Mødedato: 19.09.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høringssvar til Københavns strategi for fremme af lige muligheder

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om Københavns Strategi for fremme af lige muligheder.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at denne indstilling sendes som høringssvar på Københavns strategi for fremme af lige muligheder.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede med Inklusionsaftale 2013 at udarbejde en strategi for fremme af lige muligheder i Københavns Kommune. Udkastet til strategien er sendt i høring blandt de stående udvalg, se bilag 1.   

Formålet med strategien er at styrke ligebehandlingsindsatsen på tværs af kommunen, så alle københavnere oplever at blive behandlet lige – men ikke ens. Strategien har to indsatsområder, der dels har fokus på borgerne og dels på Københavns Kommune som arbejdsplads.

Løsning

Generelt finder Sundheds- og Omsorgsudvalget ligebehandlingsstrategien relevant og bifalder, at der i strategien er fokus på, at den skal forankres på alle niveauer i organisationen fra frontmedarbejder til lederniveau.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i sundhedspolitikken ”Længe Leve København 2011-2014” og i reformprogrammet ”Aktiv og Tryg – Hele Livet” særlig fokus på, at alle borgere har lige adgang til sundhed, hjemmehjælp, plejehjem og aktiviteter. En forudsætning er at behandle borgerne lige, men samtidig forskelligt, da ikke alle borgere har samme forudsætninger for at opsøge og modtage hjælp.

Sundheds- og Omsorgsudvalget bakker positivt op om de grundlæggende værdier i ligebehandlingsstrategien.

Udvalget bemærker dog, at implementeringen af flere af indsatserne i strategien vil betyde øget kontrol, monitorering og administrativt merarbejde. Eksempelvis foreslås det i strategien, at nye strategier skal gennemgå en ligebehandlingsvurdering, og at der skal foretages et ligebehandlingstjek af forvaltningernes borgerrettede blanketter. Sundheds- og Omsorgsudvalget mener, at dette strider imod de ambitioner, der er i forbindelse med implementering af tillidsdagsordenen på tværs af hele kommunen, hvor målet er mere tid til kerneydelsen og større fagligt råderum for medarbejderne.

Sundheds- og Omsorgsudvalget ser derfor gerne, at der i ligebehandlingsstrategien gives mere rum og mulighed for forvaltningerne til at kunne agere med fleksibilitet over for borger- og  medarbejdergrupper samt i forhold til eksisterende strategier og politikker i øvrigt.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forholder sig afventende over for oprettelse af et board for bekæmpelse af diskrimination og fremme af lige muligheder i København med deltagelse af Borgerrådgiveren, Institut for Menneskerettigheder og repræsentanter for kommunens større minoritetsgrupper til implementering af strategien. Sundheds- og Omsorgsudvalget bemærker, at før der kan tages stilling til nytten af et sådan board, bør det fremgå mere præcist, hvilke sagsområder som kan og skal behandles i boardet. Det bør også præciseres, hvilken type relation og beføjelser der bliver mellem den foreslåede ligebehandlingsenhed under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og boardet – i tæt kobling til arbejdet med tillidsdagsordenen.

Økonomi

Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil på baggrund af høringssvarene forelægge et udkast til den endelige strategi på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgsmøde den 7. oktober 2013 med henblik på efterfølgende behandling i Borgerrepræsentationen november 2013.    


Katja Kayser                                                                   
                                                                                            /Kim Maskel

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top