Status på implementeringen af ældrepolitikken
Status på implementeringen af ældrepolitikken
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 20. juni 2002
5. Status på implementeringen af ældrepolitikken
SOU 157/2002 J.nr. 57/2000
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de beskrevne rammer for en boligpolitisk strategiplan, demenspolitik og kostpolitik
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status på implementeringen af ældrepolitikken til efterretning
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der laves en status for implementeringen af ældrepolitikken i sommeren 2003.
RESUME
Borgerrepræsentationen vedtog den 6. september 2001 en ny ældrepolitik for København, som består af 23 målsætninger (BR 344/01). Til at understøtte Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning om hvilke målsætninger, der skulle iværksættes først, blev der nedsat et Rådgivende Ældreforum bestående af interessenterne på ældreområdet, som fik til opgave at komme med forslag til både hvilke af målsætningerne, der skulle iværksættes først, og hvilke konkrete aktiviteter det kunne medføre (SOU 374/2001).
Rådgivende Ældreforum afleverede deres anbefalinger til Sundheds- og Omsorgsudvalgets i rapporten "Anbefalinger fra Rådgivende Ældreforum" (bilag 1).
Sundheds- og Omsorgsudvalget har efterfølgende behandlet forslagene og har for det første tiltrådt, at implementeringen af ældrepolitikken starter ud med de 5 målsætninger (bilag 2), som Rådgivende Ældreforum anbefalede. For det andet har udvalget tiltrådt, at der skulle udarbejdes en ny indstilling med forslag til implementeringen af ældrepolitikken i 2002 og 2003 (SOU98/2002).
Sundhedsforvaltningen har grupperet forlagene fra Rådgivende Ældreforum i forhold til den politiske behandling (bilag 3). Implementeringen består således af:
- Nye tiltag, der kræver en politisk godkendelse.
- Nye tiltag, som er til orientering, og hvor den politiske behandling ikke ligger i denne indstilling
- Nye tiltag, som er til orientering
De projekter, der kræver politisk beslutning, er boligstrategi for ældreområdet, demenspolitik og kostpolitik på ældreområdet.
Det forslås, at Sundheds- og Omsorgudvalget godkender de beskrevne projektrammer for boligstrategi for ældreområdet, demenspolitik og kostpolitik for ældreområdet.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i efteråret 2000, at der var behov for at få formuleret visioner og strategier, der kunne fungere som pejlemærker for den ønskede udvikling på ældreområdet. På den baggrund igangsatte Sundheds- og Omsorgsudvalget en dialogproces med parterne på området.
På baggrund af dialogen er der formuleret 23 målsætninger, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 6. september 2001(BR 344/01).
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i efteråret 2001 at videreføre dialogen om implementeringen af ældrepolitikken og nedsatte på den baggrund et Rådgivende Ældreforum (SOU 374/2001).
Rådgivende Ældreforum har bestået af repræsentanter fra ældreråd, ledere og medarbejdere fra Sundhedsforvaltningens institutioner samt repræsentanter fra ældreorganisationer, interesseorganisationer og samarbejdspartnere.
Rådgivende Ældreforums opgave var at rådgive Sundheds- og Omsorgsudvalget om hvilke af de 23 målsætninger, der skulle iværksættes først og at komme med forslag til konkrete aktiviteter - herunder hvilke forslag, der kunne sættes i gang i budgetåret 2002 eller 2003.
Rådgivende Ældreforum afsluttede sit arbejde den 18. marts, hvor de mødtes med Sundheds- og Omsorgsudvalget og fremlagde deres forslag til, hvilke målsætninger og aktiviteter de forslog prioriteret i 2002 og 2003.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har efterfølgende behandlet forslagene den 4. april og tiltrådt, at implementeringen af ældrepolitikken igangsættes med de 5 målsætninger, som Rådgivende Ældreforum anbefalede, som de første der skulle iværksættes (bilag 2). Derudover tilkendegav Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvilke forslag til konkrete aktiviteter Sundhedsforvaltningen skulle bearbejde yderligere med henblik på implementering (SOU 98/2002).
Sundhedsforvaltningen har samlet op på forslagene fra Rådgivende Ældreforum i forhold til den politiske involvering. Implementeringen af de første ældrepolitiske målsætninger består således af:
- Nye tiltag, der kræver en politisk godkendelse
- Nye tiltag, som er til orientering, og hvor den politiske behandling ikke ligger i denne indstilling. Det drejer sig primært om tiltag, som er medtaget på ønskelisten til budget 2003
- Nye tiltag, som er til orientering
Nye tiltag, der kræver en politisk godkendelse
- Boligstrategi på ældreområdet (overordnet projektramme fremgår af bilag 4)
- Demenspolitik (overordnet projektramme fremgår af bilag 5)
- Kostpolitik for ældreområdet (overordnet projektramme fremgår af bilag 6)
- Træningstilbud til ældre
- Rekruttering af medarbejdere
- Image
- Partnerskaber og netværk
- Nærgymnastik
- Seniorliv-kurser
- Forventningssamtaler
- Inddragelse af de faglige organisationer i budgetlægning
- Åbne institutioner
- Arbejdsmiljøvurderinger i indstillinger
- Fokus på transportmuligheder til ældre
- Udvidelse af ledsagerordning
- Turkøb
Nye tiltag, som er til orientering, og hvor den politiske behandling ikke ligger i denne indstilling
Nye tiltag, som er til orientering
I det følgende opsummeres de enkelte projekter og tiltag. Af bilag 2 fremgår hvordan anbefalingerne fra Rådgivende Ældreforum relaterer sig til tiltagene, og hvilke øvrige elementer der indgår i opgaven. En nærmere beskrivelse af forslagene fra Rådgivende Ældreforum fremgår af bilag 1.
Nye projekter, der kræver politisk godkendelse
- Boligstrategi for ældreområdet
- Demenspolitik for Københavns Kommune
- Kostpolitik for ældreområdet
- Træningstilbud til ældre
- Fokus på rekruttering af medarbejdere
- Image
- Partnerskaber
- Nærgymnastik
- Seniorliv-kurser
- Forventningssamtaler
- Inddragelse af de faglige organisationer i budgetprocessen
- Åbne institutioner
- Arbejdsmiljøvurderinger i indstillinger
Der udarbejdes en boligstrategi på ældreområdet, som består af en analyse af det fremtidige boligbehov til ældre samt en opdatering af plejeboligplanen med henblik på at kunne vurdere det fremtidige behov for forskellige boligformer. Projektet igangsættes sommeren 2002 sådan, at Sundheds- og Omsorgsudvalget foråret 2003 kan præsenteres for rammer og mål for området, samt en langsigtet strategi efter sommeren 2003. Der er vedlagt en projektramme for boligstrategien på ældreområdet (bilag 4).
Der udarbejdes en demenspolitik, hvor der ses på kommunens tilbud til ældre borgere med demens. Projektet igangsættes efteråret 2002 og forventes afsluttet foråret 2003, sådan at Sundheds- og Omsorgsudvalget kan præsenteres for rammer og mål for området, som grundlag for det videre arbejde. Der er vedlagt en projektramme for demenspolitikken (bilag 5).
Projektet fokuserer på kost som en integreret del af pleje og omsorg. Projektet igangsættes i august 2002 og forventes afsluttet foråret 2003, sådan at Sundheds- og Omsorgsudvalget kan præsenteres for rammer og mål for området, som grundlag for det videre arbejde. Der er vedlagt en projektramme for kostpolitikken (bilag 6)
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de beskrevne projektrammer for en boligpolitisk strategiplan, demenspolitik og kostpolitik.
Tiltag, hvor den politiske godkendelse ikke ligger i denne indstilling
I forbindelse med folkesundhedsarbejdet er det besluttet, at der skal udarbejdes en handlingsplan for den forebyggende indsats på ældreområdet. Anbefalinger fra Rådgivende Ældreforum relateret til træning integreres i dette arbejde. Der fremlægges en handlingsplan til politisk godkendelse november 2002.
Projektet er en del af Sundhedsforvaltningens arbejde med den Attraktive arbejdsplads, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalget tidligere er orienteret.
Der igangsættes en analyse af værdigrundlaget i Sundhedsforvaltning som baggrund for udviklingen af forvaltningens image. Undersøgelsen igangsættes efterår 2002 i umiddelbar forlængelse af BR´s drøftelse af Københavns Kommunes værdigrundlag og forventes færdig foråret 2003.
Desuden indgår løbende målinger af borgernes tilfredshed med kommunens serviceydelser i opgaven, som understøttes af tidligere indgået budgetforlig for 2002 om, at der skal udarbejdes brugerundersøgelser på hjemmeplejeområdet. Sundhedsforvaltningen er ved at tilrettelægge en brugerundersøgelse sådan, at resultaterne kan fremlægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget inden udgangen af 2002. Derefter ses der generelt på metoder til løbende målinger af borgernes tilfredshed med serviceydelserne på hele ældreområdet.
En række af forslagene i ældrepolitikken kobler sig etablering af netværk og partnerskaber. Projektet indgår på ønskelisten til budget 2003 og afventer derfor den samlede behandling af kommunens budget 2003.
Etablering af nærgymnastik indgår på ønskelisten til budget 2003 og afventer derfor den samlede behandling af kommunens budget 2003.
Etablering af seniorkurser indgår på ønskelisten til budget 2003
Etablering af forventningsamtaler indgår på ønskelisten til budget 2003
Nye tiltag, som er til orientering
I forbindelse med udarbejdelsen af budget 2004 planlægger Sundhedsforvaltningen en budgetprocedure, der tager højde for inddragelse af de faglige organisationer i budgetprocessen.
Sundhedsforvaltningen undersøger mulighederne for at etablere åbne institutioner med afsæt i 1-2 bydele. Projektet indtænkes i projektet om partnerskaber, jfr. pkt. 7.
Sundhedsforvaltningen vil undersøge de tekniske muligheder nærmere for at lade arbejdsmiljøvurderinger indgå i politiske indstillinger.
15. Fokus på transportmuligheder til ældre
Behovet for transportmuligheder til ældre undersøges nærmere, og der etableres kontakt med HUR med henblik på en vurdering.
16. Udvidelse af ledsagerordning
Folketinget har netop vedtaget et lovforslag ( L167), der udvider ledsagerordningen pr. 1. juli 2002 sådan, at personer, der er visiteret til 15 timer ledsagelse om måneden ved det fyldte 67 år, bevarer retten til ledsagelse. Sundhedsforvaltningen er ved at afklare, hvordan loven skal udmøntes.
17. Turkøb
Der har været afprøvet turkøbsordninger i Sundby Øster og på Amagerbro. Tilbuddet retter sig mod ældre, der er visiteret til indkøb, dvs. ældre som ikke i udgangspunktet kan foretage deres indkøb selv. Servicen består i, at den ældre kan blive hentet og bragt til en indkøbstur i et lokalt indkøbscenter. Sundhedsforvaltningen ser på erfaringerne med at etablere turkøb i Sundby Øster og Amagerbro med henblik på at udarbejde beslutningsgrundlag for at ordningen afprøves andre steder.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status på implementeringen af ældrepolitikken til efterretning
Evaluering af Rådgivende Ældreforums arbejde
Som tidligere besluttet (SOU 98/2002) er der igangsat en evaluering af arbejdet i Rådgivende Ældreforum. Resultatet af evalueringen fremlægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. september 2002. Evalueringen består af en spørgeskema- undersøgelse med medlemmerne af Rådgivende Ældreforum. Hertil kommer fokusgruppeinterview med medlemmerne af Rådgivende Ældreforum og interessenter, som har fulgt forumets arbejde samt telefoninterviews med medlemmer af Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Det videre arbejde med implementering af målsætningerne i Ældrepolitikken
På baggrund af evalueringen af Rådgivende Ældreforums arbejde udarbejdes et forslag til det videre forløb, som forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. september 2002.
Det forslås, at der i forbindelse med tilrettelæggelsen af det videre forløb udarbejdes en status sommeren 2003 til Sundheds- og Omsorgsudvalget om, hvordan det går med implementeringen af målsætningerne i ældrepolitikken.
MILJØVURDERING
Ingen
ØKONOMI
De tiltag i ældrepolitikken, som kræver økonomiske ressourcer, indgår på ønskelisten til budget 2003.
HØRING
Ingen
BILAG
Bilag 1: Rapport: Resultatet af arbejdet i Rådgivende Ældreforum (tidligere udsendt til udvalgsmødet den 4. april og behandlingen af forslagene fra Rådgivende Ældreforum)
Bilag 2: De fem prioriterede målsætninger i ældrepolitikken
Bilag 3 : Oversigt over projekter og tiltag i 1. del af implementeringen af ældrepolitikken
Bilag 4: Projektramme for boligstrategi på ældreområdet
Bilag 5: Projektramme for demenspolitik
Bilag 6: Projektramme for kostpolitik på ældreområdet
Ib Haurum
/Jens Egsgaard