Mødedato: 19.09.2019, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af Handleplan for bedre mental (psykisk) sundhed 2019-23

Se alle bilag
Udvalget skal godkende handleplanen efter endt høring. I forbindelse med 2. behandlingen indstilles det, at handleplanens navn ændres til Handleplan for bedre mental sundhed 2019-23, så benævnelsen af planen er i overensstemmelse med det kommende Center for Mental Sundhed

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. at tage de indkomne høringssvar til efterretning (bilag 1),

  2. at godkende Handleplanen for bedre mental sundhed 2019-23 (bilag 2),

  3. at tage overblikket over indsatser til sårbare unge i Børne- og Ungeforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen til efterretning (bilag 3).

Problemstilling

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 2. maj 2019 godkendte udvalget, at udkastet til Handleplanen for bedre psykisk sundhed 2019-23 blev sendt i høring i kommunens øvrige fagudvalg. Forvaltningen har desuden sendt udkastet i høring i Københavns Ældreråd samt i Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Depressionsforeningen, som hver især har bidraget med faglige input til handleplanen, der er vedlagt som bilag 2.

Ved høringsperiodens afslutning har Sundheds- og Omsorgsudvalget modtaget høringssvar fra Københavns Ældreråd, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget. Alle høringssvarene er samlet og vedlagt i bilag 1.

En revideret handleplan indstilles på den baggrund til udvalgets godkendelse.

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 2. maj 2019 bestilte udvalget desuden et overblik over de indsatser til sårbare unge, som går på tværs af Børne- og Ungeforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen, og en beskrivelse af, hvordan de bedst kan sammentænkes til at møde alle unges behov. Dette er vedlagt som bilag 3.

Løsning

Handleplanen adresserer de sundhedsmæssige udfordringer, potentielle årsagssammenhænge og tiltag, forvaltningen vurderer vil kunne medvirke til at forbedre københavnernes mentale sundhed. Handleplanen indeholder fire spor:

  1. Fremme trivsel og mental sundhed blandt børn

  2. Fremme unges selvværd, sociale kompetencer og trivsel

  3. Fremme mental sundhed blandt voksne Københavnere

  4. Fremme mental sundhed blandt borgere med kronisk sygdom

Tilbagemeldingerne fra høringen har samlet set været positive, og såvel fagudvalg som Københavns Ældreråd stiller sig overordnet positive over for handleplanen og dens fire spor, der henvender sig til sårbare københavnere i et bredt aldersperspektiv fra børn til ældre borgere. Børne- og Ungdomsudvalget fremhæver, at handleplanen er i god overensstemmelse med deres strategi ”Vores børn – fælles ansvar”, og Socialudvalget nævner, at handleplanen er i tråd med ambitionerne i Socialudvalgets Socialstrategi. Alle de fagudvalg, der har afgivet høringssvar, stiller sig positive i forhold til at samarbejde på tværs om tiltag til handleplanens målgrupper. Høringssvarene har medført mindre justeringer, som er indarbejdet i handleplanen (markeret med gult). Derudover har høringsperioden givet anledning til, at handleplanens navn ændres til Handleplan for bedre mental sundhed 2019-23.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller på den baggrund, at Handleplan for mental sundhed godkendes.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser. De indsatser i handleplanen, der er markeret med en stjerne, vil skulle løftes i budgetforhandlingerne.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen, vil udvalget modtage en årlig status på handleplanen for bedre mental sundhed 2019-23.

Katja Kayser

                              /Katrine Schjønning

Beslutning

SF stillede følgende ændringsforslag:

”At følgende tekst indsættes i handleplanen:

For at imødekomme de store udfordringer i forhold til københavnernes mentale sundhed og trivsel, etablerer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i starten af 2020 et Center for Mental Sundhed. Det bliver et fagligt stærkt center, der samler Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatser til fremme af mental sundhed, ligesom centeret skal være et videnscenter, der fagligt understøtter andre enheder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i arbejdet med mental sundhedsfremme.

Handleplanen spiller sammen med kommunens øvrige strategier og planer eksempelvis ”Socialstrategien” og ”Vores børn – fælles ansvar”, som også har betydning for københavnernes mentale sundhed. Koordinering og samarbejde på tværs er derfor et vigtigt element i realiseringen af handleplanen, så borgerne oplever en sammenhængende indsats i overensstemmelse med den enkeltes behov”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning og den således ændrede indstilling blev godkendt.

Til top