Mødedato: 21.02.2002, kl. 15:00

Midtvejsevaluering om faldforebyggelse

Midtvejsevaluering om faldforebyggelse

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 21. februar 2002

 

3. Midtvejsevaluering om faldforebyggelse

SOU 34/2002 J.nr. 88/98

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager midtvejsredegørelsen vedr. den faldforebyggende indsats i kommunen til efterretning.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog orienteringen til efterretning

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på møde den 15. marts 1999 (SOU 24/99) handleplan for den forebyggende indsats i Københavns Kommune over fald og lårbenshalsbrud hos ældre borgere, herunder at der skulle udarbejdes en midtvejsredegørelse.

Handleplanens indsatsområder er: Plejehjem, hjemmepleje (nuværende P&O-kontorer og hjemmeplejeafdelinger) hospitaler, hjemmeboende ældre og praktiserende læger. Indsatsen er bygget op omkring undervisning af personalet, registrering af fald, analyse af årsager, handling og opfølgning.

På plejehjemmene er faldforebyggelse forankret planmæssigt, idet der er kontaktpersoner til sundhedskonsulenten, der er gennemført undervisning og der registreres fald. Endvidere tilbydes gratis hoftebeskyttere til alle relevante beboere. En database er udarbejdet m.h.p. at følge antallet af fald, lårbenshalsbrud og brugere af hoftebeskyttere fremover.

Hjemmeplejen har modtaget håndbøger om faldforebyggelse i hjemmet, og i 5 bydele har der været undervisning. Grundet den igangværende omstilling har det ikke været muligt at fortsætte processen. En administrativ model for tilbud om gratis hoftebeskyttere har været afprøvet, men måtte opgives, da der ikke kunne opbygges en optimal organisering af ordningen. Herefter er ordningen afprøvet ved træningscentre med positive resultater. Andre muligheder undersøges fortsat, så alle borgere over 65 år i kommunen, der er i risiko for lårbenshalsbrud kan få tilbudet.

De geriatriske klinikker i H:S har gennemført undervisning af personalet og der registreres permanent fald og brud, som inddateres i en klinisk database. På Hvidovre Hospitals skadestue er henvendelser fra ældre efter fald undersøgt m.h.p. at målrette forebyggelsen på tværs af primær/sekundær sektor.

I forhold til hjemmeboende ældre er der etableret tilbud om vedligeholdende træning – nærgymnastik- i foreløbig 3 større ældreboligkomplekser.

Den enkleste måde at evaluere faldforebyggelseseffekten på er at følge antallet af lårbenshalsbrud. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at antallet af lårbenshalsbrud hos ældre i Københavns Kommune i perioden 1995-2000 er reduceret med 25%. Korrigeret for demografiske ændringer er reduktionen på 10%. Det tilsvarende tal på landsplan er 4%. Der er betydelige gevinster ved at reducere antallet af lårbenshalsbrud, såvel vedrørende livskvalitet som samfundsmæssige besparelser.

I perioden 2002-2003 skal den igangværende indsats fastholdes og videreudvikles.

Endvidere vil det være vigtigt mere systematisk at inddrage hjemmeplejeområdet, P&O-kontorerne samt praktiserende læger i faldforebyggelsen.

En samlet afrapportering af indsatsen 1999-2003 vil ske primo 2004.

 

Til top