Mødedato: 20.06.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Beretning 2012 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal en gang om året have forelagt en beretning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning 2012 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret (bilag 1) til efterretning. 

Problemstilling

Det følger af serviceloven, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal følge udviklingen i anvendelsen af magt og andre indgreb i den personlige frihed med henblik på en vurdering af behovet for opfølgning. I den forbindelse skal forvaltningen en gang om året fremlægge en beretning.    

Løsning

Beretning for 2012 indeholder en gennemgang af servicelovens regler om anvendelse af magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret samt forvaltningens praksis på området.

Endvidere er der en nærmere beskrivelse af de typer samt antal af indgreb, der er udført og indberettet i 2012. 

Forvaltningen har i 2012 registreret 421 sager, hvor servicelovens bestemmelser om magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret er benyttet. I forhold til 2011 er der tale om et fald på 73 sager. 

Det samlede sagsantal rummer 40 ansøgninger om flytning til plejebolig - primært fordi borgeren ikke var i stand til at give et samtykke til flytning - og 30 ansøgninger om et tidsbegrænset forholdstilsagn til, at personalet kan gribe ind med magt eller andre indgreb, hvis indgriben bliver nødvendig i konkret beskrevne situationer. Endvidere er der modtaget indberetninger om, at de afgivne forhåndstilsagn er anvendt i 284 tilfælde samt 67 indberetninger om tilfælde, hvor personalet har grebet ind i akut opståede situationer.   

Det er forvaltningens opfattelse, at den eksisterende løbende indsats for at udbrede og vedligeholde kendskabet til magtanvendelsesregelsættet har været effektiv, og at antallet af modtagne indberetninger i 2012 afspejler et "normalniveau". Da regelsættet om magtanvendelse imidlertid dækker over mange forskellige former for indgreb - fra alarm- og pejlesystemer til flytning til en plejebolig mod en borgers vilje - beror, hvor mange gange man anvender regelsættet et år, derfor på en række svært forudsigelige faktorer. En vurdering af niveauet for magtanvendelser i forvaltningen, som alene baserer sig på antallet af indberetninger, vil være for unuanceret. Det er forvaltningens opfattelse, at den fordeling af indberetninger på sagsstyper, som fremgår af beretningen side 18 (bilag 1), er udtryk for tilstrækkelig og nødvendig magtudøvelse i forhold til borgerne i 2012.

Det skal i øvrigt bemærkes, at der ikke har været anmærkninger vedrørende magtanvendelsesområdet ved de tilsyn, som har været udført i 2012. 

Understøttelse, undervisning og vejledning er meget efterspurgt af personalet, idet regelsættet kan opleves som kompliceret, og det skal kendes og efterleves af en omfangsrig medarbejderskare med forskellig uddannelsesmæssig baggrund. Samtidig er der på årsbasis en løbende udskiftning i medarbejderstaben inden for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område.

Forvaltningen vil derfor fortsætte  - inden for rammerne af kommunens demenspolitik - med konkret vejledning og understøttelse af personalet samt gennemføre generelle undervisningsforløb for enhederne for at sikre, at ledelsen, plejepersonalet og visitatorer kontinuerligt har det fornødne kendskab til procedureregler og retssikkerhedsgarantier i forbindelse med magtanvendelsesområdet, således at unødig magtanvendelse kan forebygges eller minimeres.   

I forlængelse af en konkret sag på Nybodergården har forvaltningen aktuelt et særligt fokus på vigtigheden af, at pårørende inddrages i forhold til at kunne varetage den ressourcesvage borgers interesser. Indsatsen indebærer bl.a. reviderede retningslinjer i forbindelse med ansøgninger og indberetning om magtanvendelse mm., der skal understøtte personalets indsats med at efterleve servicelovens skærpede omsorgspligt, herunder egnede rammer for at pårørende inddrages til gavn for personer med betydelig nedsat psykisk funktionsevne. De reviderede retningslinjer vil blive forelagt udvalget. 

Høring 
Beretning 2012 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret er sendt i høring hos De Københavnske Ældreråd (vedlagt som bilag 2).
 
Ældrerådet er generelt positiv over for beretningen og har derudover følgende kommentarer:
  • "Rådet har har bemærket, at der ikke ved de tilsyn, der har været gennemført i 2012, har været anmærkninger vedrørende magtanvendelsesområdet.
  • Man finder det tilfredsstillende, at den løbende indsats for at udbrede kendskabet til bestemmelserne på området videreføres.
  • Rådet er opmærksomt på, at antallet af akutte indgreb efter nødværgebestemmelserne er steget fra 37 i 2011 til 67 i 2012, og at det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens opfattelse, at de indberettede forhold helt overvejende har været berettigede, og der henvises til den ovenfornævnte løbende indsats for at udbrede kendskabet til reglerne samt til den løbende vejledning og rådgivning. På denne baggrund vil rådet opmærksomt følge udviklingen på området.
  • Man finder det væsentligt, at der i hvert lokalområde er etableret et rådgivningscenter for demente og deres pårørende.
  • Den faglige undervisning og rådgivning, der efter det oplyste er meget efterspurgt, bør udbygges yderligere.
  • Rådet er utilfreds med den korte svarfrist."

I forhold til Ældrerådets næstsidste punkt skal det bemærkes, at forvaltningen er meget opmærksom på, at konkrete efterspørgsler om undervisning og vejledning imødekommes. Derudover indgår emnet i den omfattende kompetenceudvikling, der aktuelt pågår inden for rammerne af demenspolitikken, bl.a. uddannelse af 200 demensrådgivere i efteråret 2013. Forvaltningen vil derudover bestræbe sig på, at Ældrerådet fremover får en længere svarfrist i forbindelse med høring over den årlige beretning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Beretning 2013 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i andet kvartal 2014.




Hanne Baastrup                     /
                                                     Lars Matthiesen
 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top