Mødedato: 20.06.2019, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Opfølgning på forenklet model for mad på plejehjem

Se alle bilag
Udvalget orienteres om erfaringerne med den forenklede madmodel på plejehjem og skal godkende modellens fortsættelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. at godkende, at den forenklede model for mad på plejehjem fortsætter    

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i oktober 2017 at udrulle en forenklet model for madtilbud på alle kommunens plejehjem for at styrke borgernes ernæring og mindske den administrative opgave med madordningen. På anmodning fra Københavns Ældreråd blev modellen i første omgang udrullet i en et-årig forsøgsperiode.

Den nye model trådte i kraft den 1. april 2018, og der skal nu tages stilling til modellens fortsættelse.

På baggrund af erfaringer med modellen indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til udvalget, at modellen gøres permanent.

Løsning

Baggrund
Med den tidligere model havde alle beboere på kommunens plejehjem mulighed for at vælge mellem morgenmad, varm hovedret inkl. to mellemmåltider, biret samt kold hovedret inkl. et mellemmåltid, og dermed sammensætte sin dagskost på flere forskellige måder.

Med den nye madmodel har beboere på kommunens plejehjem fra 1. april 2018 haft mulighed for enten at vælge en varm hovedret inkl. biret og to mellemmåltider eller fuld dagskost. Det er, lige som tidligere, muligt at framelde mad på en given dag, hvis dette sker inden for en afbestillingsfrist på 48 timer.

Den forenklede model blev indført med henblik på at løse en række ernæringsmæssige, administrative og sociale udfordringer ved den tidligere model. For at følge op på disse målsætninger er der trukket data på borgeres madvalg før og efter samt fulgt op på erfaringer med modellen i praksis, ved hjælp af en spørgerunde blandt forstanderne på alle kommunens plejehjem.

Resultater

Resultaterne præsenteres herunder i korte træk.

Ændringer i madvalg - ernæringsbehov
Formålet med den forenklede madmodel var bl.a. at tilskynde til, at flere beboere vælger fuld dagskost med bedre mulighed for at få deres ernæringsmæssige behov opfyldt.

Tallene for borgeres madvalg på alle plejehjem i Københavns Kommune så pr. 1. juli 2017 og 1. marts 2019 således ud:

 

Juli 2017

Marts 2019

Andel af beboere, der er tilmeldt fuld dagskost

85%

90%

Andel af beboere, der er tilmeldt to daglige måltider (2017) / varm ret + biret + 2 mellemmåltider (2019)

10%

4%

Andel af beboere, der ikke er tilmeldt madordning

5%

6%

Oversigten giver et øjebliksbillede af borgernes tilmelding til plejehjemmenes madtilbud. De viste gennemsnit dækker over en vis variation, da der er forskel på, hvor stor en andel der fx er tilmeldt fuld dagskost på de forskellige plejehjem.

Pr. 1. marts 2019 er 90% af alle borgere på plejehjem tilmeldt fuld dagskost, hvilket er en stigning på 5 procentpoint. Samtidig er andelen af borgere, der har frameldt sig madordning steget med 1 procentpoint. Fravalg af madordning ligger også efter den nye ordning på et lavt niveau.

Fravalg af måltider vurderes bl.a. at kunne skyldes borgers eller pårørendes ønske om at spare penge, men også at nogle beboere ønsker mere frihed til fx at smøre sin egen mad eller spise mad, der er medbragt af pårørende. 

Forvaltningen vurderer på den baggrund, at ordningen med den øgede andel borgere på fuld dagskost bidrager til at indfri målet om i højere grad at kunne opfylde borgernes ernæringsmæssige behov. 

Administration
Tidligere lå der en betydelig administrativ opgave hos plejehjemmene i at registrere borgeres løbende til- og frameldinger på baggrund af de mange kombinationsmuligheder og heraf mange ændringer. Det var derfor et supplerende mål med ordningen, at omfanget af borgeres løbende til- og frameldinger gerne skulle falde i takt med, at flere valgte fuld dagskost.

Forvaltningen har pga. overgang til nyt økonomistyringssystem i samme periode ikke kunnet generere data, der viser udviklingen i antal af løbende til- og frameldinger efter overgang til den forenklede madmodel. På baggrund af spørgerunden er det dog vurderingen, at antallet af til- og frameldinger er faldet.

Sociale parametre
På langt de fleste plejehjem (35 ud af 41) foretrækker forstanderen den forenklede model frem for den tidligere. Modellen vurderes at have positiv indflydelse på sociale perspektiver ved måltiderne, da flere borgere spiser med ved måltiderne, samt at det med modellen for mange borgere er blevet lettere at overskue egne til- og fravalg.

At flere borgere har valgt at få fuld dagskost, gør det ifølge flere forstandere også nemmere for pårørende og medarbejdere at holde overblik over, hvem der skal have mad og deltage i måltider hvornår.

Enkelte forstandere (6 ud af 41) foretrækker dog den gamle model, da de påpeger, at beboere på fuldkost, der en dag fx ønsker at gå ud og spise frokost, ikke kan få refunderet det beløb, der svarer til den frokost, de ikke spiser på plejehjemmet. Disse beboere skal således enten have afmeldt hele dagens kost 48 timer forinden eller betale for alle dagens måltider på trods af den manglende frokost.

Samlet set vurderer forvaltningen, at den nye model bidrager positivt til opfyldelse af målene med modellen, og det indstilles på den baggrund, at modellen fortsætter.

Høring
Indstillingen har været i høring hos Københavns Ældreråd, som udtrykker opbakning til, at ordningen gøres permanent (se bilag 1). Ældrerådet opfordrer også til, at forvaltningen løbende inddrager borgerne i forhold til tilfredsheden med ordningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser  

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender denne indstilling om fortsættelse, vil dette blive meldt ud i alle relevante enheder.

 

Katja Kayser
 

                                                 /Helle Schnedler               

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt
Til top