Sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002
Sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 20. juni 2002
2. Sundhedsberedskabsplan for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002
SOU 79/2002 J.nr. 50/2001
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende sundhedsberedskabsplanen for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget sender sundhedsberedskabsplanen til høring hos en række interessenter til brug for behandlingen i Borgerrepræsentationen.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2002
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen
RESUME
Københavns Kommune skal ifølge sygesikringsloven udarbejde en samlet plan for sundhedsberedskabet i København. Sundhedsberedskabet omfatter sygehusberedskabet, det primære sundhedsberedskab og lægemiddelberedskabet.
I Københavns Kommune påhviler ansvaret for sygehusberedskabet H:S. Sundhedsforvaltningen har ansvaret for det primære sundhedsberedskab, som omfatter praksissektoren (praktiserende læger, speciallæger og psykologer), plejehjemmene og hjemmeplejen. Sundhedsforvaltningen har også ansvaret for lægemiddelberedskabet, hvor hovedaktørerne er apotekerne i praksissektoren, hospitalsapotekerne og leverandører og producenter af lægemidler og lægemiddelartikler.
Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen godkendte i efteråret 2001 rammerne for sundhedsberedskabsplanen. Sundhedsforvaltningen fremlægger på baggrund heraf et forslag til en egentlig sundhedsberedskabsplan (SOU 344/2001, BR 499/01).
Med henblik på at sikre et sammenhængende sundhedsberedskab ikke kun i København men i hele det storkøbenhavnske område har Københavns og Frederiksberg Kommuner med bistand fra H:S udarbejdet en samlet plan for det primære sundhedsberedskab. Derudover har Københavns og Frederiksberg Kommuner, Københavns Amt og H:S samarbejdet om en fælles plan for lægemiddelberedskabet, som dækker primærsektoren og sygehussektoren i Storkøbenhavn.
Formålet med sundhedsberedskabsplanen er at forebygge, begrænse og afhjælpe skader på personer, dyr, ejendom og miljø ved et fælles koordineret samarbejde i tilfælde af ulykker, akut opstået sygdom og tilskadekomst, katastrofer, krise eller krig. Sundhedsberedskabsplanen for de to kommuner består af fire dele:
Kommunikation og presseberedskab
Her beskrives kommunikations- og kommandoveje mellem de aktører, som indgår i sundhedsberedskabet. Endvidere en præcisering af opgaver og ansvar for direktionerne i Københavns- og Frederiksberg kommuner. Og sidst men ikke mindst en beskrivelse af, hvordan en krisestab og et presseberedskab kan organiseres.
Hjemmepleje og plejehjem
Denne del af planen omhandler plejehjemmenes opgaver i tilfælde af ekstraordinær udskrivning fra hospitalerne. Derudover omhandler planen situationer, hvor beboere skal evakueres fra et plejehjem pga. brand eller forsyningssvigt.
Praksissektoren
Denne del af planen beskriver, hvordan de praktiserende læger, speciallæger, lægevagten m.fl. kan inddrages i en beredskabssituation, hvor der som udgangspunkt bygges på den eksisterende organisering i almen praksis.
Lægemiddelberedskabet
Planens afsnit om lægemiddelberedskabet omfatter en kortlægning af det eksisterende lægemiddelberedskab. Endvidere skitseres det, hvordan apotekerne kan inddrages i en ekstraordinær situation.
Når sundhedsberedskabsplanen for Københavns og Frederiksberg Kommuner 2002 er politisk godkendt i Borgerrepræsentationen, vil de to kommuner påbegynde den videre tilrettelæggelse og implementering af en række opgaver, som bl.a. omhandler afholdelse af beredskabskurser for medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjemmene, indgåelse af en række "hvilende aftaler" med leverandører af diverse beredskabsartikler, etablering af kriseterapeutisk beredskab i praksissektoren m.v.
De samlede udgifter forbundet med implementeringen af sundhedsberedskabsplanen i Københavns og Frederiksberg Kommuner beløber sig til 700.000 kr. Her udgør kurser for personale på plejehjem og i hjemmeplejen den største økonomiske post med ca. 650.000 kr. Derudover kommunikationsudstyr på ca. 50.000 kr. til at kommunikere med de praktiserende læger via e-mail, telefax og sms i beredskabssituationer.
Sundhedsforvaltningen foreslår, at sundhedsberedskabsplanen sendes til høring hos en række interessenter inden den politiske behandling i Borgerrepræsentationen.