Mødedato: 20.02.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om udrednings- og rehabiliteringsindsatsen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Se alle bilag
Udvalget orienteres om status på udrednings- og rehabiliteringsforløb i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. at udvalget tager orientering om udrednings- og rehabiliteringsindsatsen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til efterretning

Problemstilling

Et af temaerne i Københavns Kommunes ældrepolitik er 'Frihed - til at leve det liv, man ønsker' med undertemaet 'Hjælp til at kunne selv i hverdagen'. Her fremgår det at: Støtten til at klare hverdagens gøremål og leve et aktivt hverdagsliv skal tage udgangspunkt i det, der er vigtigt for den enkelte.

Brugerundersøgelser i SUF viser også, at det har stor betydning for ældre borgere at kunne klare sig helt eller delvist på egen hånd. Ved at investere ressourcer i at rehabilitere og dermed støtte borgere til at kunne selv, øges borgernes muligheder for at fastholde et aktivt liv, indgå i fællesskaber og udskyde behovet for hjælp.

Samtidig understøttes en bæredygtig organisation og drift i forvaltningen, hvor kommunen står overfor et stigende antal ældre, flere ældre med kroniske lidelser og udfordringer med rekruttering af medarbejdere. Derfor er det også et grundlag for ældrepolitikken at: De, der kan selv, skal selv – så de fleste ressourcer bruges på de borgere, der har mest behov.  

På den baggrund har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) et kontinuerligt fokus på at støtte borgerne til at blive mest muligt selvhjulpne. Et fokus der afspejler sig i forvaltningens indsatser generelt og særligt i udrednings- og rehabiliteringsforløb (U og R-forløb) for hjemmeboende borgere, som kommunerne siden 2015 har tilbudt borgere, der søger om og/eller modtager hjemmepleje.

Udvalget gives på udvalgsmødet den 20. februar et oplæg om status på indsatsen 'Udredning og Rehabilitering i SUF' med henblik på at orientere udvalget om resultaterne på området og sikre det fortsatte fokus på den rehabiliterende tilgang i SUF.

Løsning

I SUF er den rehabiliterende tilgang en integreret del på tværs af indsatser blandt andet på midlertidige døgnophold, i sundhedshuse, under genoptræningsforløb og i særdeleshed i U og R-forløbene.

Et U og R-forløb er et tilbud til borgere, der søger om hjemmepleje og dem, der allerede modtager hjemmepleje. Forløbene skal på samme tid udrede og rehabilitere borger i korte, intensive forløb, så borger både støttes til at kunne mere selv og får den rette indsats.

Indholdet af et U og R-forløb kan være meget forskelligt fra borger til borger, da borgeren selv er med til at definere mål med forløbet, der kan øge livskvalitet og selvstændighed i hverdagen. Det kan fx være et mål om selv at kunne gå ned at handle, selv at klare personlig hygiejne eller dele af rengøringen. Eller måske bare at kunne klare trappen, så der igen er mulighed for en gåtur. På den måde skal U og R understøtte, at selvhjulpenhed og livskvalitet går hånd i hånd.

Hvert forløb har en tovholder, der sætter et tværfagligt hold af medarbejdere, der sammen med borger arbejder mod målet. Et forløb er typisk mellem fire og 12 uger. Hvis borger efter afsluttet forløb har behov for hjemmepleje, etableres det i tæt samarbejde med rehabiliterende vejledere i hjemmeplejen for at sikre en fortsat rehabiliterende tilgang.

Formålet med U og R-forløb er, at borgerne føler sig mere selvhjulpne, oplever mere livskvalitet og derigennem har brug for mindre hjælp i hverdagen. Udvalget gives på mødet en status for indsatsen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med den rehabiliterende tilgang, i udrednings- og rehabiliteringsindsatsen såvel som i andre indsatsområder. Status på antallet af gennemførte U og R-forløb afrapporteres løbende i forvaltningens nøgletalsrapport, som forelægges udvalget to gange årligt.

Katja Kayser

                                                   /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top