Mødedato: 20.06.2024, kl. 14:00
Mødested: Eilersminde Plejehjem, Ruten 14, 2700 Brønshøj

Godkendelse af udkast til høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen

Se alle bilag

Sundhedsstrukturkommissionen har afsluttet sit arbejde og afrapporteret til regeringen i uge 24. Aktører på sundhedsområdet har i den forbindelse 8 uger til at afgive høringssvar til kommissionens rapport med frist den 6. august. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har udarbejdet et udkast til høringssvar (bilag 1) til Sundheds- og Omsorgsudvalgets (SOU) drøftelse og godkendelse. SUF-MED og Købehavns Ældreråd har som høringsparter fremsendt forslag til input til høringssvar (bilag 3 og 4) som SOU kan drøfte og tage til efterretning.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter og godkender udkast til politisk høringssvar (bilag 1)
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager SUF-MED samt Ældrerådets input til høringssvar (bilag 3 og 4) til efterretning samt træffer beslutning om disse giver anledning til opdatering af høringssvar

Problemstilling

Sundhedsstrukturkommissionen blev nedsat af regeringen i marts 2023 og fik til opgave at opstille og belyse modeller for den fremtidige organisering af sundhedsvæsenet. Modellerne skal understøtte en markant omstilling af sundhedsvæsenet, så det nære sundhedsvæsen styrkes og tager større ansvar for flere patienter.

Sundhedskommissionen opstiller tre modeller for fremtidens sundhedsvæsen:

Inden for de tre modeller lægges op til tre niveauer af opgavesamling - stor, mellemstor eller mindre - fra kommuner til regioner eller staten. kommissionen opstiller også seks tværgående anbefalinger, som de anbefaler implementeret, uanset valg af model. SUF har udarbejdet et notat (bilag 5), der opsummerer kommissions anbefalinger og forslag til modeller. Kommissionens samlede afrapportering kan findes her: Sundhedsstrukturkommissionen | Indenrigs- og Sundhedsministeriet (ism.dk)

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet et udkast til høringssvar på vegne af Københavns Kommune (KK), der forholder sig til de fremlagte modeller og anbefalinger ud fra et KK-perspektiv (bilag 1) samt et følgebrev, der kan vedlægges ved fremsendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet (bilag 2).

Grundlæggende bakkes der i høringssvaret op om kommissionens tværgående og modeluafhængige anbefalinger, der kan være med til at sikre en stærk national, rammesætning på en række områder, der kan bidrage til udviklingen af et nært, stærkt sundhedsvæsen.

I høringssvaret fremhæves det, at kommissionens opgave har været at opstille modeller, der understøtter et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen, og som sikrer nærhed, lighed og bæredygtighed. Imidlertid peger alle tre modeller på en større eller mindre grad af centralisering, hvor opgaverne på sundheds- og ældreområdet flyttes væk fra borgernes hverdag.

Københavns Kommune bemærker, at kommunerne er tættest på borgernes hverdagsliv og sammen med almen praksis bør udgøre rygraden i det nære sundhedsvæsen. Som borger er man ofte kun patient i få dage, mens det hele liv leves i de rammer, indsatser og tilbud, som kommunerne leverer. Derfor efterlyser Københavns Kommune en model, der vender det klassiske sundhedsvæsen med udgangspunkt i hospitaler og patienter på hovedet, og i stedet tager udgangspunkt i det nære sundhedsvæsen tæt på borgernes liv og hverdag.

Vurdering af model 3
Af de tre opstillede modeller vurderer Københavns Kommune, at model 3 rummer de bedste forudsætninger for et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen, som styrker nærhed, bæredygtighed, lighed og sammenhæng.  Sammen med anbefalingerne om ny organisering af det almenmedicinske tilbud og af digitalisering og data samt en national sundhedsplan, rummer model 3 potentialet for store og positive forandringer af sundhedsvæsenet.

Modellen lægger dog også op til, at en række opgaver på sundheds- og ældreområdet enten skal flyttes væk fra kommunerne eller løses i tværkommunale samarbejder. Konkret nævnes kommunal sygepleje, midlertidige pladser og akutpladser, genoptræning, patientrettet forebyggelse samt hjælpemidler.

Københavns Kommune bemærker, at det er afgørende vigtigt, at de kommunale opgaver på sundheds- og ældreområdet ikke opsplittes. Det vil væsentligt forringe sammenhængen og medføre endnu flere overgange, som særligt vil ramme de ældre og de mest sårbare og udsatte borgere. I stedet for opgaveflytning peger Københavns Kommune på, at der skal sikres faglig bæredygtighed og sammenhæng gennem tværkommunale samarbejder, hvor kommuner kan udvikle og drive tilbud og indsatser sammen og på vegne af hinanden.

Vurdering af model 1 og 2

Model 1 og 2 lægger op til en markant centralisering af langt de fleste eller alle opgaver på sundheds- og ældreområdet til enten regionalt eller statsligt niveau. Københavns Kommune bemærker, at det ikke er muligt at styrke det nære sundhedsvæsen gennem centralisering, ligesom det ikke i sig selv vil styrke sammenhængen i sundhedsvæsenet at flytte opgaver. Modellerne vil samtidigt betyde en betragtelig reduktion i kommunernes sammenhængskraft og prioriteringsrum på tværs af velfærdsområderne.

Både model 1 og 2 indebærer massive omstillings- og implementeringsomkostninger, og det er KKs vurdering, at det vil medføre et betydeligt fagligt og organisatorisk videnstab.

Inddragelse og høring af relevante parter

Socialforvaltningen (SOF), og herunder Socialudvalget (SUD), er derudover blevet inddraget og hørt ift. SOF-ressort ifm. udarbejdelsen af høringssvar. SUD er den 19. juni derudover blevet forelagt for samme høringssvar til godkendelse for så vidt angår de elementer, der hører under SUD-ressort.

SUF-MED har afholdt et ekstraordinært møde den 17. juni, hvor kredsen orienteres om og har en drøftelse af kommissionens anbefalinger. Ældrerådet er på møde i rådet den 19. juni blevet orienteret om processen for høringssvaret. Begge parter har fremsendt input til høringssvaret, der fremgår af bilagene til denne sag (bilag 3 og 4).

Forvaltningen forventes derudover at udarbejder bidrag til høringssvar i regi af KKR-Hovedstaden, Det Kommunalt Lægeligt Udvalg (KLU), Sundhedsklynge Byen og Syd, KL samt 6-byerne på sundheds- og omsorgsområdet.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser, da der ikke endnu er indgået politisk aftale om fremtidens sundhedsstruktur.

Videre proces

Efter forelæggelse for SOU oversender forvaltningen høringssvaret til Indenrigs- og Sundhedsministeriet forventeligt ultimo juni.

Det forventes, at regeringen efter den 6. august 2024 vil præsentere sit udspil til fremtidens sundhedsstruktur forud for politiske forhandlinger herom. SOU vil forventeligt senest ultimo 2024 forelægges en sag efter de politiske forhandlinger om model for fremtidens sundhedsstruktur, hvori konsekvenser for SUF og KK, og herunder økonomi m.m. vil indgå.

Per Bennetsen/
Sine Mutanu Jungersted og Thomas Brahm

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev udsat til behandling på ekstraordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget tirsdag den 25. juni, kl. 8.15. Dette med henblik på forvaltningens opdatering af høringssvaret på baggrund af udvalgets afgivne bemærkninger.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning, idet input til høringssvar fra SUF MED og Ældrerådet indgår i forvaltningens opdatering af høringssvaret.

Til top