Mødedato: 21.01.2021, kl. 14:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Midtvejsstatus 2020 for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens implementering af handicappolitikken

Se alle bilag
I denne sag præsenteres en midtvejsstatus på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-22.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Midtvejsstatus for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsplan for handicappolitikken til efterretning.

Problemstilling

Handicappolitikken 2018-2022 blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 1. februar 2018. Det blev besluttet, at hver forvaltning skal udarbejde konkrete indsatsplaner for, hvordan der arbejdes med handicappolitikkens målsætninger. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik den 28. februar 2019.

Alle forvaltninger skal desuden forelægge deres respektive udvalg en midtvejsstatus ultimo 2020 eller primo 2021.

Løsning

Visionen i Københavns Kommunes handicappolitik er, at borgere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet. Det gælder for alle borgere med fysiske og psykiske handicap og borgere, der i en afgrænset periode har et handicap. 

Midtvejsstatus på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens implementering af Københavns Kommunes handicappolitik består af en opdatering af den indsatsplan, som blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i februar 2019 (bilag 1). Nye indsatser er anvist i indsatsplanen – eksempelvis kan nævnes:  

  • Tre specialiserede plejeboligtilbud til borgere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med synshandicap, hørehandicap og borgere med særligt pladskrævende hjælpemidler.
  • Kvikservice på Hjælpemiddelcentret, hvor borgere kan komme ind fra gaden, modtage rådgivning om hjælpemidler og tage dem med hjem samme dag.

Vedlagt er desuden en borgerundersøgelse, foretaget af Socialforvaltningen på vegne af alle forvaltninger i kommunen (bilag 2).

Handicaptiltag indenfor sundheds- og omsorgsområdet

Handicappolitikkens vision er i tråd med visionerne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens to bærende politikker – Ældrepolitikken og Sundhedspolitikken.

Udgangspunktet for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsplan under handicappolitikken er, at forvaltningens indsatser og tilbud allerede i dag i vid udstrækning er målrettet borgere med funktionsnedsættelser af enten fysisk og/eller kognitiv karakter. Målgrupperne for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatser er dog typisk ikke defineret som handicappede – og deres funktionsnedsættelser er ofte aldersbetingede.

Derfor arbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen generelt med tilgængelighed i alle indsatser og tilbud fx i byggeri af plejehjem, de hjælpemidler, der stilles til rådighed, og den måde, hvorpå tilbud sammensættes, herunder om der er tænkt i transport til og fra forvaltningens tilbud. Hertil kommer forvaltningens mere specialiserede tilbud til borgere med særlige udfordringer, som for eksempel plejeboliger til svagtseende ældre og ældre tegnsprogsbrugere.

Midtvejsstatus på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsplan

På samme måde som Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsplan for handicappolitikken fra 2019, tager forvaltningens midtvejsstatus udgangspunkt i de eksisterende tilbud fra forvaltningens tilbudsvifte. Den er struktureret efter Handicappolitikkens fire temaer og dertilhørende målsætninger. De fire temaer er:

  • Det gode liv
  • Deltagelse
  • Skole, uddannelse og beskæftigelse
  • Netværk.

Midtvejsstatus for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsplan viser en række illustrative eksempler på, hvordan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder med at imødekomme borgernes behov ift. forskellige former for funktionsnedsættelser. Især inden for temaerne Det gode liv og Netværk.

Indsatser, der understøtter Det gode liv, er tiltag med fokus på aktiviteter såsom aktivitetstilbud og ældreklubber, velfærdsteknologiske løsninger, sundhedstiltag for børn og unge på fx specialskoler og konkrete samarbejder mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen fx Hjerneskadekoordinationen.

Indsatser, der understøtter Netværk er tiltag i samarbejde med civilsamfundet mhp. at forhindre og forebygge ensomhed, pårørendeindsatser som kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende og nye boformer fx specialiserede plejeboligtilbud til borgere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med synshandicap, hørehandicap og bariatriske borgere og et nyt ældreboligtilbud til ensomme og utrygge borgere over 65 år.

Indsatsplanen udgør dog ikke en udtømmende liste, idet hovedparten af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatser kompenserer for funktionsnedsættelser i større eller mindre grad.

Borgerundersøgelse om implementering af handicappolitikken

Handicaprådet skulle i oktober 2020 have afholdt en konference om midtvejsstatus på handicappolitikken. Konferencen blev aflyst pga. COVID-19. I stedet valgte Handicaprådet og Socialforvaltningen at indsamle input fra borgere og andre interessenter via spørgeskemaer og telefoninterviews. Input er bl.a., at der efterspørges bedre kommunikation ved borgernes overgange mellem forvaltninger og mere tværgående løsninger for borgere, der er tilknyttet flere forvaltninger på samme tid. Derudover oplever mange pårørende, at de er nødt til at agere bindeled eller tovholder på tværs i kommunen. Den samlede opsamling på undersøgelsen kan ses i bilag 2.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med både disse og øvrige indsatser, der understøtter implementeringen af Københavns Kommunes handicappolitik til gavn for borgere med funktionsnedsættelser og handicap. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer Socialforvaltningen om arbejdet med implementeringen af handicappolitikken.

Katja Kayser

/Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top