Mødedato: 19.08.2010, kl. 13:15
Høring om omlægning af den kommunale sundhedstjeneste
Se alle bilag
Til top
Høring om omlægning af den kommunale sundhedstjeneste
11. Høring om omlægning af den kommunale sundhedstjeneste (2010-98595)
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til Børne- og Ungdomsudvalget om strategi- og tidsplan for omlægning af den kommunale sundhedstjeneste.
INDSTILLING OG Beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
At Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at bilag 1 som høringssvar til udmøntningsplan for omlægning af den kommunale sundhedstjeneste til Børne- og Ungdomsudvalget.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen har den 29. april 2010 vedtaget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skulle udarbejde en strategi og tidsplan for omlægning af den kommunale sundhedstjeneste, således at sundhedsplejersker overtager opgaven fra kommunallægerne med ind- og udskolingsundersøgelser.
Børne- og Ungdomsudvalget har den 2. juni 2010 tiltrådt Børne- og Ungdomsforvaltningens strategi og tidsplan for omlægning af den kommunale sundhedstjeneste. Det blev besluttet i Borgerrepræsentationen den 29. april 2010, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal have strategi- og tidsplan for omlægning af den kommunale sundhedstjeneste i høring.
Børne- og Ungdomsforvaltningen har igangsat omlægningen af den kommunale sundhedstjeneste sideløbende med at udmøntningsplanen er til høring i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Bl.a. er kommunallægeordningen opsat pr. 1. juli 2010.
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningen redegør i bilag 2 for, hvordan forvaltningen vil sikre, at alle kommunens skolebørn får tilbud om de lovpligtige ind- og udskolingsundersøgelser.
Udmøntningsplanen indeholder følgende centrale elementer:
Alle skolebørn vil fra 2010/2011 får tilbud om ind- og udskolingsundersøgelse, som fra starten af 2011 vil blive udført af efteruddannede sundhedsplejersker. Kommunallægeordningen er opsagt pr. 1. juli 2010, således at alle læger er fratrådt deres stillinger ved udgangen af 2010.
For at sikre de børn der måtte have behov for udredning ved læge, vil Børne- og Ungdomsforvaltningen optimere samarbejdet med praktiserende læger.
Der vil også i forbindelse med omlægningen blive ansat læger, der får til opgave at sikre den forebyggende og sundhedsfremmende indsats på skoler og institutioner, hvor de særligt skal have fokus på forebyggelse af smitsomme sygdomme og indeklima.
Omlægningen vil ikke ændre ved ordningen med tilsyn ved speciallæger på institutioner for børn med fysisk og psykisk handicap.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at udmøntningsplanen vil sikre en både faglig og økonomisk hensigtsmæssig omlægning af den kommunale sundhedstjeneste. Ud fra et sundheds- og forebyggelsesperspektiv er det essentielt, at omlægningen vil sikre at alle skolebørn fremover vil blive tilbudt de lovpligtige ind- og udskolingsundersøgelser.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at den planlagte tidsplan for omlægningen vil sikre, at der er afsat den nødvendige tid til at kompetenceudvikle sundhedsplejerskerne, inden de overtager opgaven fra kommunallægerne. Det vurderes ligeledes som en styrkelse af den faglige kvalitet, at der vil blive udarbejdet standardiserede retningslinier, og der vil blive fokus på løbende monitorering. En optimering af samarbejdet med praktiserende læger, vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er hensigtsmæssig i forhold til at sikre de børn, der måtte have behov for undersøgelse ved læge.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen støtter, at der i forbindelse med omlægningen vil blive fokus på at styrke den forebyggende og sundhedsfremmende indsats på institutioner, og at der fortsat vil være tilknyttet speciallæger på institutioner for børn med fysisk og psykisk handicap.
Økonomi
Omlægningen af den kommunale sundhedstjeneste vil ikke få økonomiske konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Videre proces
Anne Mette Fugleholm
/Jens Egsgaard
bilag
Bilag 1, Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar vedr. plan for omlægning af den kommunale sundhedstjeneste
Dok nr 2010-322057 - 1 Forvaltningens forslag til en strategi og tidsplan for omlægning af den kommunale sundhedstjeneste.doc
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning den 19.08.2010
Der blev stemt om indstillingen. Indstillingen blev godkendt.
For: 6 (A, F, C)
Imod: 2 (V, O)
Undlod: 2 (B, Ø)
O og B ønskede følgende bemærkning til høringssvaret tilført protokollen:
"Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre er imod, at man afskaffer de forebyggende lægeundersøgelser i ind- og udskolingen i Københavns Kommune.
Vi finder det paradoksalt, at man gerne vil have kvalitet og udligning af ulighed samtidig med, at et flertal så fjerner de obligatoriske forebyggende lægeundersøgelser.
Læger er uddannet til at opspore sygdomme og dårlig trivsel i bred fysisk, psykisk og social forstand. Ved at fjerne lægerne fra de forebyggende undersøgelser, kan det gå ud over de i forvejen sårbare børn, hvor forældrene ikke altid har overskud til at se, når der er noget galt.
Vi mener ikke, at de ca. 300.00 kr. der er afsat til området vedrørende speciallæger i pædiatri dækker behovet i skolevæsenet."
C og Ø ønskede følgende bemærkning til høringssvaret tilført protokollen:
"Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten ønsker garanti for at den ansatte læge:
- tager overordnet ansvar for sundhedsfremme, indeklima og smitsomme sygdomme
- identificerer og igangsætter forskning på området.
- der skal være mulighed for lægelig rådgivning til sundhedsplejersker og terapeuter både i forhold til helbredsundersøgelser af normale børn og problemer med handicappede børn."