Mødedato: 20.05.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Udmøntning af midler til stimuli af oplevelsesindustrien målrettet kommunens indsatser for ældre og udsatte borgere, herunder borgere med handicap

Resumé

Borgerrepræsentationen orienteres om, at Københavns Kommune i 2021 modtager midler til stimuli af oplevelsesindustrien målrettet kommunens indsatser for ældre og udsatte borgere, herunder borgere med handicap. Borgerrepræsentationen skal godkende tildelingen af midlerne til Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Desuden skal Socialudvalget tage stilling til forslaget om udmøntning i Socialforvaltningens borgercentre og Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til forslaget om udmøntning til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kommunale plejehjem og aktivitetscentre.

Indstilling

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at godkende, at Københavns Kommune i 2021 modtager midler til stimuli af oplevelsesindustrien målrettet kommunens indsatser for ældre og udsatte borgere.
2. at godkende, at midlerne til stimuli af oplevelsesindustrien tildeles Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til brug for aktiviteter og oplevelser på dag- og botilbud.

Socialforvaltningen indstiller,

3. at Socialudvalget godkender udmøntningen af midlerne i Socialforvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

4. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udmøntningen af midlerne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Problemstilling

Med Finansloven for 2021 blev der afsat en pulje på i alt 750 mio. kr. i 2021 til at understøtte virksomheder og aktører inden for oplevelsesindustrien, der har oplevet nedgang i deres omsætning under COVID-19. Samtidig skal puljen bidrage til, at ældre og udsatte borgere, herunder borgere med handicap, der oplever ensomhed som følge af isolation under COVID-19, kan gøre brug af kultur- og oplevelsesaktiviteter.

Den 25. marts 2021 blev der indgået en politisk aftale om, at en tredjedel af puljen, dvs. 250 mio. kr., målrettes ældre og udsatte borgere, herunder borgere med handicap. Heraf udmøntes 171,7 mio. kr. til kommunerne, 70,2 mio. kr. til private og selvejende leverandører af tilbud til målgruppen og 8,1 mio. kr. til regionerne. Den relative fordeling af midler til hhv. kommuner, regioner og private tilbudsleverandører er baseret på antal pladser til målgruppen, mens fordelingen mellem kommunerne er baseret på indbyggertal. Københavns Kommune forventer derfor at modtage 11 % af midlerne, svarende til 18,8 mio. kr.

Løsning

Målgruppen for midlerne i Københavns Kommune er borgere i bo- og dagtilbud, det vil sige ældre og udsatte borgere, herunder personer med handicap i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Socialforvaltningen.

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i fordelingen af midlerne taget udgangspunkt i antal egne kommunale pladser på bo- og døgntilbud i Socialforvaltningen og antal kommunale pladser på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i alt 1.612 rent kommunale døgnpladser på plejehjem og midlertidige døgnophold, mens Socialforvaltningen har i alt 2.468 døgnpladser. Dette giver en fordeling af midlerne på hhv. 39,5 % og 60,5 %, hvilket svarer til, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen modtager 7,4 mio. kr. af de forventede midler på i alt 18,8 mio. kr. til Københavns Kommune, mens Socialforvaltningen modtager 11,3 mio. kr.

Jf. aftaleteksten beslutter kommunerne selv inden for rammerne af serviceloven og kommunalfuldmagten, hvordan midlerne konkret udmøntes og til hvilke aktører og aktiviteter, så de på bedste vis matcher de lokale forhold. Det fremgår af aftaleteksten, at midlerne målrettet kommunale tilbud f.eks. kan anvendes til:

  • Kulturaktiviteter og oplevelser, der finder sted på tilbuddet, som f.eks. teaterforestillinger, koncerter og foredrag
  • Ture med betalt entre til kultur- og fritidsinstitutioner i lokalområdet, som f.eks. museer, spillesteder, kulturhuse, biografer og lign.
  • Madfællesskaber og fællesspisningsaktiviteter enten ved udflugter til lokale restauranter eller ved invitation af f.eks. lokale pop-op restauranter med fokus på lokale specialiteter el.lign.
  • Ferieaktiviteter og udendørsaktiviteter til at understøtte turisterhvervene i form af f.eks. tilskud til institutionsovernatning på campingpladser, hoteller el.lign.

Det præciseres desuden i aftaleteksten, at kommunerne udelukkende kan udmønte midler til de omfattede aktiviteter i egne tilbud og dermed ikke i private/selvejende og regionale tilbud, herunder de selvejende tilbud, Københavns Kommune har driftsoverenskomst med. De private/selvejende tilbud kan ansøge en særskilt pulje, som Socialstyrelsen får til opgave at udmønte.

Det fremgår af aftaleteksten, at KL i begyndelsen af 2022 gennemfører en overordnet samlet opfølgning for de 98 kommuner, der beskriver kommunernes udmøntning, herunder hvilke typer af aktører i oplevelsesindustrien, der har været samarbejde med, hvilke typer af aktiviteter, der er gennemført, og hvilke målgrupper, der har fået gavn af midlerne. Derved følges der op på, om midlerne er udmøntet til formålet uden, at kommunerne bebyrdes med en administrativt tung opfølgningsopgave.

Udmøntning af midlerne i Socialforvaltningen

Socialforvaltningen foreslår, at midlerne internt i forvaltningen fordeles på baggrund af det opgjorte antal pladser på målgruppeområderne (tabel 1).

Socialforvaltningen foreslår desuden, at midlerne udmøntes til centerenheder, som herefter pba. lokale forhold udmønter midlerne til de enkelte tilbud under centrene. Det giver mulighed for, at der på centerniveau kan foretages tværgående prioritering af midlerne, herunder eventuelt fælles arrangementer på tværs af tilbud. I udmeldingen vil det blive rammesat, at midlerne kun kan anvendes til udgifter forbundet med kultur- og oplevelsesaktiviteter for beboere og brugere af kommunale bo- og dagtilbud herunder udgifter til ledsagelse til disse aktiviteter.

Tabel 1. Fordeling af midler internt i Socialforvaltningen

Målgruppe

Bevillings-
område

Pladser
(uden selvejende tilbud)

Forventet beløb til
SOF fordelt på
målgrupper (t.kr.)

Udsatte børn

3000 - Børnefamilier med særlige behov

324

1.490

Børn med handicap

3220 - Borgere
med handicap

76

349

Voksne med handicap

3220 - Borgere med handicap

959

4.410

Borgere med sindslidelse

3200 - Borgere med sindslidelse

1.010

4.644

Udsatte Voksne

3210 - Udsatte voksne

99

455

I alt

2.468

11.348

Udmøntning af midlerne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen modtager midler, som jf. aftaleteksten kan komme kommunens borgerne på rent kommunale plejehjem og aktivitetscentre til gavn i form af kultur- og oplevelsesaktiviteter. Ud af kommunens i alt 3.200 plejehjemspladser er 1.380 rent kommunale, mens 589 aktivitetscenterpladser ud af i alt 656 pladser (hvilket svarer til 1.702 tilmeldte borgere) er kommunale. Det fremgår endvidere, at kommunerne ikke må anvende midlerne til aktiviteter for de selvejende/private leverandører.

I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen differentieres der normalt ikke mellem rent kommunale og selvejende tilbud. Der er et stærkt og tæt samarbejde med de selvejende institutioner, som har indgået driftsoverenskomst med kommunen, og de selvejende fungerer derfor også i alt væsentligt på samme vilkår som de rent kommunale institutioner.

På den baggrund vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at de midler, som tilfalder Sundheds- og Omsorgsudvalgets område og forvaltningens kommunale enheder ikke bør anvendes til større fællesarrangementer, idet man så alene ville kunne invitere borgere fra de kommunale enheder.

Derfor foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningens andel af midlerne udmøntes direkte til de rent kommunale enheder (16 plejehjem og 20 aktivitetscentre), hvor anvendelsen kan planlægges i direkte dialog med borgerne og med udgangspunkt i borgernes konkrete ønsker.

I forhold til kommunens 20 selvejende plejehjem og ene selvejende aktivitetscenter vil forvaltningen ifm. udmøntningen af midlerne sørge for at informere alle og herunder stille sig til rådighed ift. spørgsmål især de selvejende enheder kunne have til udmøntningen.

Tabel 2. Fordeling af midler internt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Målgruppe

Bevillings-
område

Pladser
(uden selvejende tilbud)

Forventet beløb til
SUF fordelt på
målgrupper (t.kr.)

Ældre

3415 - Ældre

1.612

7.412

I alt

1.612

7.412

Økonomi

De kommunale midler udmøntes via bloktilskudsaktstykket i oktober 2021, hvor servicerammen vil blive hævet tilsvarende. Hensigten er dog, at kommunerne allerede nu begynder at udbetale støtte til arrangementer mv., da kommunerne har likviditet til at påbegynde indsatsen allerede på nuværende tidspunkt.

De økonomiske konsekvenser af indstillingen fremgår af tabellen nedenfor.

Tabel 3: Bevillingsmæssige konsekvenser

Udvalg

Bevilling

Indtægt/Udgift

Beløb i 1.000 kr. (2021 p/l) 2021

Varig?
ja/nej

SUD

3000 - Børnefamilier med særlige behov

U

1.490

Nej

SUD

3220 - Borgere
med handicap

U

349

Nej

SUD

3220 - Borgere med handicap

U

4.410

Nej

SUD

3200 - Borgere med sindslidelse

U

4.644

Nej

SUD

3210 - Udsatte voksne

U

455

Nej

SOU

3415 – Ældre

U

7.412

Nej

ØU

2500 – Finansposter

I

-18.760

Nej

I alt

 

 

0

 

Videre proces

Sagen forelægges Økonomiudvalget den 25. maj 2021 og Borgerrepræsentationen den 3. juni 2021. Anvendelsen af midlerne igangsættes, når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen.

Katja Kayser                     Mikkel Boye

Beslutning

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler indstillingen over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets behandling afgav udvalget bemærkning om, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forbindelse med anvendelse af midlerne på ældreområdet skal tage kontakt til Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at bede dem om at hjælpe med at understøtte, at plejehjemmene anvender midlerne fra stimulipuljen på oplevelsesindustrien til lokale teater- og musiktilbud, som under COVID-19 har været særligt økonomisk udfordret. Musiktilbuddene skal vælges ud fra den eksisterende musikliste under Kultur- og Fritidsforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer til, at Kultur- og Fritidsforvaltningen hjælper med at udarbejde en tilsvarende liste ift. teaterarrangementer, som plejehjemmene vælger forestillinger ud fra. Sådanne ordninger kan sikre, at kunsterne honoreres ordentlig for deres arbejde – samtidig med at midlerne nemt og hurtigt kommer ud og gør gavn for både ældre og kulturlivet, uden at det bliver administrativt tungt for plejehjemmene.

Til top