Udbud af kørsel ifm. madudbringning
Den nuværende aftale om kørsel af mad fra Københavns Madservice (KMS) til hjemmeboende borgere og plejehjem, udløber 31. december 2021. Opgaven skal derfor sendes i udbud snarest.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets medlemmer har tidligere været optaget af de miljømæssige hensyn i forbindelse indgåelse af en ny kørselskontrakt. Mulighederne for en mere klimavenlig madudbringning er derfor blevet undersøgt ifm. den indledende undersøgelse og dialog med markedet.
Udvalget orienteres om konklusionen fra den indledende markedssondering, og de deraf følgende overordnede udbudsbetingelser.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- At udvalget tager orienteringen om genudbud af kørsel af madudbringning til efterretning.
Problemstilling
Den eksisterende kontrakt
Madudbringning til borgere og plejehjem udføres i dag på baggrund af udbud gennemført i 2015 med driftsstart 1. februar 2016. Aftalen udløb 31. januar 2018, men på grund af en længere afklaringsproces omkring den fremadrettede drift i Københavns Madservice, blev der indgået midlertidige kørselskontrakter for perioden frem til 31. december 2021. Opgaven er udbudspligtig.
Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog 20. august 2020, at Københavns Madservice fremadrettet skal drives med udgangspunkt i en uforandret drift. I forhold til udbringning af maden betyder det, at den kommende kørselsleverandør skal løse to opgaver:
- Udbringning af mad til borgernes bopæl, efter borgers ønske som køleleveret til opvarmning hos borgeren eller opvarmet under transporten.
- Udbringning af mad til plejehjem.
Den eksisterende udbringning
Med den eksisterende udbringning kan borgerne vælge at få maden leveret om formiddagen mellem kl. 11.00 og 13.30, eller om eftermiddagen mellem kl. 16 og 18.30. Desuden kan borgeren vælge at få maden varmholdt eller køleleveret til senere opvarmning. Ca. 1170 hjemmeboende borgere er tilmeldt madservice fra Københavns Madservice, og heraf har ca. 30% valgt at modtage maden køleleveret.
Otte plejehjem og rehabiliteringsenheder modtager hovedmåltider fra Københavns Madservice. Maden leveres kølet og opvarmes af enhederne selv.
Løsning
Resultater fra markedssondering
Sundheds- og Omsorgsudvalget har udtrykt ønske om en mere klimavenlig madudbringning, fx ved brug af cykel eller el-biler. Forvaltningen har derfor undersøgt markedet med henblik på, i endnu højere grad, at kunne imødekomme klimadagsordenen og kunne stille højere krav på miljøområdet.
Markedssonderingen har overordnet vist, at der fortsat ikke findes funktionelle alternativer. El-drevne varevogne med både køl og opvarmning er ikke realiserbare, og eldrevne varevogne alene med kølefaciliteter, har en så kort rækkevidde, at de ikke kan køre en hel rute. Elcykler vil kun kunne godkendes, hvis der leveres til én eller meget få adresser, da der ellers vil opstå risiko for brud på kølekæden.
Udfordringen med el-varevogne er dertil, at de fortsat er væsentligt dyrere i anskaffelse, og at en opdeling med én type varevogn til kølelevering til plejehjem og en anden til både kølet og opvarmet mad til hjemmeboende, vil resultere i flere varevogne på de københavnske gader og højere priser for opgaven.
Under markedssonderingen har der imidlertid vist sig et perspektiv i at tilbyde køleleveringen inden for en bredere tidsramme end de 2 tidsrum, der leveres inden for i dag, jf. ovenfor. Det vil potentielt kunne reducere antallet af varevogne således, at miljøbelastningen reduceres ved at den enkelte bil udnyttes mere effektivt.
Københavns Kommunes genelle miljøkrav
Det anbefales, at der i overensstemmelse med Københavns Kommunes miljøkrav ved udbud, stilles følgende minimumskrav i udbuddet:
- At tilbudsgiver skal leve op til Københavns Kommunes obligatoriske retningslinjer vedrørende Euronorm, bilers udledning af farlige partikler og at leverandøren skal følge kommunens Tomgangsregulativ.
- At de frivillige krav fra kommunens miljøkrav om at køretøjerne skal have start-stop funktion, og at alle chauffører skal have et Kør-grønt-kursus, gøres obligatoriske i dette udbud.
Det anbefales desuden at det indskrives i kontrakten, at dieselbiler udfases løbende i kontraktperioden, og at den kommende leverandør generelt forpligtes til at anvende mere klimavenlige bilmodeller, når de kommer på markedet.
Yderligere anbefales det, at der lægges stor vægt på miljø som konkurrenceparameter, hvor tilbuddene vurderes i forhold til hvordan tilbudsgiveren vil sikre at en klimavenlig teknologisk udvikling, kan komme kommunens miljømålsætninger til gode.
I forbindelse med udarbejdelsen af den tekniske specifikation, vil det blive undersøgt nærmere om kølelevering i løbet af hele dagen, er foreneligt med driften hos Københavns Madservice.
Rammerne for udbuddet
På baggrund af konklusionerne fra den indledende markedssondering, samt Københavns Kommunes skærpede miljøkrav, sigtes der efter at udbuddet resulterer i en 4-årig rammeaftale med mulighed for forlængelse 2 gange 1 år.
Der sigtes derudover efter at tildelingskriteriet bedste forhold mellem pris og kvalitet, anvendes med følgende underkriterier og vægtninger:
- Pris 50%
- Miljø: 25%
- Implementering: 15%
- Erfaring: 10%
På den baggrund vurderes det at udbuddet stiller ambitiøse krav til klimavenlig levering, samtidig med at være realistiske i forhold til opgaven, markedssituationen og kommunens forsyningsforpligtelser over for de ældre borgere, som modtager mad fra Københavns Kommune.
Økonomi
Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Udbuddet vil forløbe efter nedenstående overordnede tidsplan:
Udarbejdelse af teknisk specifikation med Københavns Madservice |
Maj 2021 |
Offentliggørelse af udbudsmateriale |
Ultimo maj 2021 |
Tilbudsfrist |
Juni 2021 |
Vurdering, indhentelse af dokumentation og standstill |
Juni-juli 2021 |
Indgåelse af kontrakt |
Ca. 1. august 2021 |
Aftalestart |
1. januar 2022 |
Tidsplanen vil give en eventuel ny leverandør, en implementeringsperiode på ca. 5 måneder.
Katja Kayser
/Helle Schnedler