Mødedato: 20.06.2019, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høring af Københavns Kommunes Mad- og måltidsstrategi

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende udkast til høringssvar vedrørende Mad- og måltidsstrategi for Københavns Kommune.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. at godkende, at vedlagte bilag 2 oversendes til Økonomiudvalget som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til udkast til Mad- og måltidsstrategien for Københavns Kommune.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har vedtaget, at Københavns Kommune skal have sin første samlede Mad- og Måltidsstrategi. Vedtagelsen er sket på baggrund af medlemsforslag i Borgerrepræsentationen den 31. maj 2018 fra Alternativet og 20. september 2018 fra De Radikale.

Derfor har Økonomiudvalget den 12. juni 2019 sendt et udkast til en Mad- og måltidsstrategi for Københavns Kommune i intern høring hos de relevante fagudvalg. Udkastet til strategien er vedlagt som bilag 1.

Mad- og måltidsstrategien skal sætte retning for, hvordan mad og måltider skal bidrage til en sundere og mere klimavenlig by til gavn for alle københavnere.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet et forslag til udvalgets høringssvar. Høringssvaret er vedlagt som bilag 2.

Løsning

Baggrund: Mad og måltider i SUF
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) tegner sig for 25 % af Københavns Kommunes fødevareindkøb, og der indkøbes ca. 3.000 tons fødevarer årligt i SUF.

Måltiderne i SUF er primært til ældre hjemmeboende og borgere på plejehjem, og madproduktionen er primært fordelt på 30 plejehjem med eget produktionskøkken samt et stort centralkøkken ’Københavns Madservice’ (KMS), der leverer til 14 plejehjem samt til ca. 3.000 borgere i eget hjem. For yderligere beskrivelse af madproduktionen i SUF henvises til bilag 1 (strategien) side 18.

Strategiens indhold
Mad- og måltidsstrategien skal samle Københavns Kommunes arbejde og indsatser med mad og måltider på tværs af forvaltningerne og sætte en strategisk retning, der styrker sundheden og bidrage til København som en bæredygtig og C02 neutral storby.

Strategiens hovedfokus er den mad og de måltider, som kommunen dagligt står for på skoler, plejehjem, botilbud og i medarbejder-kantiner, og strategiens vision er, at København skal stå for bæredygtige måltider, der forener sundhed, velsmag og ansvar for klimaet. Københavns Kommune skal styrke maddannelse og sociale fællesskaber og sikre, at København er en grøn, sund og vital madby, der er tæt forbundet til sit opland til gavn for alle borgere og til inspiration for resten af verden.

Strategien udfoldes under fem temaer, der skal sikre, at arbejdet med mad og måltider er helhedsorienteret. Temaerne er:

  • Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden

  • Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet

  • Måltider skal være bæredygtige og klimaansvarlige

  • Vi skal styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse

  • København skal være en sund, grøn og vital madby

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets område berører strategien særligt tre problemstillinger: 

  • Ulighed i sundhed: Sund mad og måltidsvaner skal være et element, der bidrager til livskvalitet hele livet igennem, og Københavns Kommunes arbejde med mad og måltider skal understøtte folkesundheden, og tilrettelægges så det aktivt mindsker social ulighed i sundhed.

     

  • En grønnere kost i offentlige køkkener og 25 % procent klimareduktion på mad og måltider: Måltider i Københavns Kommune skal være bæredygtige og klimavenlige. En grønnere kost vil have en positiv effekt på sundheden for et flertal af borgerne, hvis kosten tilrettelægges ernæringsfagligt rigtigt og efter hensyn til borgere med særlige behov, som ældre, syge eller svækkede borgere.

  • Økonomiske ressourcer og opkvalificering: at lave ernæringsrigtig og velsmagende mad, som imødekommer de ældres præferencer, og samtidig mindsker madspild, bruger sæsonens grønt og har fokus på økologi, hvilket kræver tilførsel af økonomiske ressourcer og fokus på fortsat kompetence-udvikling hos medarbejderne i SUF’s køkkener.

Udkast til Sundheds og Omsorgsudvalgets høringssvar
I udkast til høringssvar bakkes der op om strategiens generelle vision, og det klare budskab om, at mad og måltider skal bidrage til at styrke sundheden og sikre trivsel gennem hele livet.  Mad og måltider handler ikke kun om klima og plantebaseret kost, men er afgørende for livskvalitet og folkesundheden.

Høringssvaret tilslutter sig også strategiens ovennævnte temaer. Det fremhæves som positivt, at strategien har et selvstændigt mål om, at mad og måltider skal bidrage til at mindske social ulighed i sundhed. Dette er i tråd med kommunens sundhedspolitik, og understøtter Sundheds- og Omsorgsudvalget mulighed for fremme københavnernes sundhed og fremme lighed i sundhed.

I strategien opstilles en ny målsætning om at gennemføre en 25 % reduktion på mad og måltiders klimaaftryk inden 2025. I høringssvaret understreges det, at mange ældre borgere har særlige ernæringsmæssige behov, der ikke på samme måde som for andre målgrupper kan dækkes af plantebaserede proteinkilder. Det er derfor forbundet med udfordringer at reducere i anvendelsen af animalske fødevarer yderligere.

Københavns Kommune har en målsætning om en samlet gennemsnitlig økologiandel på 90 %. Samtidig besluttede Borgerrepræsentationen 13. oktober 2016, at gennemsnitsmålet på 90 % økologi for Københavns Kommunes institutioner som helhed suppleres med et minimumskrav om mindst 60 % økologi i hver enkelt af kommunens institutioner ved udgangen af 2019. 

Økologiandelen på Københavns Madservice er i dag på ca. 61 %, mens den for plejehjem med eget produktionskøkken ligger mellem 51 og 91 %.

I høringssvaret anbefales det, at Københavns Madservice eksplicit undtages fra strategien, da Københavns Madservice primært producerer hovedmåltider, og dermed adskiller sammensætningen af produktionen sig fra den produktion, der sker i plejehjemskøkkenerne, alternativt at Københavns Madservice tilføres de nødvendige midler.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Det forventes, at strategien skal behandles i Økonomiudvalget den 13. august 2019 og Borgerrepræsentationen den 22. august 2019. ØKF udarbejder et samlet budgetnotat, som indeholder forslag til finansiering af strategiens indsatser.

Budgetforslaget forventes fremlagt på mødet i Økonomiudvalget den 13. august 2019.

 

 

 

Katja Kayser /

                                     Katrine Schjønning

 

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Dansk Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

Dansk Folkeparti og Venstre mener, at måltidsstrategien også skal indeholde muligheden for at fravælge religiøst slagtet kød

Til top