Modeller for flerårige bevillinger til ældreklubber efter servicelovens § 79
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at godkende muligheden for at tildele tilskud efter Servicelovens § 79 som flerårige bevillinger, og
- at vælge en af de to foreslåede modeller.
- at den politiske følgegruppe involveres ved udmøntning af flerårige bevillinger.
Problemstilling
Udvalget behandlede på møde den 27. april 2017 et medlemsforslag fra Socialdemokratiet om flerårige bevillinger til ældreklubber. Udvalget bad i den forbindelse forvaltningen fremlægge forslag til kriterier for uddeling af § 79-midler, som indeholder modeller for flerårige bevillinger.
Muligheden for flerårige bevillinger forelægges her til udvalgets godkendelse sammen med to modeller for bevilling, hvoraf udvalget skal vælge én.
Løsning
Der er i 2017 afsat 23.782.000 kr. til aktiverende og forebyggende indsatser efter servicelovens § 79, og Sundheds- og Omsorgsudvalget tog på mødet den 8. december 2016 fordelingen af tilskud til 36 ældreklubber og foreninger til efterretning. Fordelingen er i dag etårige tilskud via månedlige udbetalinger, jf. bilag 1.
Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog nye kriterier for bevillinger til ældreklubber på udvalgsmødet i december 2015. De nye kriterier har fokus på at fremme netværksskabelse og opsøgende indsatser mod ensomhed. Endvidere er der i kriterierne fokus på at understøtte nye grupper og aktiviteter samt at give ældre mulighed for at være frivillige.
Det er udgangspunktet for denne indstilling, at de eksisterende kriterier for tildeling af støtte efter §79 opretholdes, uanset eventuelt beslutning om nye bevillingsmodeller.
Det kommunale budget er et-årigt, hvilket betyder, at fordeling af kommunale midler på tværs af kommunens udvalg hvert år skal godkendes. Det hindrer dog ikke, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i den forbindelse også vil kunne godkende en fortsættelse af flerårige bevillinger. Da det kommunale budget er et-årigt vil Sundheds- og Omsorgsudvalget i den forbindelse dog fortsat have mulighed for at fravige en tidligere bevilliget flerårig bevilling. Dette vil også blive gjort klart for modtagere af tilskud ved bevillingen.
Nedenfor følger forslag til to modeller for flerårige bevillinger. Modellerne tager udgangspunkt i, at de nuværende indholdsmæssige kriterier opretholdes, og at der fortsat stilles krav om årlig regnskabsaflæggelse og tilbagebetaling af overskud for det enkelte år. Tilbagebetalte midler kan anvendes til nye ansøgere.
Fælles for begge modeller er, at nye ansøgere gives en etårig bevilling det første år, og derefter kan ansøge om flerårige bevillinger. Den pulje, der hidtil årligt har dækket udgifter til udvikling, samarbejde og administration, sættes til ca. 750.000 kr. årligt i den periode, som den valgte model varer, og anvendes til et-årige finansieringer af nye ansøgere. Den politiske følgegruppe vil fortsat blive involveret ved udmøntning af flerårige bevillinger som hidtil. Tildeling af nye etårige bevillinger og bevillinger til udvikling og administration af området udmøntes af forvaltningen. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres som hidtil om udmøntning af midlerne for det kommende år på møde i november måned.
To modeller for bevilling af tilskud til ældreklubber
Model 1: Nuværende modtagere af tilskud kan gives en bevilling for fire år.
Denne model vil give klubberne størst mulig sikkerhed, for så vidt angår de fremadrettede økonomiske vilkår samt muligheder for planlægning med et længere sigte. Modellen mindsker til gengæld Sundheds- og Omsorgsudvalgets muligheder for at prioritere nye fokusområder samt for at gennemføre tilpasninger i bevillinger med udgangspunkt i udvikling og aktuel situation i de enkelte klubber.
Model 2: Nuværende modtagere af tilskud kan gives en toårig bevilling.
Ved denne model sikres klubbernes økonomiske forhold i en to-årig periode. Det er endvidere muligt for en ældreklub, der er blevet tildelt en to-årig bevilling at søge for den næstkommende to-årige bevillingsperiode allerede det første år i bevillingsperioden og på den måde kende de økonomiske forhold tre år frem.
Modellen vil give øget sikkerhed for klubbernes økonomi i forhold til de aktuelle etårige bevillinger, og vil samtidig bevare en vis fleksibilitet i udmøntningen samt mulighed for at foretage justeringer i bevillinger afhængigt af udviklingen i klubberne samt nye/ændrede faglige og politiske fokusområder.
Økonomi
Vedtagelse af flerårige bevillinger ændrer ikke de økonomiske forudsætninger på § 79-området.
Videre proces
Såfremt forslaget vedtages, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tilpasse retningslinjerne for bevilling af midler efter servicelovens § 79. Ældreklubberne vil i forbindelse med den næste ansøgningsrunde i efteråret 2017 blive orienteret herom, ligesom det vil fremgå af Københavns Kommunes hjemmeside.
Lars Gregersen
/Helle Schnedler
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med bemærkninger idet udvalget tilsluttede sig bevillingsmodel 2.