Mødedato: 19.09.2024, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Program for Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur til Norge

Resumé

I denne indstilling beskrives det overordnede program for Sundheds- og Omsorgsudvalgets (SOU) studietur til Norge den 21-23 oktober 2024.  

Indstillingen er til drøftelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøfter program for studietur til Norge den 21.-23. oktober 2024

Problemstilling

I Københavns Kommune er der tradition for, at de stående udvalg tager på flere studieture i løbet af en valgperiode. I praksis indebærer dette ofte en kort og en længere studietur. På den baggrund godkendte SOU i december 2022, at den lange studietur skulle ligge i maj 2023 og gå til Nederlandene, mens den korte studietur skulle gå til Norge med base i Oslo. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har derfor undersøgt, hvilke tilbud og indsatser inden for SOUs ressortområde, som udvalget med fordel kan besøge i Norge på studieturen for at hente inspiration til opgaveløsningen. På den baggrund foreslår forvaltningen følgende temaer for studieturen til Oslo:

Tema 1: Bæredygtighed i plejehjemsbyggeri
I Norge er der fokus på at bygge bæredygtigt. Den kommunale myndighed i Oslo kræver den såkaldte DGNB-certificering for al nybyggeri og lægger vægt på bæredygtighed på tværs af forskellige sektorer og Oslo stræber efter at være den førende bæredygtige hovedstad i Norden. Herudover er der arbejdet meget med træhusbyggeri samt udførte renoveringsopgaver, hvor kreativt genbrug af byggematerialer og innovative tekniske løsninger mhp. en nedbringelse af byggeriets samlede CO2-aftryk har været målsætningen

Temaet vurderes særligt relevant for SOU, da der i København i de kommende år skal bygges en række nye plejehjem, hvor der er et stort fokus på at bygge så energivenligt og bæredygtigt som muligt.   

Tema 2: Fastholdelse af personale samt rekruttering af arbejdskraft til sundheds- og omsorgsområdet.

Norge står overfor de samme udfordringer som Danmark med en voksende ældrebefolkning og store vanskeligheder med at fastholde og rekruttere sundheds- og omsorgspersonale. Derfor har Norge, ligesom Danmark, søsat forskellige projekter, der skal forsøge at imødekomme udfordringerne. Forvaltningen vurderer, at der kan være god inspiration at hente ved at blive præsenteret for udvalgte norske fastholdelses- og rekrutteringsindsatser, der har vist god effekt.

Løsning

Med udgangspunkt i de overordnede temaer foreslås nedenstående rammeprogram for studieturen. For et mere detaljeret udkast til program henvises til bilag 1.

Tirsdag den 22. oktober – formiddag

Besøg ved Oslo Kommune, herunder oplæg og drøftelse af det norske sundheds- og omsorgssystem

Studieturen indledes med at besøge Oslo Kommune, forventeligt på Rådhuset. Her vil udvalget mødes med det norske Helse- og Socialudvalg for en politisk drøftelse af norske og danske perspektiver på det kommunale sundheds- og omsorgsområde. I den forbindelse vil udvalget herudover få et kort oplæg (ved en embedsperson fra Oslo Kommune) om det norske sundheds- og omsorgssystem med fokus på det nære sundhedsvæsen, herunder hvordan pleje- og omsorgssektoren er organiseret og snitflader mellem kommuner, hospitaler og praktiserende læger. Oplægget vil også perspektivere til omlægningen af det norske sundheds- og omsorgsvæsen, som følge af den norske sundhedsstrukturkommission tilbage i 2016.

Formålet med mødet med Helse- og Socialudvalget vil være dels at få en forståelse for det norske sundheds- og omsorgssystem og dels at belyse de forskelle og ligheder der er ift. det danske system samt at høre om de norske erfaringer med ændringer i sundhedssystemet.

Tirsdag den 22. oktober – eftermiddag

Besøg ved Kolbotn Plejehjem i Nordre Follo Kommune
Udvalget vil besøge plejehjemmet Kolbotn i Nordre Follo Kommune, som ligger 20 km fra Oslo. Plejehjemmet blev bygget i 2019, og er opført som et såkaldt passivhus med træfacade og en bærende konstruktion af massivt træ. Nordre Follo Kommune lagde i byggefasen stor vægt på, at hele projektet skulle være bæredygtigt, samtidig med, at der blev taget højde for målgruppens særlige behov, fx ifm. brandsikkerhed. Plejehjemmets arkitektur er moderne og nordisk, men også inspireret af træhytter og pavilloner.

Tirsdag den 22. oktober – sen eftermiddag
Byvandring i Oslo med fokus på bæredygtigt byggeri og innovativ arkitektur.

Tirsdag den 22. oktober – aften
Udvalgsmøde

Udvalget afholder et ordinært udvalgsmøde ifm. studieturen. Mødet afholdes på hotellet, og det tilstræbes, at dagsordenen holdes så kort som muligt. Dagsorden til udvalgsmødet publiceres som vanligt via First Agenda

Onsdag den 23. oktober – morgen/formiddag
Udvalget besøger Kommunernes Sammenslutning (KS), som er den norske pendant til KL. Her vil udvalget høre om den norske Helsepersonellkommissions anbefalinger set fra et kommunalt perspektiv.

Efter oplægget om helsepersonellkommissionen vil udvalget blive præsenteret for to konkrete fastholdelses- og rekrutteringsindsatser, som har haft en positiv effekt; Jobbvinner og Tørn Projektet.

KS står bag Jobbvinner, som er et nationalt initiativ med det formål at øge rekrutteringen af sygeplejersker og sundhedsmedarbejdere til sundheds- og omsorgstilbuddene i kommunerne.

Jobbvinner blev etableret i 2016 og har siden spillet en aktiv rolle i at gøre kommunerne til en mere attraktiv arbejdsplads for sundheds- og omsorgsmedarbejdere. Projektet indsatsområder består af ambassadører og rekrutteringspatruljer, mentorprogrammer og kvalitet i praksisstudierne. Flere norske kommuner oplever høje frafaldsrater blandt nyuddannede i sundheds- og omsorgsstillinger efter endt prøveperiode. Med f.eks. mentorprogrammet får nyansatte støtte, vejledning og opfølgning af en kollega, der er synlig på arbejdspladsen og en god sparringspartner. Jobbvinner har haft en positiv effekt på frafaldet.

Tørn Projektet er et tilsvarende nationalt projekt og udviklingsprogram, der skal give kommunerne faglig og nær sparring og hjælp til at fremme en effektiv og god organisering af arbejdsopgaver, arbejdstid og personale ressourcer inden for sundheds- og omsorgsområdet. Projektet har haft stor succes med evalueringen af og løsninger på kommunernes brug og udvikling af sundheds- og omsorgsområdet og i dag er 174 kommunerne en del af projektet, der drives af KS med tæt samarbejde med Fagforbundet, fagforeningerne FO, Delta, NSF og Ergoterapeuterne.

Begge projekter blev søsat i forlængelse af de generelle rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer som alle landets kommuner oplever.

Det vil være Sissel Kvam, projektleder på Jobbvinner, og som også har et indgående kendskab til Tørn-projektet, som vil holde oplægget.  Der vil efterfølgende være tid til dialog og spørgsmål.

Onsdag den 23. oktober - eftermiddag
Onsdag eftermiddag vil udvalget besøge demensplejehjemmet Dronning Ingrids Hage, som ligger centralt i Oslo.

Dronning Ingrids Hage er bygget som et bæredygtigt plejehjem og er et passivhus i energiklasse A. Der er opsat solpaneler på taget til egen elproduktion, og bygningen opvarmes ved hjælp af fjernvarme og energibrønde. Dronning Ingrids Hage er et yderligere eksempel på bæredygtigt og energieffektivt byggeri, hvor der samtidig er taget højde for målgruppens behov.

Efter besøget ved Dronning Ingrids Hage er der afgang til Oslo Lufthavn eller Oslo banegård.

Økonomi

Der er lavet følgende budgetoverslag til studieturen ved to overnatninger til 15 deltagere.
Der vil være bustransport mellem de forskellige besøg.

Udgiftspost

Pris

Pris i alt

Transport, tog og fly

2.000 - 3000 kr. pr. person

32.000 kr.

Hotel m. morgenmad

1.500 kr. pr nat.

45.000 kr.

Transport med bus mellem de forskellige besøg

10.000 kr.

10.000 kr.

Forplejning

1.000 kr. for to middage pr. person
600 kr. for to frokoster pr. person
200 kr. til diverse pr. person

15.000 kr.
9.000 kr.
3.000 kr.

Besøg (estimeret)

10.000 kr.

10.000 kr.

I alt

 

124.00 kr.

Videre proces

På baggrund af SOUs drøftelse af program for studieturen til Norge, vil forvaltningen gå videre med planlægningen af studieturen.

Materialepakke til brug for studieturen forventes tilsendt udvalgsmedlemmerne ca. en uge før studieturen.

Per Bennetsen/
Thomas Brahm

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top