Mødedato: 20.02.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur 2020

Se alle bilag

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, 

  1. at udvalget vælger en destination til en studietur i oktober 2020 

Problemstilling

Med godkendelse af mødeplanen på udvalgsmøde den 19. september 2019 godkendte udvalget, at der gennemføres en studietur i uge 41. 

Forvaltningen fremlægger her forslag til, hvilke lande udvalget kan besøge for det bedst mulige faglige udbytte.

Løsning

Studieturen er berammet til at vare 3-5 dage og finde sted i uge 41, dog med mulighed for, at søndag i uge 40 kan bruges som rejsedag.

Formålet med studieturen er, at udvalget ved at besøge andre lande kan blive inspireret til at udvikle København Kommunes ældre og sundhedstilbud og få nye perspektiver på, hvordan der kan arbejdes med sundhed og omsorg.

Forudsætningen for de destinationer, som forvaltningen forelægger, er at der er tale om lande, som kan vise spændende resultater eller nye arbejdsmetoder, som kan overføres til en københavnsk sammenhæng og løfte kvaliteten for borgerne. Desuden bør det overvejes, hvorvidt opbygningen, serviceniveauet og/eller udfordringer som fx demografisk udvikling i sundheds- og omsorgssektoren i det pågældende land er i nogen grad sammenlignelig med det danske.

På den baggrund indstiller forvaltningen, at udvalget vælger en af følgende destinationer:

1. Finland
Finland har opbygget gode og spændende erfaringer med skærmteknologi og digitalt understøttet pleje. Det gælder både i dialogen mellem borgerne i kommunen, hvor der er flere digitale services i ældreplejen, genoptræning og til kronisk syge. Samtidig findes flere eksempler på digital kommunikation, fx hvor borgere via chat-robotter kan få svar på aktuelle spørgsmål og udfordringer omkring spædsbørnspleje. Samtidig bruges skærmteknologi også til at inkludere borgere i fællesskaber med fx fællesspisning og korsang.

Pga. de lange afstande og isolerede landområder i Finland, har man været tvunget til at satse på disse løsninger og fået gode resultater og skabt stor borgertilslutning og tilfredshed. Skærmteknologi er også kendt i Københavns Kommune, men på en meget mindre skala. Et besøg i Finland kan således give nye perspektiver på, hvordan der kan arbejdes med digital understøttelse af fx pleje og information til borgerne og med de emsomhedsudfordringer, der også gør sig gældende i København med input til, hvordan der kan tænkes samvær og pleje på nye måder og hvordan der kan skabes tryghed om løsningerne blandt borgerne.

Samtidig udmærker Finland sig på velfærdsteknologi og finske virksomheder og institutioner står bag en betydelig del af de teknologier, som anvendes eller testes i København. 

2. Japan

Japan er et af de lande i verden, som er længst fremme i forhold til at bruge velfærdsteknologi i ældrepleje og på sundhedsområdet.I følge japansk forskning vil næsten 50 % af befolkningen i år 2050 være ældre end 65 år.

Grundet den stærke tradition for teknologisk innovation og den hastigt voksende ældrebefolkning, har Japan sat sig i spidsen på dette område, og der er derfor inspiration at hente i forhold til implementering af velfærdsteknologi og robotteknologi i større skala, og til hvordan disse teknologier kan udrulles til gavn for borgerne i København.

Samtidig har japanerne en tilgang til sundhed og pleje og det gode ældreliv, som på visse områder afviger fra den danske, hvorfor der vil være mulighed for at inspireres i forhold til mental sundhed, ensomhed og flere raske leveår.

Opdateret 20.02.2020:

Forvaltningen gør opmærksom på, at der på nuværende tidspunkt er stor usikkerhed forbundet med at planlægge rejser til Østasien pga. af udviklingen i influenzasygdommen COVID19 (Coronovirus).
Omfanget af sygdommen, herunder risikoen for smittespredning i Japan fra nabolandet Kina, udvikler sig pt uge for uge, hvorfor planlægning af en tur til Japan i efteråret 2020 kan være forbundet med risiko for aflysning, såfremt situationen i Østasien eskalerer.

Udenrigsministeriet fraråder pt. ikke rejser til Japan, men henstiller til, at man holder sig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne samt hos rejse- eller flyselskab. På baggrund af den nuværende usikre situation og de betydelige ressourcer, der vil være forbundet med planlægningen af en tur til Japan, er det forvaltningens vurdering, at en evt. beslutning herom på nuværende tidspunkt kræver særlig overvejelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet studieturen finansieres inden for udvalgets budgetramme. På baggrund af lignende ture estimerer forvaltningen, at en studietur til Japan vil koste 400 - 450.000 kr., mens en tur til Finland estimeres til omkring 150. - 170.000 kr.
- begge med forbehold for turens længde og antal deltagere.

Videre proces

Forvaltningen igangsætter planlægning af turen til den valgte destination. Udvalget forelægges program og budget i efteråret 2020.

 

Katja Kayser

  /Helle Hartmann-Madsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget valgte Finland som destination til studieturen.
Til top