Mødedato: 19.09.2019, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om resultater af Mini-BRUS 2019

Se alle bilag

Forvaltningen orienterer Udvalget om resultaterne af forvaltningens brugerundersøgelser (Mini-BRUS), der er gennemført i sommeren 2019 som opfølgning på udvalgte resultater fra BRUS Plejebolig 2018.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at udvalget tager resultaterne af Mini-BRUS 2019 (se bilag 1-3) til efterretning.
  2. at udvalget godkender den videre proces for opfølgningen på de 12 plejehjem i Mini-BRUS

Problemstilling

De samlede resultater af brugerundersøgelsen blandt plejehjemsbeboere (BRUS Plejebolig) for 2018 viste en negativ udvikling på spørgsmål indenfor temaerne: Inddragelse, ensomhed og socialt samvær samt information.

På den baggrund godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget en handleplan for plejehjem den 14. marts 2019 (se bilag 4). Handleplanen indbefattede blandt andet, at alle plejehjem skulle foretage en selvevaluering og udarbejde lokale handleplaner med afsæt i resultaterne af brugerundersøgelsen for 2018. Derudover skulle plejehjem med særlige udfordringer – i alt 12 – have godkendt deres handleplaner centralt, og udviklingen her skulle følges særskilt ved at gennemføre en opfølgende Mini-BRUS.

Undersøgelsen er gennemført i juni og juli 2019, og resultaterne forelægges her til udvalgets orientering.

Løsning

Baggrund

De 12 plejehjem, der blev vurderet til at have særlige udfordringer, fik deres udarbejdede handleplaner godkendt af forvaltningen i maj 2019.

Handleplanerne er blevet til med involvering af beboere og medarbejdere. Der har typisk været afholdt møder for beboere og pårørende, hvor resultaterne af BRUS har været drøftet, samt individuelle samtaler med beboerne. Der har ligeledes været drøftelse i medarbejdergrupperne og efterfølgende fokus på borgernes besøgsplaner. Derudover indeholder handleplanerne målrettede indsatser, der forventes at forbedre beboernes oplevelse af hhv. inddragelse, ensomhed og socialt samvær samt information. Som eksempler på indsatser kan nævnes styrket information om klippekortet, styrkelse af kontaktpersonordningen, forsøg med 'Buddy-ordning' ved indflytning og køb af kæledyr bl.a. med henblik på at skabe tryghed blandt beboerne.

Som led i handleplanen for plejehjem har forvaltningen gennemført en brugerundersøgelse (Mini-BRUS) i juni og juli på de 12 plejehjem. Formålet er at få en status på borgernes oplevelse, herunder effekten af de lokale handleplaner og opfølgningsarbejde, der blev igangsat af udvalget.

Mini-BRUS er gennemført med udgangspunkt i 9 udvalgte spørgsmål, hvor resultaterne af BRUS plejebolig for 2018 viste en statistisk signifikant tilbagegang i resultaterne fra 2017 til 2018. 
De samlede resultater for alle 12 plejehjem fremgår i bilag 1, mens udviklingen i resultaterne for de enkelte plejehjem fremgår i bilag 2. Mini-BRUS indeholder desuden et 10. spørgsmål, hvor borgerne kan komme med kommentarer. Borgernes kommentarer er vedlagt som bilag 3.   

Der er gennemført i alt 462 interviews. Antallet af interview er på niveau med 2018, hvor der blev gennemført 434 interview fra de 12 plejehjem sammenlagt. Da metoden bag Mini-BRUS er den samme som den vanlige BRUS, skaber det et godt grundlag for at kunne sammenligne resultaterne fra Mini-BRUS med resultaterne af BRUS Plejebolig fra 2018.

Resultater af Mini-BRUS 2019
Resultaterne peger på en statistisk signifikant positiv udvikling på de tre spørgsmål:

  • ”Er der nogen, som du er særlig fortrolig med, og som du kan tale med, hvis du har problemer eller er trist?”,
  • ”Ved du, at du får, dét der hedder klippekort, som er en halv times hjælp om ugen, som du selv kan bestemme over i samarbejde med medarbejderne?” og
  • ”Får du støtte her på plejehjemmet, så du kan gøre de ting i din hverdag, som er vigtige for dig?”.

Udviklingen i resultaterne for disse spørgsmål viser en fremgang på mellem 14 og 25 procentpoint. 

De samlede resultater viser dog også en statistisk signifikant tilbagegang på 10 procentpoint på et enkelt spørgsmål: ”Føler du dig tilstrækkeligt informeret om, hvilken hjælp du kan få?”.

På de øvrige spørgsmål i undersøgelsen varierer udviklingen 1-2 procentpoint i positiv eller negativ retning, hvilket ikke er statistisk signifikant.

Tabel 1 viser de samlede resultater for alle 12 plejehjem:

 

 

                                                                                         

Tabel 1

 

 

BRUS 2018

(n=434)

Mini-BRUS 2019 (n=462)

Udviklingen fra 2018

til 2019

Inddragelse:

 

 

 

Får du støtte her på plejehjemmet, så du kan gøre de ting i din hverdag, som er vigtige for dig? *

66%

80%

14%

Tager medarbejderne hensyn til dine vaner og ønsker, når de hjælper dig? *

75%

76%

1%

Ved medarbejderne, hvad der er vigtigt for dig, når de hjælper dig? *

66%

64%

-2%

Information:

 

 

 

Ved du, at du får, dét der hedder klippekort, som er en halv times hjælp om ugen, som du selv kan bestemme over i samarbejde med medarbejderne? *

46%

64%

17%

Føler du dig tilstrækkeligt informeret om, hvilken hjælp du kan få? *

69%

59%

-10%

Socialt samvær og ensomhed:

 

 

 

Synes du, at det generelt er rart at være sammen med de andre beboere? *

57%

55%

-2%

Er der nogen, som du er særlig fortrolig med, og som du kan tale med, hvis du har problemer eller er trist? *

50%

75%

25%

Sker det nogensinde, at du er alene, selvom du egentlig har mest lyst til at være sammen med andre? **

6%

5%

-1%

Sker det nogensinde, at du føler dig holdt udenfor? **

2%

3%

1%

* Andel der har svaret ”Ja”.

** Andel der har svaret ”Ja, ofte”.

De grønne felter viser, at der er sket en statistisk signifikant positiv udvikling fra 2018 til 2019. Det røde felt viser en statistisk signifikant negativ udvikling.

Samlet set er det forvaltningens vurdering, at de berørte plejehjem arbejder målrettet og seriøst med deres handleplaner, og at det afspejler sig i en overvejende positiv udvikling. Selvom den samlede udvikling går i en positiv retning, er der dog enkelte plejehjem der skiller sig ud ved, at brugertilfredsheden er gået direkte tilbage på flere områder.

Det er væsentligt at gøre opmærksom på, at plejehjemmene har haft relativt kort tid til at arbejde med de opfølgningsaktiviteter, som står beskrevet i deres lokale handleplan fra maj 2019, hvorfor resultaterne af Mini-BRUS skal læses som en foreløbig status på et igangværende arbejde.

Frem mod den ordinære BRUS i efteråret 2019 vil forvaltningen fortsat følge arbejdet med handleplanerne på de 12 plejehjem både fra centralt og lokalt hold.

Derudover er der igangsat en særskilt proces på det plejehjem, hvor brugertilfredsheden er gået yderligere tilbage. Der er tilknyttet en konsulent, der i samarbejde med forstanderen arbejder systematisk med at skabe en kultur, der synliggør den enkelte borgeres ønsker og behov i hverdagen. I dialog med borgerne er alle besøgsplaner i gang med at blive opdateret, og der afholdes tavlemøder for at få en samlet forståelse for borgerne på afdelingerne. Endelig ydes der tæt ledelsesmæssig sparring og opfølgning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Som opfølgning på mini-BRUS indstiller forvaltningen, at udvalget forelægges en særskilt status på de 12 plejehjem på udvalgsmødet den 12. december 2019.

Forvaltningen gennemfører den vanlige dataindsamling til BRUS Plejebolig i efteråret 2019.
Resultaterne af BRUS 19' forelægges SOU i 1. kvartal 2020.

 

Katja Kayser

                                                          /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top