Mødedato: 20.12.2007, kl. 16:00

Implementering af frivillighedspolitikken i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Implementering af frivillighedspolitikken i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 20. december 2007

 

 

6.      Implementering af frivillighedspolitikken i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

SOU 332/2007  J.nr. 25/2000

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Københavns Kommunes frivillighedspolitik blev vedtaget i 2005. I henhold til implementeringsplanen skal Sundheds- og Omsorgsudvalget årligt orienteres om arbejdet.

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om implementering af frivillighedspolitikken i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til efterretning,

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om høringssvar om tilskud efter Servicelovens § 18 til Socialforvaltningen til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 20. december 2007

Udvalget tog orienteringen til efterretning.

 

 

PROBLEMSTILLING

Formålet med frivillighedspolitikken er at skabe de bedste rammer for borgernes frivillige indsats. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i 2006 (SOU 337/2006) en plan for implementering af frivillighedspolitikkens ni punkter (BR754/05) i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde (bilag 1). Økonomiforvaltningen følger op på dette hvert andet år.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatsområder koordineres med Socialforvaltningens tilskud til frivilligt socialt arbejde efter Servicelovens § 18, hvortil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afgiver høringssva r (bilag 2).

 

LØSNING

Frivillighedspolitikkens ni punkter (bilag 1) gennemgås herunder.

 

1: Sikre dialog mellem den frivillige og offentlige indsats

Forvaltningen har mødtes jævnligt med en række fora på området, herunder Det centrale § 79 forum, dialogforum med ældreorganisationerne og Kontaktudvalget, se bilag 3.

Ældrechefer, pensions- og omsorgschefer og sundhedskonsulenter har afholdt møder med § 79 grupperne i lokalområderne, ligesom der er afholdt møder og kursusdage med tovholderne i Projekt Frivillige på plejehjem (bilag 4).

Der er etableret et formaliseret samarbejde med Kontaktudvalget, Frivilligt Forum og flere frivillige organisationer om Projekt Ældres Netværk (bilag 5).

2: Helhed i indsatsen
Frivillighedspolitikken og implementeringsplanen er sendt bredt ud i forvaltningen og institutioner. 21 plejehjem har udarbejdet deres egen frivillighedspolitik (jfr. bilag 4). Der er planer for modelprojektet "Det åbne Plejehjem", hvor 2-3 plejehjem udpeges som forum for udvikling af konkret samarbejde med lokalsamfundet, herunder uddannelse af medarbejdere sammen med frivillige organisationer.

Samarbejde med frivillige er en målsætning i forvaltningens ældrepolitik og indarbejdes i de konkrete handleplaner for et sundt ældreliv, aktiverende hjælp, netværk og sociale fællesskaber.

3: Inddragelse af borgerne i løsningen af sociale problemer
For at synliggøre mulighederne for klubaktiviteter og frivilligt arbejde har repræsentanter for foreninger og klubber deltaget på møder for nye og kommende pensionister, ligesom sundhedskonsulenter har afholdt kurser og deltaget i senior- og helsemesser for lokalområdernes ældre om sundhedsfremme og forebyggelse.

Der henvises til klubber og frivillige foreninger på www.folkesundhed.kk.dk og flere frivillige organisationer har sendt materialer ud til Sundhedscentre, Ældrekontorer og Pensions- og Omsorgskontorer til videreformidling til borgere. Den planlagte netbaserede kalender er pga. tekniske komplikationer stadig undervejs men ventes klar i starten af 2008.

4: Fastholdelse af gensidig respekt og indgåelse af partnerskaber
Forvaltningen har aftalt et partnerskab med Frivilligt Forum og § 79 klubberne om uddannelse i klippekortmodellen, der handler om samarbejde med frivillige og skal omfatte praktik i en frivillig organisation. Forvaltningen har desuden uddannet 14 frivillige som motionsinstruktører i regi af samarbejdet Gang i Danmark.

Der er indgået samarbejdsaftaler med 24 klubber, der modtager over 100.000 kr. som tilskud ifølge § 79. De toårige samarbejdsaftaler, der blev indgået i 2006 har omhandlet træning, brugerdemokrati eller samarbejde på tværs med andre klubber.

Der er indgået partnerskabsaftaler mellem frivillige organisationer og 21 plejehjem (bilag 4).

I samarbejde med en frivillig organisation er der etableret kontakt til en produktionsvirksomhed på Nørrebro, og der arbejdes på aftaler med deres medarbejderorganisation og seniorgruppe.

Der er indgået aftale om Partnerskabet Sankt Josef om aktiviteter for ældre, godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU 215/2007).

Forvaltningen har ikke holdt konference om frivilligheden og dens vilkår i 2007, men en ny er planlagt til den 5. februar 2008 (bilag 6). Der er afholdt et idé- og metodeseminar med frivillige organisationer den 19. november.

5: Synliggøre effekten af det frivillige arbejde
Der er udarbejdet lokale foldere om aktiviteter til uddeling til ældre i bydelene og en generel oversigt over aktivitetstilbud fra klubberne til udsendelse til pensionister, se pkt. 3 og bilag 7.

Klubber og foreninger, der modtager støtte ifølge § 79 har indsendt en månedlig opgørelse over antal medlemmer og fremmøde. Foreninger med samarbejdsaftaler indsender en afsluttende status med regnskabet. Der er desuden løbende dialog både med den enkelte klub og netværket om resultater.

6: Frivillige foreninger skal i højere grad tillægges betydning
Der er etableret samarbejde om Røde Kors Tur- og telefontjenesten, hvor omkring 500 brugere, 3 busser og 30 frivillige drager på besøg i klubber og foreninger. Indsatsen er støttet med midler fra boudlæg (bilag 8).

7: Tilskud gives så de frivilliges selvbestemmelse ikke anfægtes
Den seneste uddeling af midler ifølge Servicelovens § 79 er vedtaget af SOU den 22. november, og fokusområderne er besluttet i samarbejde med netværket af klubber og foreninger. 

8: Operationaliseringen af frivillighedspolitikken
21 deltagere i projekt Frivillige på plejehjem har udformet deres egen frivillighedspolitik (bilag 4).

9: Støtte udviklingen af lokalt samarbejde med frivillige
Pensions- og Omsorgskontorer har bistået med at sende lokale brochurer ud med pensionsmeddelelsen. Dette har givet flere medlemmer og deltagere til arrangementer, hvilket er baggrunden udsendelsen af den fælles folder til alle pensionister (bilag 7).

 

VIDERE PROCES

En orientering om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens implementering af frivillighedspolitik sendes til Økonomiforvaltningen, der er tovholder på Københavns Kommunes frivillighedspolitik.

 

BILAG

1.      Plan for implementering af frivillighedspolitik

2.      Høringssvar til Socialforvaltningen vedr. § 18

3.      Oversigt over frivillighedsområdet

4.      Frivillige på plejehjem

5.      Ældres Netværk

6.      Invitation til konference

7.      Folder

8.      Røde Kors Turtjenesten/ boudlæg

 

 

Anne Mette Fugleholm                           /   Jette Jul Bruun


 

Til top