Mødedato: 19.08.2010, kl. 13:15
Høring om bydelsplan for Vesterbro og Kgs. Enghave
Se alle bilag
Til top
Høring om bydelsplan for Vesterbro og Kgs. Enghave
19. Høring om bydelsplan for Vesterbro og Kgs. Enghave (2010-108325)
Samtlige fagudvalgene opfordres til at bidrage med høringssvar til bydelsplanen.
INDSTILLING OG Beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen som høringssvar til forslag til bydelsplan for Vesterbro- Kgs. Enghave.
Problemstilling
I bydelen Vesterbro- Kgs. Enghave er der to lokaludvalg i én bydel. Baggrunden er, at Borgerrepræsentationen den 14. juni 2006 vedtog at etablere 10 nye bydele i København, og at der i bydelen Vesterbro- Kgs. Enghave skulle etableres to lokaludvalg (Vesterbro Lokaludvalg og Kgs. Enghave Lokaludvalg), som skulle udarbejde én fælles bydelsplan. De to lokaludvalg har imidlertid haft et ønske om at udgøre selvstændige bydele og dermed udarbejde hver deres bydelsplan. Dette afspejles i udkastet til bydelsplan for Vesterbro- Kgs. Enghave, der indeholder separate afsnit for hhv. Vesterbro og Kgs. Enghave Lokaludvalg.
Det anslås, at i alt ca. 1.400 borgere og interessenter i 2009 og frem til februar 2010 har stiftet bekendtskab med og deltaget på forskellig vis i løbet af borgerprocessen.
Fagforvaltningerne har bidraget med viden og input og har medvirket til at kvalificere ideer og indhold i forhold til Kgs. Enghave. På Vesterbro har fagforvaltningerne ikke været involveret i samme grad som i Kgs. Enghave.
Kgs. Enghave Lokaludvalg lægger i deres vision vægt på sammenbinding i byområdet. Vesterbro Lokaludvalg har i deres vision fokus på Vesterbro som et attraktivt byområde for alle.
Økonomiforvaltningen bemærker, at lokaludvalgets forslag ikke er finansierede og derfor ikke kan realiseres umiddelbart (bilag 1).
Kgs. Enghave Lokaludvalgs prioriterede projekter:
Tema 1: det grønne og blå. Fredning af hele Tippen ? Lokaludvalget ønsker en fredning af naturområdet Tippen. .
Tema 2: Trafik Reduktion af biltrafik på P. Knudsens Gade - Lokaludvalget ønsker at fredeliggøre boligområdet lang P. Knudsens Gade.
Tosporet Enghavevej ? Lokaludvalget ønsker at fredeliggøre Enghavevej ved at indskrænke vejen fra firesporet til tosporet vej.
Tema 3: Byliv. Mozarts Plads - Lokaludvalget ønsker, at der arbejdes med de fysiske rammer og mulighed for aktiviteter på Mozarts Plads, så pladsen kan udgøre en samlende funktion for hele byområdet.
Kgs. Enghave Lokaludvalgs temaer er alle i overensstemmelse med de sundhedspolitiske visioner om mere og bedre liv og sund og aktiv hverdag.
Vesterbro Lokaludvalgs prioriterede projekter:
Tema 1: Demokrati. Opbygning og vedligeholdelse af netværk - Lokaludvalget vil arbejde for øget dialog og netværksdannelse, f.eks. gennem etablering af en netværksdatabase.
Tema 2: Plads til alle. Genplacering af funktioner fra Enghave Plads - Lokaludvalget ønsker, at der findes erstatningsarealer til de nuværende brugere af Enghave Plads ifbm. metroanlæg.
Fixerum - Lokaludvalget ønsker, at der placeres et fixerum på Vesterbro for at give stofbrugerne et mere værdigt liv og få kanylerne væk fra gaden.
Skoler og institutioner ? Lokaludvalget ønsker, at der bliver oprettet flere skoler og daginstitutioner på Vesterbro for at imødekomme kapacitetsproblemer.
Tema 1 og 2 er i tråd med de sundhedspolitiske visioner om mere lighed i sundhed.
Tema 3: Bymiljø og trafik. Kødbyen - Lokaludvalget ønsker, at der udformes en helhedsplan for området.
Haderslevgade ? Lokaludvalget ønsker, at funktionerne på Enghave Plads flyttes til Haderslevgade, som allerede er en gade med udadvendte funktioner.
Tema 4: Miljø og klima. Vesterbro som vindmølleeksperimentarium ? Lokaludvalget ønsker, at Vesterbro bliver eksperimentarium for byvindmøller.
Cyklister ? Lokaludvalget foreslår en række saneringer af veje og forbindelser på Vesterbro mhp. at skabe bedre forhold for bløde trafikanter.
Tema 5: Kultur og fritid. Sportsfaciliteter ? Lokaludvalget ønsker, at der bliver skabt bedre muligheder for idrætsaktiviteter i byområdet.
Tema 3-5 er i overensstemmelse med de sundhedspolitiske mål om mere og bedre liv samt sund og aktiv hverdag.
Løsning
I forbindelse med de lokale demokratiprocesser er det relevant at fokusere på de afledte effekter nye tiltag kan have for borgernes sundhed, og hvorledes udviklingen af nye byrumsstrukturer og sundhedsfremme kan komplimenterer hinanden.
Lokaludvalget i Kgs. Enghave har en vision om at sikre tilgængeligheden for de bløde trafikanter og skabe forbindelse med Københavns øvrige stisystemer. Dette er i overensstemmelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets sundhedspolitiske visioner. Det er positivt, at lokaludvalget er opmærksom på tilgængelighed for alle grupper for eksempel i forhold til selvorganiseret motion og bevægelse i byrummet og lokaludvalget bidrager dermed til mere lighed i sundhed. Fokus på havnefrontens potentiale i forhold til selvorganiseret bevægelse i og ved vandet er ligeledes et positivt tiltag, der kan fremme liv og bevægelse i hverdagen. Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer lokaludvalget til også at medtænke de ældre borgere.
Lokaludvalget på Vesterbro ønsker at skabe bedre rammer i forhold til folkeskolerne, hvor børnene opholder sig en stor del af dagen. Dette understøtter Sundheds- og Omsorgsudvalgets sundhedspolitiske visioner. Folkesundhed København har tilkendegivet interesse som sparringspartner i lokaludvalgets projekt ?Sammenbinding gennem idræt og sundhed?.
Lokaludvalgets arbejde med at skabe bedre rammer for udsatte grupper for eksempel i form af et fixerum, at skabe tilgængelige byrum for alle - også midlertidige byrumsstrukturer i forbindelse med metrobyggeriet er i overensstemmelse med de sundhedspolitiske mål om mere lighed i sundhed.
I den fremtidige byudvikling, hvor bevægelse tænkes ind, er det væsentligt at målrette aktiviteter til forskellige socioøkonomiske målgrupper, og herved arbejdes der aktivt med ulighed i sundhed. Lokaludvalget opfordres til at indgå i samarbejde med forskningsprojektet ?Go active? fra DGI-byen og sammen med målgrupperne at pege på byrumsstrukturer, som oplagte muligheder for aktivitetssteder, såkaldte Playspots.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen, idet der ikke er taget stilling til finansiering af de i planen indeholdte forslag
Videre proces
Indstillingen sendes til Økonomiforvaltningen senest fredag den 20. august 2010
Anne Mette Fugleholm
/Anne Smetana
bilag
1. Indstilling om høring Vesterbro-Kgs.Enghave
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 19.08.2010
Sagen blev afgjort ved skriftlig votering.
Indstillingen blev enstemmigt vedtaget.