Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune
Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 21. februar 2002
7. Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune
SOU 49/2002 J.nr. 23/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds - og Omsorgsudvalget tager orienteringen om en foreløbig status for de forebyggende hjemmebesøg til efterretning.
RESUME
Kommunerne er efter 1. juli 1998 påbudt ved lov at tilbyde mindst to forebyggende hjemmebesøg til borgere, der er fyldt 75 år.
Det overordnede formål med besøgene er
- at skabe tryghed og trivsel
- at yde råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder, samt
- at hjælpe til, at borgeren bedre udnytter egne resurser og bevarer funktionsevnen længst muligt
Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet at implementere ordningen med det måltal, at 70 pct. af målgruppen tager imod tilbuddet om et besøg.
I Københavns Kommune har de forebyggende hjemmebesøg i 2001 været præget af, at en del af de medarbejdere, der er ansat til at varetage hjemmebesøgene, har været overført til ekstra revisitationsopgaver. Dette er sket på baggrund af en beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget, der gav lov til midlertidigt at bruge forebyggerne i visitationsopgaven med henblik på hurtigt at komme på plads med de nye indkøbs- og vaskeordninger samt revisiteringerne efter det nye visitationskoncept Fælles Sprog.
Denne disposition har betydet, at det ikke været muligt at opfylde lovens krav om at tilbyde to årlige besøg til målgruppen. Den politiske målsætning om, at 70% af målgruppen skal tage imod tilbudet om et besøg, er således heller ikke opfyldt.
En ny følgegruppe for ordningen er nedsat. Gruppen opsamler de erfaringer der indtil videre er gjort, og Sundhedsforvaltningen vil i juni fremlægge en fornyet redegørelse om ordningen for Sundheds - og Omsorgsudvalget indeholdende status på besøgsaktiviteterne og eventuelle forslag til justeringer af de politiske målsætninger.
SAGSBESKRIVELSE
Ifølge lovgivningen skal alle kommuner efter 1. juli 1998 tilbyde mindst to forebyggende hjemmebesøg til borgere, der er fyldt 75 år - uanset om de modtager hjemmehjælp eller ej. Dog er plejehjemsbeboere ikke omfattet af lovgivningen. Der er tale om en rammelov fra Socialministeriet, således at kommunerne selv bestemmer, hvem der skal udføre besøgene, og hvordan ordningerne tilrettelægges.
Ved forebyggende hjemmebesøg forstås uopfordrede, men ikke uanmeldte besøg i eget hjem, med det generelle formål, gennem samtale at vurdere borgerens livssituation uden at fokusere på et bestemt symptom/problem eller en bestemt sygdom.
Det overordnede formål med besøgene er
- at skabe tryghed og trivsel
- at yde råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder, samt
- at hjælpe til, at borgeren bedre udnytter egne resurser og bevarer funktionsevnen længst muligt
Desuden er hensigten
- at opfange eventuelle problemer og
- at indgå i en dialog om behov for støtte
- at henlede opmærksomheden på eksisterende hjælpeforanstaltninger, som vil kunne løse eventuelle problemer, inden de bliver rigtig tunge
Aktuel presseomtale
Ultimo januar har der været en del medieomtale af ordningen, herunder to artikler i dagbladet Politiken den 27. januar 2002. På baggrund af denne medieomtale lovede Sundhedsforvaltningen at afgive en foreløbig statusredegørelse vedr. de forebyggende hjemmebesøg til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Artiklerne er skrevet på baggrund af en undersøgelse fra Ældresagen, som ifølge Politiken har indhentet svar fra 217 ud af landets 275 kommuner. Da Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune ikke var bekendt med at have deltaget i en undersøgelse udgået fra Ældresagen, er organisationen efterfølgende blevet kontaktet af Bestillerkontoret. Direkte adspurgt oplyser Ældresagen, at man telefonisk har talt med to bydele i Københavns Kommune.
Undersøgelsen skulle vise, at på landsplan takker 60% af de ældre, der får tilbudet, ja, men at 70 kommuner ikke overholder loven. Nogle kommuner indbyder f.eks. målgruppen til fælles møde i stedet for at de henvender sig direkte til borgerne via et brev. Samme undersøgelse roser Københavns Kommune som er en af kun fem kommuner i Danmark, der tilbyder gratis influenzavaccination til 65 årige og derover.
Principper for tilrettelæggelsen i Københavns Kommune
I Københavns Kommune er indsatsen organiseret bydelsvis, og besøgene udføres af tværfaglige teams med sundhedsfaglig baggrund. Den enkelte ældre får så vidt muligt besøg af den samme medarbejder, og en struktureret samtale er det bærende element. Det er borgerens behov og ønsker, der styrer det enkelte besøg.
Resurser
Den 1.december år 2000 var der ansat forebyggende medarbejdere svarende til ca. 30 fuldtidsstillinger. Efter tilførsel af ekstra budgetmidler til området i 2001, er der den 1. februar 2002, hvor også de tidligere forsøgsbydele tælles med, ansat forebyggende medarbejdere svarende til ca. 45 fuldtidsstillinger, en vækst på 50 %. De tidligere bydele tegner sig for ca. 10 stillinger. Væksten i det øvrige København har således været på ca. 15%.
Status
Bestillerkontoret gennemførte i løbet af sommeren 2001 en besøgsrunde til de forebyggende medarbejdere. Et af de centrale emner, der i den forbindelse blev drøftet, var formen for henvendelse til borgerne. Henvendelsesformen er også i fokus i Ældresagens undersøgelse. Alle de besøgte medarbejdere anvendte en direkte form med et brev med dato og tidspunkt for det tilbudte forebyggende besøg. Her er Københavns Kommune således i fin overensstemmelse med loven og dens intentioner.
Ordningen er i 2001 præget af, at en del medarbejdere, som følge af beslutning i Sundheds - og Omsorgsudvalget, i kortere eller længere tid har været overført til ekstra revisitationsopgaver. Denne disposition har betydet, at det trods de ekstra budgetmidler ikke har været muligt, at overholde lovens krav om at tilbyde de to årlige besøg til målgruppen. Det har således heller ikke været muligt at opfylde den politiske målsætning om, at 70 pct. af målgruppen skulle takke ja til tilbudet og modtage besøget.
Der er dog tale om en væsentlige forskelle mellem bydelene, hvilket bl.a. skyldes at bydelene er blevet påvirket forskelligt af revisitationsopgaven.
Vanløse lever op til den politiske målsætning. Alle inden for målgruppen får et tilbud, og 70 pct. siger ja tak. Men besøgsintervallet er 10-12 måneder. I januar 2002 takkede 85 pct. ja til besøget.
Brønshøj ligger også meget tæt på den politiske målsætning med 69% af de tilskrevne borgere, som takker ja.
Bispebjerg har siden april 2000 levet op til loven med to tilbudte årlige besøg. Men de er lidt længere fra den politiske målsætning, idet kun 45 pct. takker ja.
I resten af bydelene har det ikke været muligt at opfylde kravet om 2 årlige besøg eller den politiske målsætning.
Forsøgsbydelene har haft andre prioriteringer og principper for ordningen.
Den samlede vurdering er, at den evaluering af ordningen, som var planlagt til primo 2002, ikke vil give noget reelt billede af ordningens nuværende potentiale.
En ny følgegruppe er nedsat, og der arbejdes bl.a. på forslag til en videre strategi for området. Sundhedsforvaltningen vil med afsæt i følgegruppens arbejde i juni 2002 fremlægge en ny redegørelse for Sundheds - og Omsorgsudvalget indeholdende de relevante aktivitetsoplysninger og evt. forslag til justeringer af den politiske målsætning.
Da ordningen er stabiliseret, og de sidste forebyggere stopper med at udføre visitationsopgaver senest med udgangen af marts, vil det være muligt igen at foretage en opgørelse af besøgstallet, der afspejler ordningens reelle potentiale.
Københavns Kommune samarbejder med Socialministeriet og har en plads i ministeriets følgegruppe for ordningen. Her er kompetenceuvikling lige nu et af de centrale temaer, lige som mulighederne for mere målrettede og evaluerings-egnede indsatsområder drøftes.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser af denne indstilling.
ØKONOMI
Der er ingen økonomiske konsekvenser af denne indstilling.
BILAG
1) To artikler fra dagbladet Politiken 27. januar 2002
2) "Komiteernes undersøgelse om - forebyggende hjemmebesøg & gratis influenzavaccination 2001"
Lau Svendsen-Tune /Lars Bo Bülow