Mødedato: 20.01.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Godkendelse af Sundheds- og Omsorgsudvalgets delegationsfortegnelse for embedsperiode 2022-2025

Se alle bilag

For at sikre en hurtig og effektiv ekspedition af sager er det fast praksis, at Sundheds- og Omsorgsudvalget delegerer kompetence til henholdsvis borgmester og forvaltning.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender delegation af kompetence,jævnfør bilaget.

Problemstilling

Styreformen i Københavns Kommune indebærer, at Borgerrepræsentationen har henlagt den umiddelbare forvaltning af kommunens opgaver til de stående udvalg. Det betyder, at Sundheds- og Omsorgsudvalget er ansvarlig for den faglige indsats og de drifts- og borgernære indsatser på sundheds- og omsorgsområdet.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets ansvarsområde fremgår af § 17 i styrelsesvedtægten for Københavns Kommune. 

For at undgå at samtlige faglige forhold på sundheds- og omsorgsområdet skal foreligges Sundheds- og Omsorgsudvalget, er der sædvanlig praksis, at Sundheds- og Omsorgsudvalget delegerer kompetence til henholdsvis borgmester og forvaltningen. Delegationen har til formål at sikre, at udvalget ikke har en uoverkommelig arbejdsbyrde, således at udvalget ikke skal behandle enkeltsager. På den måde vil udvalget kunne holde fokus på den overordnede, strategiske udvikling af sundheds- og ældreområdet.

Delegationen følger embedsperioden, hvorfor der er behov for, at udvalget tager stilling til, hvilke delegationer der skal gælde i den kommende embedsperiode.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger derfor til udvalgets godkendelse en oversigt over de delegationer, som forvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget foretager.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalgets opgaver fremgår af styrelsesvedtægtens § 17, og udvalget er således født med en kompetence til at træffe beslutninger inden for udvalgets ressortområde. De opgaver, der varetages af udvalget efter styrelsesvedtægtens § 17, følger af lovgivningen på sundheds- og omsorgsområdet.

 

Delegation af kompetence indebærer, at forvaltning eller borgmesteren bemyndiges til at træffe beslutninger og afgøre sager på udvalgets vegne.

 

Delegation kan enten være stiltiende eller udtrykkelig. Delegation vil derfor også kunne forekomme løbende gennem udvalgets udmeldinger og løbende stillingtagen til de sager, som udvalget får forelagt.

 

En beslutning om delegation kan altid omgøres, såfremt udvalget vurderer behov herfor.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har mulighed for ved enstemmighed at bemyndige borgmesteren til at afgøre bestemte sagstyper eller konkrete sager. Bemyndigelse til forvaltningen kræver almindeligt stemmeflertal.

Det skal bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsborgmesteren blandt andet varetager den øverste daglige ledelse af administrationen for udvalgets forvaltningsområde, hvilket følger af kommunestyrelsesloven. Det betyder, at denne del ikke hører under Sundheds- og Omsorgsudvalget, og udvalget kan derfor ikke træffe beslutninger om administrative og organisatoriske eller personalemæssige forhold, med mindre det knytter sig til en faglig indsats.

Delegationsfortegnelsen følger den opgavefordeling, der var i den foregående embedsperiode. Der er foretaget en række redaktionelle og sproglige ændringer for at sikre klarhed over, hvilken kompetence der er tillagt henholdsvis borgmester og forvaltning.

Ændringerne omfatter:

  • at det præciseres, at kommunestyrelseslovens rammer for borgmesterens kompetenceområde også gælder sideløbende med delegationsfortegnelsen.
  • at det indskrives, at forvaltningen har mulighed for at igangsætte oplysningskampagner, som understøtter beslutning, politik eller strategi vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Tilføjelsen er en nedskrivning af hidtidig praksis i tidligere udvalg.
  • ·Øvrige ændringer er af redaktionel karakter.

Den opdaterede delegationsfortegnelse er vedlagt som bilag

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender delegation af kompetence til henholdsvis borgmester og forvaltning, vil delegationen træde i kraft med det samme.

 

Katja Kayser

/ Thomas Brahm

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at delegationsfortegnelsen tilpasses, således at kampagner ikke fremgår af delegationsfortegnelsen, jf. praksis i de andre udvalg. Praksis, som er ens for de 7 udvalg, fortsættes fremadrettet. 
Til top