Mødedato: 20.02.2025, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering vedr. status på implementeringen af ældreformen

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) orienteres om status på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) arbejde med implementering af ældrereformen. Status tager afsæt i en modenhedsanalyse, som belyser, hvor langt forvaltningen er med relevante indsatser og initiativer i relation til reformen samt hvor der er behov for ekstra opmærksomhed.  

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status på implementeringen af ældrereformen til efterretning.

Problemstilling

Den 18. april 2024 indgik regeringen og flere partier en aftale om en omfattende reform af ældreområdet. Reformen implementeres gennem bevillinger til kommunerne samt ved vedtagelsen af fem specifikke love, som blev godkendt af Folketinget den 19. december 2024. Lov om Lokalplejehjem og Lov om Ældretilsyn trådte i kraft den 1. januar 2025, mens Ældreloven, Lov om Friplejeboliger og Loven om ændringer som følge af ældrereformen træder i kraft den 1. juli 2025. Med denne indstilling orienteres SOU om status på det aktuelle arbejde med implementering af ældrereformen.

Løsning

Ældreloven
SUF arbejder allerede ud fra ældrereformens grundprincipper og -værdier. Reformen udmøntes bl.a. i en hovedlov for ældreområdet – ældreloven.

Ældreloven bygger på reformens tre bærende værdier om:

  • selvbestemmelse for den ældre,
  • tillid til medarbejdere og ledelse,
  • et tæt samarbejde med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfundet.

Ældreloven er en rammelovgivning, som på den ene side understøtter målet om at frisætte kommunerne samtidig med, at den formulerer principper, værdier og regler, som kommunerne skal efterleve. Ældreloven introducerer flere centrale principper, herunder helhedspleje med borgerens selvbestemmelse i centrum og få, men mere sammenhængende og rummelige, pleje- og omsorgsforløb. Kommunens tilrettelæggelse og udførelse af pleje- og omsorgsforløbene skal tage afsæt i bl.a. tværfaglighed, kontinuitet og sammenhæng med færrest mulige medarbejdere i borgers hjem og borgeres selvbestemmelse og løbende indflydelse.

SUF-Indsatser der implementerer ældrereform

Ældreloven og de øvrige love, der følger af reformen, giver et godt grundlag for både driften og den videre udvikling af ældreområdet i SUF. Loven understøtter således den tillidsbaserede tilgang, der har præget Københavns Kommune siden 2012, hvor hjælpen tildeles i blokke, og hvor der mange steder allerede arbejdes med faste, tværfaglige teams omkring borgeren.

Som landets største sundheds- og omsorgsforvaltning er det afgørende, at reformens love implementeres hurtigt og effektivt, så både de ældre og de ansatte mærker reformens ambitioner og værdier om mere selvbestemmelse og større fagligt råderum. Dette kræver dels en plan for implementeringen af ældrereformen dels et overblik over, hvor SUF er i dag, hvad angår de værdier og indsatser, som følger af reformen.

Grundfortælling om ældrereformen
SUF er godt i gang med at implementere ældrereformen og de dertil hørende love. Men implementeringen kræver fortsat ledelsesmæssig og politisk opmærksomhed og opbakning for at sikre, at borgerne og medarbejderne mærker reformens ambitioner om mere selvbestemmelse og frisættelse. Derfor har forvaltningen i samarbejde med ledere i driften udarbejdet en grundfortælling om ældrereformen.

Kernen i grundfortællingen er, at SUF aktivt arbejder med ældrereformen for at tilpasse sig fremtidens udfordringer med flere ældre og færre uddannede kolleger. Borgeren er i centrum, der samarbejdes tværfagligt, og der benyttes velfærdsteknologi og AI. Målet er at sikre, at ældre oplever selvbestemmelse, nærvær og professionel, sammenhængende støtte. Der lægges vægt på samarbejde med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund samt kvalitet og værdier (grundfortællingen i sin helhed er vedlagt i bilag 1).

Modenhedsanalyse om implementering af ældrereformen
Med henblik på at følge implementering af ældrereformen har forvaltningen udviklet en modenhedsanalyse, som giver et overblik over centrale indsatser i forbindelse med implementeringen af ældrereformen.

Forvaltningen har identificeret 37 indsatser, som efterlever og understøtter de bærende værdier i reformen. Status på implementering af disse indsatser er dermed en indikator for, hvor langt SUF er med implementering af ældrereformen som helhed. De 37 initiativer inkluderer også de 14 initiativer, som SOU har prioriteret ifm. den politiske udmøntning af de statslige ældrereformmidler, hvor SUF modtager 100 mio. kr. årligt fuldt indfaset i 2027.

Modenhedsanalysen viser, at SUF på mange områder allerede arbejder med udgangspunkt i ældrereformens bærende værdier. Samtidig hjælper analysen til at vurdere, hvor der er behov for yderligere opmærksomhed. Modenhedsanalysen vil fremadrettet anvendes som udgangspunkt for afrapporteringer til SOU om implementering af ældrereform

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med denne indstilling.

Videre proces

På kommende udvalgsmøder i 2025 vil udvalget få en status på implementeringen af ældrereformen. Der planlægges status på ældrereformen på tre møder med udgangspunkt i følgende hovedoverskrifter:

  • Tværfaglige Teams med Nærvisitation (TTN)
  • Velfærdsteknologi og hjælpemidler
  • Samarbejde med civilsamfund og pårørende.

Karen Nørskov Toke

                                                    /Helle Schnedler og Nanna Skriver

Til top