning
4. Orientering – genoptræningsområdet fra KL/KKR Hovedstaden
5. Casekatalog - Ansvarsfordeling mellem regionen og kommunerne i forhold til behandlingsredskaber og hjælpemidler
6. Læsevejledning til casekatalog for behandlingsredskaber og hjælpemidler
7. Øjebliksbillede af it landskabet over hovedstadsregionens kommuner
8. Oversigt over kommunikationsstrømme mellem kommune og hospital
Anne Mette Fugleholm /Jens Egsgaard