Mødedato: 20.09.2007, kl. 14:00

Opfølgning på medlemsforslag om HIV hus

Opfølgning på medlemsforslag om HIV hus

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 20. september 2007

 

 

3.      Opfølgning på medlemsforslag om HIV hus

SOU 227/2007  J.nr. 1/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

I januar 2007 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget at overføre midler fra 2006 til 2007 til et Hiv-hus. Interesseorganisationerne har stadig ikke realiseret et Hiv-hus, og det er usikkert hvornår og i hvilken form, huset vil kunne realiseres.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter, at organisationerne kan anvende de resterende midler i 2007 til et Hiv-hus på trods af ændrede forudsætninger,

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender etablering af et Hiv-hus med mindst det nuværende antal organisationer og forudsat, at der foreligger godkendt lejemålskontrakt inden 1. december.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutning i mødet den 20. september 2007

Udvalget godkendte indstillingen med en bemærkning om, at de resterende midler i stedet anvendes til Sex og Samfunds-rådgivningsklinik eller lignende formål og søges overført til 2008, såfremt andet at ikke kan realiseres.

 

PROBLEMSTILLING

Etableringen af Hiv-huset var en prioriteret indsats i Hiv/aids-planen i 2006. Det lykkedes imidlertid ikke at etablere huset i 2006. På baggrund af medlemsforslag i januar 2007 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget at overføre midlerne fra 2006 til 2007. 

 

I Hiv/aids-planen var det oprindeligt organisationerne Aids-Fondet, STOP-aids, Positivgruppen, Hiv-Danmark og Aids-Linien, som ønskede at flytte sammen i et Hiv-hus. I løbet af 2006 udmeldte STOP-aids og Positivgruppen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at de alligevel ikke havde mulighed for at deltage i en sammenflytning. Aids-Fondet, Hiv-Danmark og Aids-Linien har ikke trukket sig ud af arbejdet med Hiv-huset.

 

Der er på den baggrund brug for en afklaring om anvendelsen af midlerne og om vilkårene herfor.

 

LØSNING

Hiv-huset er et af tre overordnede aktivitetsområder i Hiv/aids-planen:

1) Etablering af Hiv-huset med et samlet budget på 1.100.000 kr.

2) Etablering af Kondomeriet med et samlet budget på 2.150.000 kr.

3) Gennemførelse af forebyggelsesindsatser udført af organisationerne med et samlet budget på 12.750.000 kr.

 

Det er organisationerne selv, der har haft ansvar for at finde et egnet hus, hvilket også er anført eksplicit i Hiv/aids-planen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har løbende været i kontakt med organisationerne bag Hiv-huset. Organisationerne har undersøgt forskellige muligheder, herunder har de været i forhandlinger med en udlejer af en konkret ejendom i København. Undervejs i forløbet har nogle af organisationerne haft betænkeligheder ved økonomien i sammenflytningen. Enkelte organisationer har også af pladsmæssige årsager været forbeholdne. To organisationer har direkte meddelt, at de ikke længere ønsker at indgå i huset.

 

Da det stod klart, at et hus ikke kunne realiseres i 2006, besluttede organisationerne sammen med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at tage fat på Hiv-husets etablering ved at etablere Kondomeriet som i henhold til Hiv/aids-planen var en del af Hiv-husets budget, og som i planen var tænkt placeret i samme bygning som Hiv-huset. Aids-Fondet, Aids-Linien og Hiv-Danmark dannede sammen foreningen "Kondomeriet".

 

Status i august 2007 er, at Kondomeriet nu etableres i en selvstændig form af Aids-Fondet alene og forventes åbnet i Magasin til efteråret.

 

Der er nu tre organisationer tilbage, som ikke har trukket sig ud af arbejdet med at etablere huset.

 

Hiv/aids-planens oprindelige forudsætninger for Hiv-husets etablering er således ikke længere til stede. Det skal på den baggrund besluttes, om planen om et Hiv-hus skal opgives, eller om der skal arbejdes videre på baggrund af de ændrede forudsætninger.

 

Hvis et Hiv-hus ikke etableres

Etableres der ikke et Hiv-hus, vil de to andre indsatsområder i Hiv/aids-planen gennemføres uanfægtet.

 

De oprindelige mål med Hiv-huset - mere synlighed i gadebilledet og lettere tilgængelighed af rådgivning til københavnske borgere - vil Københavns Kommune alligevel til dels få opfyldt, idet Kondomeriet forventes åbnet efteråret 2007.

 

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter ikke at anvende midlerne til etablering af et Hiv-hus, kan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vende tilbage med fagligt relevante alternative anvendelser af midlerne.

 

ØKONOMI

I Hiv/aids-planen er der budgetteret med 1.250.000 kr. til etablering af Hiv-huset, heraf 150.000 kr. til etablering af Kondomeriet.

På baggrund af organisationernes og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens beslutning fra 2006 er de 150.000 af Hiv-husbudgettet, som var afsat til Kondomeriet udmøntet til etablering heraf. Organisationerne bag etableringen af huset har desuden haft udgifter i 2006 på 40.950 kr. til advokatbistand. Det betyder, at den samlede bevilling (4.62.88.1) og forbruget til dato er:

 

Samlet Hiv-husbudget i Hiv/aids-planen

1.250.000 kr.

Etablering af Kondomeri 2006 

-150.000 kr.

Advokatbistand 2006

- 40.950 kr.

Resterende midler (4.62.88.1)

1.059.050 kr.

 

VIDERE PROCES

Efter behandlingen i Sundheds- og Omsorgsudvalget meddeles organisationerne udvalgets beslutning, hvorefter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indkalder organisationerne til et møde om det videre forløb.

 

HØRING

Indstillingen har været i høring hos de involverede organisationer.

Af høringssvarene fremgår, at der er taget initiativ til at undersøge mulighederne for at danne et kontorfællesskab med nogle af organisationerne. Et kontorfællesskab bidrager ikke umiddelbart til den oprindelige intention om synlighed i gadebilledet, men muligvis i nogen grad til øget synergi mellem organisationerne, som også var en intention med Hiv-huset.

Det fremgår også, at organisationerne ønsker at forlænge fristen for etablering af Hiv-huset til udgangen af 2008. Forlænges fristen må der på ny afstemmes forventninger og krav til et Hiv-hus mellem organisationerne og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Organisationerne anbefaler endvidere, at midlerne såfremt de ikke anvendes til Hiv-huset, indgår i andre forebyggende aktiviteter i Hiv/aids-planen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer Hiv/aids-planens igangværende omfattende forebyggelsesaktiviteter som tilstrækkelige set i et folkesundhedsfagligt perspektiv.

 

BILAG

1. Organisationernes høringssvar

 

 

 

         Anne Mette Fugleholm

                                                   /             Jette Jul Bruun


 

Til top