Mødedato: 21.02.2002, kl. 15:00

Orientering om ophør af samarbejde mellem Københavns Kommunes Tolkeformidling og Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning.

Orientering om ophør af samarbejde mellem Københavns Kommunes Tolkeformidling og Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning.

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 21. februar 2002

 

14. Orientering om ophør af samarbejde mellem Københavns Kommunes Tolkeformidling og Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning.

SOU 56/2002 J.nr. 38/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog orienteringen til efterretning

 

RESUME

Københavns Kommunes Tolkeformidling blev etableret i 1993. Sundhedsforvaltningen indledte i 1994 et samarbejde med den daværende Magistratens 3. afdeling om drift af tolkeformidlingen. Der blev i den forbindelse overført personaleressourcer til den daværende 3. afdeling.

Konkurrencestyrelsen har i december 2001 under henvisning til konkurrencelovens § 11 a, stk. 3 anmodet Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at oplyse, om den støtte, Københavns Kommune yder til Københavns Kommunes Tolkeformidling i forbindelse med kommunens formidling af tolke til praktiserende læger og speciallæger, har hjemmel i offentlig regulering.

Foranlediget af Konkurrencestyrelsens henvendelse har Indenrigs- og Sundhedsministeriet anmodet Københavns Borgerrepræsentation om en udtalelse.

Henvendelsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet behandles i Familie- og Arbejdsudvalget den 21. februar 2002.

På baggrund af Konkurrencestyrelsens og Indenrigs- og Sundhedsministeriets tilkendegivelser omkring lægernes brug af Tolkeformidlingen og betalingen i forbindelse hermed, har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med virkning fra den 1. juli 2002 besluttet at indføre et administrationsgebyr for praktiserende læger og speciallægers brug af Københavns Kommunes Tolkeformidling. Tidsfristen er fastsat af hensyn til patienterne og således, at lægerne og Sundhedsforvaltningen får muligheder for at finde yderligere kvalificerede tolke og tilpasse administrationen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har forelagt denne beslutning for Sundhedsforvaltningen.

Sundhedsforvaltningen har tilkendegivet, at indførelsen af et administrationsgebyr ved lægernes brug af Tolkeformidlingen vil medføre, at forvaltningen i givet fald vil ophøre med at gøre brug af Tolkeformidlingen og i stedet anvende private tolkebureauer, idet der via Den Offentlige Sygesikring alene er hjemmel til at afholde udgifterne til tolk, samt den særlige tillægsydelse til lægerne.

Sundhedsforvaltningen har gjort Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opmærksom på, at de lønmidler, der i sin tid blev overflyttet fra Sundhedsforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i forbindelse med aftalen om lægernes brug af Tolkeformidlingen, skal tilbageføres til Sundhedsforvaltningen. Det drejer sig om lønsummen svarende til en HK-funktionær.

 

Til top