Mødedato: 21.01.2021, kl. 14:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

SAG UDEN FOR DAGSORDENEN - Godkendelse af kommunens varetagelse af ny delegeret opgave om smitteopsporing

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen påtager sig den nye kommunale opgave med at bistå Styrelsen for Patientsikkerhed med smitteopsporing ifm. COVID-19.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget

  1. at godkende at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på vegne af Københavns Kommune indgår aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bistå styrelsen i arbejdet med smitteopsporing.

Problemstilling

Af Sundheds- og Ældreministeriets bekendtgørelse nr. 36. af 13. januar 2021 (rådgivningsbekendtgørelsen) fremgår det af § 1, stk. 3, at kommunalbestyrelsen efter aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed kan bistå med at yde rådgivning af borgere om isolation og opsporing af nære kontakter.  Formålet er, at kommunerne fremover kan bistå Styrelsen for Patientsikkerhed i smitteopsporingen ifm. COVID-19, og dermed medvirke til at bryde flere smittekæder. Kommunerne kan således bistå Styrelsen for Patientsikkerhed med at løse styrelsens opgaver.

Det følger af bekendtgørelsen, at det er en kan-bestemmelse, og opgaven er dermed ikke er pålagt kommunen. Derfor skal der tages politisk stilling til om at kommunen vil påtage sig opgaven.

For at kommunen kan bistå en anden myndighed i at varetage dennes myndighedsopgaver, skal der også være selvstændigt hjemmel til, at kommunen kan varetage opgave. Der er hjemmel til opgaven i sundhedslovens § 119, stk. 2, om forebyggende og sundhedsfremmende tilbud og i sundhedslovens § 210 a om kommunale isolationsfaciliteter.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på vegne af Københavns Kommune påtager sig opgaven om at bistå Styrelsen for Patientsikkerhed i smitteopsporingen og indgår konkret aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed herom.

Løsning

Den kommunale smitteopsporingsindsats indebærer at bistå Styrelsen for Patientsikkerhed i at opnå kontakt til de smittede borgere i kommunen, som det ikke er lykkedes Styrelsen for Patientsikkerhed selv at komme i kontakt med inden for 24 timer efter testsvar. Kommunens opgave i smitteopsporingen vil således bestå af to elementer;

  • telefonisk forsøg på kontakt og
  • ·opsøgende kontakt på borgerens bopæl eller andre miljøer.

Opnår kommunen kontakt til de smittede borgere enten telefonisk eller via den opsøgende kontakt, består den kommunale opgave herefter i at informere om Sundhedsstyrelsens retningslinjer om bl.a. selvisolation og rådgive om adfærd, når man er smittet samt rådgivning og vejledning om kommunale tilbud til den smittede og de nære kontakter mhp. at sikre at isolation kan opretholdes i den anbefalede periode. Borgerne vil efter behov også blive tilbudt ophold på de kommunale isolationsfaciliteter.

Kommune kan ligeledes bistå Styrelsen for Patientsikkerhed i at varetage isolationsopfølgning på tredjedagen efter første kontakt. Her følges der ved en samtale op på, om borgeren har kunnet overholde isolationen, og om borgeren har været i kontakt med sine ”nære kontakter”.

Ved begge opgaver forpligter kommunens sig til at dokumentere kontakten til den smittede borger og registrere status på borgerens smittesituation. Dokumentationen returneres dagligt til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Som følge af opgavens sundhedsfaglige og forebyggende karakter er hovedansvaret for indsatsen internt i Københavns Kommune placeret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Den nærmere tilrettelæggelse af opgaven afklares i en dertil nedsat arbejdsgruppe på tværs af kommunen, idet flere forvaltninger vil skulle allokere personale og andre ressourcer til opgaven. Den nedsatte arbejdsgruppe ledes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Den telefoniske del af smitteopsporingsopgaven forventes efter dialog med de implicerede enheder forankret i Økonomiforvaltningen (Koncernservice) og Kultur- og Fritidsforvaltningen (Borgerservice), idet der her er ekspertise i etablering og drift af call-centre.

Den opsøgende del af smitteopsporingsopgaven forventes forankret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og varetaget af medarbejdere med erfaring i opsøgende borgerkontakt. Det forventes, at der udover medarbejdere fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (fx forebyggende medarbejdere) også vil indgå medarbejdere fra andre forvaltninger i det opsøgende arbejde, således at to medarbejdere altid følges ud til opsøgende kontakt med de smittede borgere.

Opgaven vil skulle varetages alle ugens syv dage, da det er afgørende for indsatsen, at der opnås hurtig kontakt til de smittede. Det nødvendige ressourcetræk for opgavens varetagelse er ikke på nuværende tidspunkt afklaret. Det må forventes, at ressourcetrækket øges, hvis smittetrykket igen stiger. Det kan i den forbindelse være nødvendigt at nedskalere andre opgaver i kommunen i overensstemmelse med rammerne herfor.

KL’s standardaftale om samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed er vedlagt som bilag 1.

Økonomi

De kommunale udgifter, der er forbundet med den kommunale bistand til smitteopsporingsarbejdet, er omfattet af regeringens tilkendegivelse om, også for 2021 at være indstillet på at sikre de nødvendige ressourcer til at finansiere COVID-19-indsatsen i kommunerne.

Indstillingen har således ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgå aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bistå Styrelsen for Patientsikkerhed i smitteopsporingen, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger organisere og iværksætte indsatsen med udgangspunkt i de ovenfor beskrevne rammer.

Den kommunale smitteopsporingsindsats i København forventes tidligst at kunne iværksættes medio uge 4 2021.

Katja Kayser

/Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top