Mødedato: 20.06.2024, kl. 14:00
Mødested: Eilersminde Plejehjem, Ruten 14, 2700 Brønshøj

Orientering om Magtberetning 2023

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hvert år en beretning om magtanvendelse for dels at give en status på området baseret på årets modtagne indberetninger for brug af magt og dels for, at udvalget kan følge udviklingen på området. Beretning om magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser for 2023 forelægges derfor her til orientering til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager årsberetning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret for 2023 til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hvert år en beretning om magtanvendelse for dels at give en status på området baseret på årets modtagne indberetninger for brug af magt og dels for, at udvalget kan følge udviklingen på området.

Løsning

Det er i serviceloven fastsat, at kommunen har en særlig omsorgspligt over for borgere, som har en betydelig og varig nedsat psykisk funktionsevne, f.eks. demens eller andre varige hjernelidelser.

Omsorgspligten betyder, at det kan blive nødvendigt for plejepersonalet som allersidste løsning at handle ved brug af magtanvendelse, såfremt borgeren på grund af sin varigt nedsatte psykiske funktionsevne ikke længere er i stand til at medvirke til den nødvendige pleje og omsorg, eller ved sin adfærd bringer sig selv eller andre i fare.

Førend magtanvendelse kan udøves, skal alle relevante socialpædagogiske tiltag være overvejet med henblik på at opnå borgerens frivillige medvirken til personalets nødvendige omsorg og pleje. De socialpædagogiske tiltag som oftest benyttes, er guidning, afledning og mimik. Kendskab til borgerens (tidligere) liv og vaner er derudover et meget vigtigt led i den socialpædagogiske indsats med henblik på at undgå brug af magt.

I enkelte tilfælde vil selve situationens akutte karakter – f.eks. en borger der er i færd med at kravle ud ad et vindue på anden sal – i sig selv bevirke, at personalet ikke har mulighed for at påse, at alle relevante pædagogiske indsatser er blevet iagttaget førend borgeren, fastholdes og føres væk fra vinduet.

Typer af magtanvendelse

Det er i serviceloven anført, hvilke typer magtanvendelser personalet har mulighed for at udøve:

  • Afværgehjælp: forhindrer skade på indbo/værdigenstande (§ 124c)
  • Fastholdelse m.v..: forhindrer skade på borger selv eller andre (§124d)
  • Stofseler: benyttes i kørestole for at forhindre fald (§128)
  • Tryghedsskabende velfærdsteknologi: f.eks. GPS, døralarm, trædemåtte (§128d)
  • Låsning og sikring af ydre døre og vinduer: afværge, at borger går ud og forårsager skade på sig selv eller andre (§128c)
  • Flytning uden samtykke: hvor borgeren enten er ude af stand til at forstå betydningen og konsekvenserne af at flytte i plejebolig men heller ikke modsætter sig (§ 136f) eller hvor borgeren konkret modsætter sig at flytte i plejebolig (§ 129)
  • Kortvarig fastholdelse i hygiejnesituationer (handicappede § 136a): f.eks. skift af ble og tandbørstning
  • Kortvarig fastholdelse i hygiejnesituationer (demens § 136c): f.eks. skift af ble og negleklipning
  • Fastholdelse ved meget grænseoverskridende eller konfliktskabende adfærd (§136d): f.eks. hvor borger nægter at gå ud af anden borgers bolig, eller hvor borger går ud af egen bolig uden tøj

Indberetning af magtanvendelser i 2023

Samlet set har forvaltningen i 2023 modtaget 368 indberetninger om magtanvendelser, hvor der var 376 indberetninger i 2022 og 180 i 2021. Til sammenligning var der 494 indberetninger i 2020. Se bilag ’Beretning om magt 2023’ for nærmere uddybelse af indberetninger i de forskellige år.

Tabel over magtanvendelser 2023 for hhv. område Nord og Syd

 

Område Syd

 

 

Område Nord

 

 

 

 

2023

 

2022

 

2021

 

2023

 

2022

 

2021

 

Hygiejne § 136c (demens)

 

 

96

 

154

 

52

 

90

 

42

 

25

 

Hygiejne § 136a (Handicap)

 

101

 

120

 

47

 

3

 

4

 

4

 

Fastholdelse § 136d

Grænseoverskridende adfærd

 

 

8

 

3

 

2

 

8

 

1

 

1

 

Fastholdelse § 124d

(til fare)

 

 

10

 

15

 

12

 

8

 

3

 

3

 

Sele § 128

 

12

 

17

 

15

 

8

 

7

 

13

 

Velfærdsteknologi

§ 128b

 

 

2

 

4

 

-

 

2

 

-

 

3

 

Særlig døråbnere

§ 125

 

 

8

 

1

 

-

 

2

 

2

 

-

 

Sikring af vinduer § 128c

 

 

3

 

1

 

-

 

5

 

1

 

1

 

Nødret

 

1

 

-

 

1

 

1

 

1

 

1

Samlet

 

241

 

315

 

129

 

127

 

61

 

51

 

Flytning uden samtykke

Der har derudover været behandlet og afgjort 36 sager om flytning uden samtykke efter servicelovens § 136f i 2023 medens 6 sager er afgjort efter § 129.

Årsberetning 2023

Som ved de forudgående år ses der en del flere magtanvendelser indenfor personlig hygiejne end for de øvrige typer af magtanvendelser. Der er tale om få beboere som qua deres svære kognitive funktionsnedsættelse, ikke har været ude af stand til at medvirke til den nødvendige personlige hygiejne, trods gentagne opfordringer og hjælp fra socialpædagogiske indsatser.

På de enheder, hvor der gentagne gange har været behov for at udøve magt hos samme beboer, har personalet været opmærksomme på at kontakte den demensfaglige rådgiver med henblik på at sikre, at alle relevante socialpædagogiske værktøjer er blevet forsøgt med henblik på at undgå al unødig brug af magt.

I september 2023 udkom forvaltningens obligatoriske e-læringsprogram indenfor magtanvendelse for første gang. Det er nu tilgængeligt for alle ledere og personale i forvaltningens enheder.

Det er de enkelte lederne på enhederne, der har ansvaret for, at alt personale indenfor plejen får gennemført e-læringen én gang og herefter én gang årligt eller efter behov. Der er i forvaltningen stort fokus på, at alle magtanvendelser skal indberettes da den enkelte indberetning er med til at øge videns- og læringsniveauet på den enkelte enhed.

Når en magtanvendelse skal indberettes, er medarbejderne nemlig forpligtet til at reflektere over situationen forud for magtanvendelsen, samt de forhold der var bestemmende for, at medarbejderen valgte at udøve magt.

Det blev i november 2023 også muligt at indberette og ansøge om brug af magtanvendelse i forvaltningens sundhedssystem CURA, hvilket er langt mere enkelt for den enkelte medarbejder end tidligere og forhåbentligt dermed med til at give et mere retvisende billede af antallet af magtanvendelser pr år.

Ud af de samlede 368 indberettede magtanvendelser i 2023 har forvaltningen vurderet, at 5 magtanvendelser ikke var i overensstemmelse med principperne for brug af magt i serviceloven.

De 5 indberetninger er beskrevet bagerst i beretningen i bilag ’Beretning om magt’.

Der har i 2023 ikke været klager vedrørende personalets brug af magtanvendelse fra hverken borgere, pårørende eller værger.

Høring i Københavns Ældreråd

Juridisk afdeling har ved møde den 23. april 2024 forelagt beretningerne for 2023 for Ældrerådets sundheds- og omsorgsudvalg.

Ældrerådet har til beretningen 2023 indledningsvist bemærket, at rådet sætter stor pris på, at magtanvendelsesområdet er et område, der arbejdes grundigt med i forvaltningen. Rådet bakker derfor også kraftigt op om forvaltningens fortsatte arbejde med at skærpe opmærksomheden på balancen mellem omsorgspligt og omsorgssvigt

Rådet har noteret sig, at der arbejdes yderligere med at udbrede tilbuddet om e-læringsmoduler omhandlende magtanvendelse til medarbejdere og ledere. Rådet finder dette godt og vigtigt, og opfordrer derfor til, at medarbejderstaben løbende genbesøger e-læringsmodulerne, så kendskab og viden også fremadrettet er præsent og aktiveret på alle tilbud.

I forlængelse af ovenstående ønsker rådet at fremhæve den ledelsesmæssige opgave det er at sikre, at alle medarbejdere forstår, hvorfor det er vigtigt at indberette alle magtanvendelser og er motiverede derfor. Rådet opfodrer derfor til, at også vikarer og afløsere mv., som minimum bør få et introduktionskursus (f.eks. som e-læringsmoduler), for magtanvendelsesområdet.

Rådet pointerer, at det stigende antal indberettede magtanvendelser ikke bør ses som et problem i sig selv, men i stedet som værende et grundlag for mere indsigt og et mere retvisende billede af området.

Rådet efterspørger dog muligheden for, om det fremadrettet kan fremgå af beretningen, hvor mange borgere antallet af magtanvendelser fordeler sig på, da det vil skabe en højere grad af gennemsigtighed og derved forståelse.

Afsluttende har rådet anført, at der er stærk opbagning til og fokus på uddannelse, således at medarbejderne selv har det faglige fundament til at indberette og kontinuerligt bliver understøttet heri.

Vedrørende rådets anbefalinger omkring understøttelse af viden hos vikarerne kan forvaltningen oplyse, at der arbejdes mod, at også faste vikarer bliver forpligtet til at gennemføre e-læringsmodulerne. Der vil samtidig blive undersøgt muligheden for, at de enkelte medarbejdere – faste som løse – samt ledere fx hvert andet år på ny forpligtes til at gennemføre e-læringsmodulerne.

Allerede nu er e-læringsmodulerne til henholdsvis ledere og medarbejdere obligatoriske, og enhederne bliver løbende året rundt præsenteret for tilbud om undervisning vedrørende magtanvendelse og pligten til at yde omsorg.

Vedrørende rådets anmodning om, at det fremadrettet kan fremgå, hvor mange borgere antallet af magtanvendelser årligt har fordelt sig på, vil forvaltningen se ind i muligheden for at opgøre tallene efter rådets ønske herom.

Høringssvaret er vedlagt i bilag 3.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med de allerede igangsatte initiativer inden for magtanvendelsesområdet frem mod beretningen for 2024 i 2025, hvor udvalget vil modtage en opdateret orientering om området.

Anna Schou Johansen
/Lars Matthiesen

 

 

 

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top