Høringssvar til praksisplan for speciallægepraksis 2013-2017 i Region Hovedstaden
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte bilag 1 som Københavns Kommunes høringssvar til Region Hovedstaden om Praksisplan for speciallægepraksis 2013-2017.
Problemstilling
Praksisplan for speciallægepraksis 2013-2017 er udarbejdet med det mål at sikre en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af speciallægebetjeningen i Region Hovedstaden, såvel hvad angår kapacitet, praksisstruktur, service og tilgængelighed samt samarbejde med det øvrige sundhedsvæsen og kvalitetsudvikling i speciallægepraksis.
Region Hovedstaden har fremsendt høringsudkast til Praksisplan for speciallægepraksis 2013-2017 (bilag 2) med frist for høringssvar den 27. september 2013. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges udkast til høringssvar.
Løsning
Praksisplan for speciallægepraksis
I praksisplanen beskrives det, at speciallægepraksis har rollen som den specialiserede del af praksissektoren, der skal fungere som et attraktivt og tilgængeligt sundhedstilbud i lokalmiljøet. Speciallægepraksis udgør i mange tilfælde et alternativ til ambulant behandling på regionens hospitaler, som kan træde til og løfte opgaver i relation til patientforløb, hvor den højtspecialiserede hospitalsbehandling ikke er en forudsætning for at opnå den rette kvalitet i forløbet. Med denne rolle skal speciallægepraksis i fremtiden indgå i et endnu tættere samarbejde med resten af sundhedsvæsenet.
Planen består af to dele:
- Plan for kapacitet som har fokus på bedre service i speciallægepraksis, herunder tilgængelighed og ventetider samt tilrettelæggelse af praksisstrukturen hen i mod større behandlingsenheder.
- Plan for samarbejde og kvalitet som fokuserer på samarbejde og kvalitet i speciallægepraksis, herunder at se speciallægepraksis som en integreret del af regionens samlede kapacitet på speciallægeområdet og at speciallægepraksis skal indgå i målrettet og systematisk arbejde med kvalitetsudvikling.
Planen er udarbejdet som en visionsplan med få og klare mål. Uddrag af hovedkonklusionerne er følgende:
- Der anbefales en konvertering af eksisterende deltidspraksisser til fuldtidsprakssiser.
- Kapacitetsplanen omfatter en samlet vurdering af kapaciteten i speciallægepraksis. Analysen viser blandt andet, at der er pres på kapaciteten inden for børne- og ungdomspsykiatri samt voksenpsykiatri. Med budget 2013 er kapaciteten udvidet i hospitalsregi, hvorfor der ikke på nuværende tidspunkt foretages nogen kapacitetsudvidelse.
- Speciallægepraksis skal i højere grad ses som en integreret del af regionens samlede kapacitet.
- Speciallægepraksis skal bidrage til at sikre sammenhængende og effektive forløb
- Alle praktiserende speciallæger skal arbejde målrettet og systematisk med kvalitetsudvikling.
Københavns Kommunes høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet udkast til høringssvar til regionen (bilag 1). Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i forbindelse med udarbejdelse af høringssvaret haft planen forbi Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Forvaltningerne havde ikke noget at bemærke.
I høringssvaret vurderes det, at de strategiske politiske målsætninger i planen sætter de rette overordnede rammer for speciallægernes virke.
I det følgende er de væsentligste bemærkninger fra høringssvaret til praksisplanen fremhævet. Bemærkningerne i høringssvaret er afgivet ud fra et primært fokus fra kommunen på følgende områder:
- Hensynet til borgeren,
- Ressourcestyring,
- Sammenhæng mellem praksis og det omgivende sundhedsvæsen i et sammenhængende forløb for borgeren, og
- Kvalitet i arbejdet.
Kapacitetsvurdering
Sammenlignes Region Hovedstaden med det øvrige land har regionen over 40 % af det samlede antal speciallæger. I forhold til et overordnet ønske om ressourcestyring på speciallægepraksisområdet kan det konstateres, at det fremadrettet er vigtigt at have særligt fokus på, hvor man får mest sundhed for pengene i forhold til behandling i speciallægepraksis eller på hospital. I høringssvaret anbefales det derfor, at dette spor gøres tydeligere i det fremadrettede arbejde med kapacitetsstyring.
Ventetider
Borgerne har ved henvisning til speciallægepraksis behov for hurtig udredning, og nogle af ventetiderne synes høje fra et kommunalt synspunkt. I høringssvaret anbefales det derfor, at ventetiderne monitoreres tæt med henblik på at nedbringe disse, og at der udarbejdes handleplaner for, hvordan ventetiden nedbringes.
Opgavefordeling, ressourcestyring og shared care
I høringssvaret påpeges det, at der bør udarbejdes en plan for hvilke områder, der skal analyseres, i forhold til om behandling bør foregå i speciallægepraksis eller på hospital, herunder for eksempel de praksisnære specialer, som psykiatri og reumatologi. I høringssvaret understreges det, at det er vigtigt, at speciallægepraksis er integreret i et samlet sundhedsvæsen. Der ses positivt på shared care løsninger, såfremt det kommer borgeren til gode, og hvis forløbene tilrettelægges uden at komplicere opgaveløsningen.
Udvikling af forløbsbeskrivelser for forskellige specialer bifaldes derfor også i høringssvaret, og det anbefales at systematisere arbejdet.
Økonomi
Videre proces
Katja Kayser
/Jens Egsgaard