Prisanalyse af leverandører af indkøbsordning 2020
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udfører en årlig prisanalyse af leverandører af indkøbsordning til hjemmeboende borgere. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres hermed om resultatet af prisanalysen for 2020.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at:
- Sundheds- og Omsorgsudvalget tager prisanalysen for 2020 af leverandører af indkøbsordningen til hjemmeboende borgere i Københavns Kommune (bilag 1) til efterretning.
Problemstilling
Alle københavnske borgere i eget hjem, som ikke selv har mulighed for at købe dagligvarer i almindelige dagligvarebutikker eller i netsupermarkeder, kan visiteres til indkøbsordning.
Københavns Kommune har, efter et udbud i slutningen af 2016, indgået aftale med to leverandører – Egebjerg Købmandsgård ApS og Intervare A/S – om levering af dagligvarer til hjemmeboende borgere.
Leverandørerne skal garantere, at de selv, og eventuelle underleverandører, efterlever Københavns Kommunes standardvilkår om leverandørernes samfundsansvar m.v. Desuden skal priserne på de varer, der sælges, modsvare prisniveauet for lignende varer i typiske dagligvarebutikker. Derfor gennemfører forvaltningen hvert år en prisanalyse på indkøbsordningen for at sikre, at prisniveauet hos leverandørerne ikke afviger væsentligt fra det øvrige marked.
Analysen forelægges her til udvalgets orientering.
Løsning
Den overordnede konklusion på prisanalysen er, at leverandørernes priser ikke afviger fra prisen i typiske dagligvarebutikker.
Omkring 2600 borgere er tilmeldt indkøbsordningen. Forårets COVID-19-nedlukning af Turkøb har givet en øget tilgang af borgere på indkøbsordningen. I Turkøb-ordningen køres borgerne i busser til og fra et indkøbscenter, og de får hjælp til at bære indkøbene ind i hjemmet. Ved nedlukningen i marts måned fik Turkøb-borgerne tilbud om, at de kunne komme over på indkøbsordningen. Ca. 25 pct. tog imod dette tilbud, mens de øvrige borgere fandt andre løsninger, eksempelvis via deres netværk. Turkøb åbnede op igen i juli 2020, men mange borgere valgte at blive på indkøbsordningen.
I lyset af de skærpede retningslinjer er Turkøb fra den 14. januar 2021 igen lukket ned, og en del borgere er overgået til indkøbsordningen. Når der igen bliver åbnet for turkøbsordningen, vil visitationen tilbyde borgerne at komme tilbage. Retningslinjer for afhentning og kørsel med borgere vil blive fastsat i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens hygiejneorganisation.
Kommunens to leverandører adskiller sig fra almindelige netsupermarkeder ved:
- at modtage telefoniske bestillinger
- at ekspedere bestillinger, som ikke betales via kreditkort i købsøjeblikket
- at ekspedere alle ordrer uden noget mindstekøb
- at have en særlig netløsning for bestillinger foretaget af hjemmeplejen
- at melde tilbage til visitationen, hvis borger ikke åbner døren for den aftalte levering
- at sætte varer på plads for borgeren i overensstemmelse med de gældende hygiejnerestriktioner.
Borgerne skal udelukkende betale for varerne, mens Københavns Kommune betaler for pakning og udbringning m.v. Det er et krav i aftalen, at leverandørerne skal tilbyde et varesortiment, der som minimum svarer til de varer, som borgerne ville kunne købe i en hvilken som helst dagligvarebutik.
Prisanalyse 2020 – konklusion
Den overordnede konklusion på prisanalysen er, at leverandørernes priser ikke afviger fra prisen i typiske dagligvarebutikker.
Beskrivelse af prisanalysen 2020
Prisanalysen er designet, så den tager højde for, at borgerne i indkøbsordningen har et forbrugsmønster, der afviger markant fra det forbrugsmønster, der kendetegner typiske husstande. Borgere, der er visiteret til indkøbsordningen er i mange tilfælde også visiteret til madservice, hvilket betyder, at de kun i begrænset omfang bestiller varer til dagens varme måltid.
For at analysen kan tage udgangspunkt i det typiske forbrugsmønster for visiterede borgere, har forvaltningen rekvireret lister hos de to leverandører over de 150 mest solgte varer i indkøbsordningen. På det grundlag har forvaltningen samlet en kurv af varer, der er på begge leverandørers lister.
Varerne er købt hos de to leverandører af indkøbsordningen og typiske dagligvarebutikker fra tre forskellige dagligvarekæder i Københavns Kommune. De tre fysiske dagligvarebutikker, der er købt ind i, er:
1. SuperBrugsen, Nordre Frihavnsgade 24, 2100 København Ø
2. Netto, Nordre Frihavnsgade, 70, 2100 København Ø
3. MENY, Østerfælled Torv 21, 2100 København Ø
På baggrund af de indhentede priser er der gennemført en analyse, der vægter priserne i forhold til, hvor stor en andel de enkelte varer udgør af det samlede antal solgte varer til borgere med indkøbsordning.
Tabel 1: Resultat af vægtet analyse
Leverandør |
Meny |
Intervare |
Egebjerg |
Super Brugsen |
Netto |
Værdi af vægtet varekurv |
632,08 |
584,73 |
565,94 |
558,77 |
549,14 |
Pct. billigere end dyreste varekurv |
|
7% |
10% |
12% |
13% |
Det fremgår, at priserne hos de to indkøbsordninger ikke afviger fra niveauet hos de almindelige dagligvarebutikker.
Mens der samlet set ikke er så stor forskel på priserne, kan der godt være forskel i priserne på enkelte varer. Eksempelvis koster 140 g. hønsesalat 9,56 kroner hos Netto, mens den koster 15,50 hos Intervare. På samme vis koster 80 g. rullepølse 13,39 kroner hos Netto mod 19,95 hos Superbrugsen og Intervare.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Begge leverandørers aftaler med kommunen løber til 2022. I slutningen af 2021 foretages igen en analyse af prisniveauet hos kommunens indkøbsordning for hjemmeboende borgere.
Katja Kayser
/Birgitte Østergaard