Mødedato: 20.06.2019, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Temadrøftelse – nye kriterier til ældreklubber efter Servicelovens § 79

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget har ønsket en drøftelse af ansøgningskriterierne for tilskud til ældreklubberne efter servicelovens § 79. Udvalget skal drøfte forslag til indhold af nye kriterier med henblik på en endelig godkendelse af nye kriterier i efteråret 2019.

Indstilling

Sundheds – og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds – og Omsorgsudvalget drøfter fremtidige kriterier for tilskud til ældreklubber efter Servicelovens § 79 med udgangspunkt i de foreslåede temaer.

Problemstilling

På møde den 13. december 2018 blev Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteret om tildelingen af midler efter servicelovens § 79 for 2019. Her bad udvalget om en bredere drøftelse af området og herunder ansøgningskriterierne med henblik at sikre, at midlerne også fremover bliver anvendt til mest mulig gavn for Københavns ældre.

Formålet med denne temadrøftelser er derfor at sætte retning for udformning af nye kriterier til § 79, som skal godkendes i udvalget i efteråret 2019.

Løsning

Baggrund

De 36 § 79-klubber i København har ca. 12.000 medlemmer, som alle har gavn af klubbernes sociale fællesskaber og forebyggende tilbud, som giver medlemmerne rammer og muligheder for at skabe netværk og styrke deres sundhed generelt. Af servicelovens § 79 fremgår det netop, at: "Kommunalbestyrelsen kan iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte retningslinjer for, hvilke persongrupper der kan benytte tilbuddene."

På delegation fra Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) udmønter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) årligt midler fra den afsatte § 79-pulje til forebyggende og aktiverende tilbud i ældreklubberne, Midlerne til ældreklubberne udmøntes efter en række kriterier, som er vedtaget af SOU.

De gældende kriterier for ældreklubberne:

  • Er åben for alle ældre københavnere, der modtager social pension.

  • Tilbyder aktiviteter, der fremmer psykisk sundhed, livskvalitet og trivsel og forebygger og bekæmper ensomhed gennem deltagelse og socialt samvær, fx i form af spisevenner. - Tilføjet i 2015, som opfølgning på kommunens nye Sundhedspolitik og Ældrepolitik fokus, som satte fokus på psykisk sundhed, trivsel og på frivillighed som et element i sundhedsfremmende indsatser.

  • Omfatter bevægelse og vedligeholder færdigheder – f.eks. som led i eller i forlængelse af borgeres rehabiliteringsforløb.

  • Omfatter tilbud om støtte i forbindelse med livskriser.

  • Er udviklende og opsøgende i forhold til at få nye medlemmer og målgrupper fx med aktiviteter, der er nye i København.

  • Er udviklende og opsøgende i forhold til at etablere samarbejde med plejehjem, f.eks foredrag eller andet samvær. –Tilføjet i 2016.

  • Giver mulighed for at ældre kan være frivillige. –  Tilføjet i 2015.

  • Har minimum 50 medlemmer. Dette kan fraviges i forbindelse med opstart af nye klubber. – Muligheden for fravigelse tilføjet i 2015.

  • Bidrager i det omfang, det er muligt til at styrke lokale netværk og samarbejder med øvrige klubber og kommunale deltagere i det lokale samarbejdsforum. Formålet er at fremme samarbejdet mellem klubber med videre og skabe sammenhæng og samspil mellem de opsporende og inkluderende tilbud i lokalområdet. – Tilføjet i 2015.

Kriterierne for § 79-tilskud forvaltes således, at ingen kriterier står alene, men indgår som ét blandt flere i en samlet vurdering, som forvaltningen foretager på baggrund af de indkomne ansøgninger fra ældreklubberne. De gældende kriterier stiller desuden en række formelle krav til ældreklubbernes regnskabsaflæggelse, organisering, medlemsregistrering med videre, som alle skal overholdes for at modtage tilskud (se bilag 1).

Drøftelse af rammer og retning

Med en kommende revision af kriterierne kan der både lægges nye kriterier til, ligesom nogle af de eksisterende kriterier kan fjernes eller tilpasses. I forbindelse med revisionen kan det også overvejes, om der skal opstilles et antal ufravigelige kriterier, som alle klubber skal opfylde for at få bevillinger fra § 79-midlerne, og derudover en række kriterier, der - som i dag - ikke nødvendigvis skal opfyldes enkeltvis, men som sender et signal til klubberne om de fokusområder, som anses for vigtige i den samlede vurdering.

Temaer til udvalgets drøftelse

  • Frivillighed og samarbejde med kommunen: Der kan peges på et overordnet og principielt dilemma i forhold til kommunens støtte og samarbejde med frivillige foreninger: på den ene side et ønske om at udfolde de frivillige kræfters egne og fulde potentialer med økonomisk støtte fra kommunen - og på den anden side et ønske om at have indflydelse på de frivillige tilbud i forhold til at få mest mulig kvalitet for flest muligt borgere for de midler, som anvendes.

     

    En drøftelse af nye kriterier for tilskud efter § 79 vil derfor også kunne omfatte denne balance. Skal kriterierne i fremtiden eksempelvis stille mere konkrete krav til indholdet i og kvaliteten af de aktiviteter, som § 79-klubberne afholder? Eller skal kriterierne i højere grad støtte op om, at klubbernes primære fokus er at skabe frivillige aktiviteter og fællesskaber omkring brugernes egne interesser med et stærkt lokalt og brugerdrevet ejerskab?

     

  • Rekruttering: Skal kriterierne for tilskud i højere grad stille krav til klubberne om at rekruttere nye medlemmer og række ud til nye målgrupper? Herunder også i form af tilpasning af aktiviteter i forhold til nye målgrupper i det omgivende lokalsamfund?
    Dette kan fx være at fremme aktivitetstilbud, som appellerer til ældre mænd, blandt andet med henblik på at forebygge ensomhed for denne målgruppe.

     

  • Samarbejde om overgange: Skal kriterierne for § 79-midlerne prioritere klubber, som samarbejder med andre civilsamfundsaktører og andre kommunale enheder? et samarbejde som kan lette overgangen til livet som ældre i København? Dette kunne eksempelvis være samarbejder mellem § 79-klubber, idrætsforeninger, plejehjem og kommunale aktivitetscentre.

  • Små eller store enheder: Skal kriterierne tilstræbe, at § 79-midlerne spredes ud på relativt mange og typisk mindre ældreklubber for at sikre en vis nærhed og lokal forankring? Eller bør kriterierne understøtte, at midlerne bruges til at udvikle færre, større tilbud, som afsætter midler til ”professionalisering” i form af medarbejderunderstøttelse og eventuel en bredere og måske mere målrettet vifte af aktiviteter. Evt. med ansvar for at understøtte nogle mindre klubber eller ”satellitter” i lokalområdet?

Interessentmøde med §79-klubberne den 16. maj 2019

Som et led i forberedelsen af udvalgets temadrøftelse har forvaltningen den 16. maj 2019 afholdt et interessentmøde med § 79-klubberne. På mødet deltog 49 personer fra 24 ud af 36 ældreklubber samt otte medlemmer af Københavns Ældreråd.

På mødet drøftede klubberne de ovenstående temaer med henblik på at samle input til dette mødes temadrøftelse. Input fra klubberne er sammenfattet i bilag 4.

Økonomi

I 2019 er den samlede § 79-pulje på 24.483.000 mio. kr. Med udgangen af 2019 er der et bevillingsophør i puljen på 2,63 mio. kr., hvilket svarer til 11 pct. af den samlede §79-pulje.

I forbindelse med SOU’s bevilling af tilskud til § 79-klubberne for 2019 på udvalgsmødets den 13. december 2018 har udvalget bedt forvaltningen om at udarbejde et budgetnotat til Budget 2020, der imødegår bevillingsudløbet.

Udvalget drøftede på budgetseminaret i marts 2019, hvordan bevillingsophøret kan håndteres. SUF har på baggrund af denne drøftelse udarbejdet et budgetnotat, som indeholder tre modeller til håndtering af bevillingsudløbet. Notatet, der blev fremlagt på udvalgsmødet 25. april, som del af 2. behandlingen af udvalgets budgetbidrag, tilpasses på baggrund af temadrøftelsen vedrørende kriterierne og vil kunne indgå i de kommende budgetforhandlinger.

Et- eller flerårige bevillinger

På baggrund af usikkerheden om § 79-puljens størrelse i 2020 og frem besluttede SOU på udvalgsmødet den 13. december 2018 at annullere muligheden for flerårige bevillinger, som blev indført i 2017.

Spørgsmålet om muligheden for et- eller flerårige bevillinger tages op i forbindelse med, at udvalget i efteråret 2019 skal godkende de nye kriterier. På dette tidspunkt vil det fremtidige budget for § 79 desuden være kendt.

Videre proces

På baggrund af udvalgets drøftelser, vil forvaltningen formulere et udkast til nye kriterier, som forelægges til udvalgets godkendelse i efteråret 2019. De nye kriterier vil blive meldt ud til § 79-klubberne umiddelbart efter vedtagelsen og vil kunne træde i kraft for ansøgningerne om tilskud for 2021 og frem.

Ansøgningsrunden for 2021 påbegyndes i juni 2020 med ansøgningsfrist i september 2020. Således vil klubberne have et lille års tid til at planlægge og tilpasse deres aktiviteter i forhold til de nye kriterier.

 

Katja Kayser

                         /Helle Schnedler                         

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top