Afslutning af frikommuneforsøget Tilkøbsydelser i hjemmeplejen 2018-2020
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres hermed om afslutning og evaluering af frikommuneforsøget – Tilkøbsydelser i hjemmeplejen. Samtidig skal udvalget godkende, at forvaltningen afslutter forsøget ved udgangen af 2020.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- At tage afsluttende status for frikommuneforsøg -Tilkøbsydelser i hjemmeplejen – til efterretning, jævnfør bilag 1
- At godkende, at forsøget afsluttes ved udgangen af 2020.
Problemstilling
Initiering af forsøget
Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i marts 2017, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skulle deltage i Sundheds- og Ældreministeriets frikommuneforsøg vedrørende tilkøbsydelser i hjemmeplejen. Formålet med forsøget med tilkøbsydelser i den kommunale hjemmepleje er at give borgerne ensartede muligheder på tværs af private og offentlige leverandører af hjemmepleje. I forsøget kan den kommunale hjemmepleje tilbyde og sælge ekstra ydelser til borgere, der er visiteret til personlig støtte, praktisk hjælp og madservice, på lige fod med de private leverandører. Københavns Kommune er den eneste kommune der, som en del af frikommuneforsøget, også tilbyder borgere ekstra madservice som tilkøb. Ekstra madservice leveres af Københavns Madservice. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte katalog om tilkøbsydelser den 7. december 2017.
Socialudvalget besluttede den 1. november 2017 at tilslutte sig forsøget og godkendte katalog om tilkøbsydelser den 13. december 2017.
Ved forelæggelse for udvalgene ultimo 2017 blev udvalgene orienteret om, at den endelige slutdato for forsøget endnu ikke var fastlagt af Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvorfor udvalgene godkendte, at forsøget i København løber til udgangen af 2020. Økonomi- og Indenrigsministeriet har i den endelige ramme givet mulighed for at fortsætte forsøget til udgangen af 2021, selvom forsøget nationalt evalueres med udgangen af 2020.
Midtvejsstatus
Udvalgene blev med en midtvejsstatus i november 2019 orienteret om, at meget få borgere viste interesse for tilkøbsydelser, umiddelbart begrundet i de forholdsvis høje timepriser og at Skatterådet netop havde fastslået, at tilkøbsydelser ikke var momspligtige. Som følge af Skatterådets afgørelse genberegnede forvaltningerne timeprisen, og fra oktober 2019 blev priserne justeret således, at borgere ikke fremadrettet blev opkrævet moms på tilkøbsydelser. Borgere, der havde købt tilkøbsydelser indeholdende moms, har fået refunderet det for meget opkrævede beløb.
Løsning
Frikommuneforsøget med tilkøbsydelser har sit afsæt i en ansøgning fra frikommunenetværket på sundheds- og omsorgsområdet. De deltagende kommuner i frikommunenetværket er henholdsvis Esbjerg, Odense, Randers, Aarhus og Københavns kommuner. Kommunerne har fået dispensation til at tilbyde og sælge ekstra ydelser på linje med de private leverandører af hjemmepleje til borgere, der i forvejen er bevilget ydelser efter servicelovens § 83.
Igangsættelsen af forsøget
Lancering og markedsføring af tilkøbsydelser i København begyndte i april 2018, og implementeringen blev understøttet af storstilede kommunikations- og undervisningsindsatser. Indsatserne har været målrettet borgere og medarbejdere i både hjemmepleje og visitation.
Alle potentielle borgere har personligt modtaget en pjece om forsøget fra deres hjemmehjælp. Ligesom de borgere, der udelukkende er visiteret til madservice, har modtaget et personligt brev med information og pjece.
Målgruppen for tilkøbsydelser
Muligheden for tilkøb gives til borgere som er visiteret til hjælp efter serviceloven § 83 henholdsvis personlig pleje, praktisk støtte og madservice. Alle borgere, som er visiteret til hjælp efter § 83, kan købe alle former for tilkøbsydelser. Det vil eksempelvis sige, at en borger, som udelukkende er visiteret til praktisk støtte, har mulighed for at købe mad eller personlig støtte. I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udgør målgruppen 8.436 borgere.
Kommunikation om bestilling og køb af tilkøbsydelser er foregået mellem hjemmeplejens udgående medarbejdere og den enkelte borger. Visitationen af ydelser efter servicelovens § 83 holdes således ude af selve tilkøbsforretningen - den foregår mellem forvaltningens hjemmepleje og den enkelte borger. Hvis hjemmeplejen har været i tvivl om, hvorvidt et ønske om køb af tilkøbsydelser er udtryk for vigende funktionsniveau hos borgeren, er visitationen blevet kontaktet med henblik på revisitation og eventuel bevilling af hjælp, frem for tilkøb.
Erfaringer med Tilkøbsydelser i hjemmeplejen i København
Der har på intet tidspunkt i forsøgsperioden været efterspurgt og solgt tilkøbsydelser til borgere i Socialforvaltningen. Derfor beror nedenstående erfaringer udelukkende på oplysninger og data fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
I perioden fra 16. april 2018 til 31. juli 2020 har hjemmeplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen solgt 224 tilkøbsydelser til i alt 18 borgere. Som forventet køber borgerne praktisk hjælp/rengøring og primært i hverdagen.
Tabel 1 viser antallet af borgere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen der har benyttet tilkøbsydelser i forsøgsperioden fra april 2018 til ultimo juli 2020.
Tabel 1: Borgere der har anvendt tilkøbsydelser i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
År |
2018 |
2019 |
2020 |
Total antal borgere |
Antal borgere |
11 |
12 (heraf 5 nye) |
6 (heraf 2 nye) |
18 |
I 2020 har kun seks borgere benyttet sig af muligheden for tilkøbsydelser, hvoraf to borgere er ”ny-købere” i 2020. Det svarer til 0,07 % af de borgere, der modtager hjemmepleje fra den kommunale leverandør i 2020. Til sammenligning køber ca. 50 borgere, som har valg privat leverandør, ekstra ydelser i 2020. Det svarer til 2,1% af de borgere, der modtager hjemmepleje fra de private leverandører.
De øvrige kommuner i frikommunenetværket erfarer, ligesom i København, en meget begrænset interesse for tilkøb af hjemmepleje. Esbjerg kommune afslutter derfor også forsøget med udgangen af 2020, hvorimod henholdsvis Odense, Randers og Aarhus kommuner fortætter forsøget til udgangen 2021- på trods af en meget begrænset interesse blandt deres borgere.
Det meget beskedne køb er umiddelbart begrundet i de forholdsvis høje timepriser, samt en antagelse om, at borgere, der ønsker at købe ekstra rengøring, allerede tidligere i livet har benyttet sig af privat rengøring, hvorfor det kommunale tilbud om tilkøb ikke findes attraktivt. En generel tilbagemelding fra hjemmeplejen i København viser, at de borgere der har købt ydelser, lægger vægt på, at det er deres faste hjælper, der leverer ydelsen.
Derudover oplever hjemmeplejen, at forsøget har øget både borgernes og hjemmeplejens fokus på at anvende klippekortet til aktiviteter, der ligner de indsatser, som borgere kan tilkøbe i forsøget.
Se bilag 1 for uddybende oplysninger om tilkøb.
Ekstra madservice
I lighed med tilkøbsydelser i hjemmeplejen eksisterer der en meget begrænset interesse for tilkøb af madservice blandt de københavnske borgere.
I alt har 11 borgere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens regi benyttet sig af ekstra madservice siden lanceringen af tilkøbsydelser i 2018. Ingen af de borgere, der har benyttet ekstra madservice, har gjort brug af tilkøbsydelser i hjemmeplejen.
Afslutning af forsøget ved udgangen af 2020
På baggrund af den meget begrænsede efterspørgsel på tilkøbsydelser blandt de københavnske borgere samt et omfattende administrativt arbejde med forsøget, anbefaler forvaltningen, at forsøget afsluttes med udgangen af 2020 samtidig med VIVEs evaluering af frikommuneforsøget.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen, afsluttes forsøget med Tilkøbsydelser i hjemmeplejen med udgangen af 2020. De få borgere der benytter sig af Tilkøbsydelser, vil blive orienteret om forsøgets ophør. Socialudvalget forelægges sagen d. 25. november og vil blive orienteret om Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning om afslutningen af forsøget. Når VIVEs evaluering af frikommuneforsøget på tværs af kommuner foreligger, formodentlig primo 2021, vil udvalget blive orienteret herom.
Katja Kayser
/Helle Schnedler