Mødedato: 19.08.2004, kl. 15:00

International handlingsplan for Sundhedsforvaltningen

International handlingsplan for Sundhedsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 19. august 2004

 

2. International handlingsplan for Sundhedsforvaltningen

SOU 66/2004 J.nr. 38/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte forslag til Sundhedsforvaltningens internationale handlingsplan.

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte Københavns Kommunes Internationale Strategi den 11. december 2003 (BR 585/03). Københavns Kommunens Internationale Strategi pålægger hvert fagudvalg at vedtage en international handlingsplan, der konkretiserer den internationale strategi.

Sundhedsforvaltningen har udarbejdet et forslag til en international handlingsplan. Arbejdet med handleplanens indsatsområder har været organiseret med direktionen som styregruppe og en referencegruppe med repræsentanter fra Sundhedsforvaltningens forskellige enheder.

Handlingsplanen indeholder to indsatsområder: "Ældrepleje og omsorg" og "Primær sundhedstjeneste med særlig fokus på forebyggelse og sundhedsfremme".

Sundhedsforvaltningens målsætninger på indsatsområdet "Ældrepleje og omsorg" er at:

  1. Indgå i internationalt samarbejde vedr. en styrket brug af partnerskaber og udbrede erfaringerne med Sundhedsforvaltningens indførelse af partnerskaber på ældreområdet.
  2. Indgå i internationalt samarbejde, der fokuserer på at sikre boliger af høj kvalitet for de ældre borgere.
  3. Indgå i internationalt samarbejde, der fokuserer på fastholdelse, rekruttering og uddannelse af medarbejdere på ældreplejeområdet.
  4. Koordinere og udvikle sine nuværende internationale aktiviteter vedr. studieture, besøg, konferencer, erfaringsudveksling og projekter i Sundhedsforvaltningens decentrale enheder på ældreområdet
  5. Sundhedsforvaltningens målsætninger på indsatsområdet "Primær sundhedstjeneste med særlig fokus på forebyggelse og sundhedsfremme" er at:

  6. Indgå i det internationale samarbejde, der understøtter den primære sundhedstjenestes udvikling med fokus på sammenhængende patientforløb og udvikling af sundhedscentre.
  7. Placere København i første række på området for forebyggelse og sundhedsfremme og indtage en ledende rolle på folkesundhedsområdet i EU-regi.
  8. Arbejde aktivt for at leve op til forpligtelserne i Fase 4 af WHO's sundhedsprogram "Sundhed for alle i det 21. århundrede", som er at:
    • Implementere en partnerskabsbaseret (tværsektoriel) plan for folkesundhed
    • Tilskynde til og støtte byplanlæggere i at integrere sundhedshensyn
    • Benytte sundhedskonsekvensanalyser
    • Arbejde med sund aldring

  9. Leve op til Network for Workplace Health Promotions (ENWHP) målsætning om at samarbejde om at skabe rammerne for sunde medarbejdere i sunde virksomheder med det formål at bidrage til den økonomiske og sociale udvikling i Europa.

For hver af de otte målsætninger er der beskrevet en række specifikke aktiviteter i Sundhedsforvaltningen forslag til en international handlingsplan (se bilag 1).

Sundhedsforvaltningens internationale handlingsplan gælder for tidsrummet 2004 til og med 2006.

Handlingsplanen udmøntes indenfor de givne rammer af Sundhedsforvaltningens budget. Alle målsætninger vurderes dog ikke at kunne indfries i denne handlingsplans periode (2004-2006), idet realiseringen af samtlige otte målsætninger og aktiviteter forventes at kræve en større ressourceanvendelse end det nuværende ressourceforbrug.Det fremtidige ressourceforbrug kræver således en intern prioritering af ressourcer afvejet i forhold til realisering af målsætninger og aktiviteter i handleplanen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte Københavns Kommunes Internationale Strategi den 11. december 2003 (BR 585/03), herunder pålagde Borgerrepræsentationen, at Økonomiudvalget i 2006 fremlægger en evaluering af den internationale strategi og udvalgenes handlingsplaner. Borgerrepræsentationen har hermed taget stilling til et medlemsforslag fremsat af Klaus Bondam (B) om international strategi for Københavns Kommune (BR 20/03), henvist til Økonomiudvalget i Borgerrepræsentationens møde 16. januar 2003 (jf. bilag 1 og 2).

Desuden har Økonomiudvalget godkendt, at Økonomiforvaltningen forelægger Økonomiudvalget en statusrapportering for arbejdet med fagudvalgenes internationale handlingsplaner i efteråret 2004 (ØU 385/2003) (jf. bilag 1).

Københavns Kommunes Internationale Strategi

Københavns Kommunens Internationale Strategi gælder for kommunens forvaltninger og institutioner og pålægger hvert fagudvalg at vedtage en international handlingsplan, der konkretiserer den internationale strategi med indsatsområder, hvor København har særlige kompetencer og hvor København med fordel kan lære af andre byers erfaringer. Økonomiforvaltningen havde en forventning om, at fagudvalgene vedtog handlingsplanerne senest den 1. juli 2004. Økonomiforvaltningen er orienteret om, at Sundhedsforvaltningens internationale handleplan foreligger ultimo august.

Den internationale strategis tre målsætninger udgør grundlaget for forvaltningernes handlingsplaner:

Den lærerende by: Som et naturligt element i udvikling af service, planlægning og myndighedsudøvelse skal Københavns Kommune på det administrative og politiske niveau indgå i international erfaringsudveksling samt deltage i og lede internationale netværk og projekter. Dette vil forbedre opgaveløsningen til fordel for byens borgere og virksomheder samt udvikle kompetencer hos medarbejderne.

Den indflydelsesrige by: København skal varetage sine interesser inden for overnational regelfastsættelse, europæisk bypolitik og regional positionering. København skal være bannerfører og påvirke europæisk politikudvikling på kommunens prioriterede områder og opbygge nationale og internationale alliancer. Som hovedstad har byen desuden et særligt ansvar for at repræsentere Danmark i ind- og udland.

Byen i vækst: København skal som drivkraft i Øresundsregionen markere sig på linie med de bedste byer i Europa i konkurrencen om investeringer, service, uddannelse, job, kultur og turisme. København skal markedsføres som en attraktiv og respekteret metropol og sikre borgeres og brugeres kendskab til kommunens internationale aktiviteter gennem en systematisk kommunikationsindsats.

 

Status på Sundhedsforvaltningens nuværende internationale arbejde

Sundhedsforvaltningens internationale arbejde har hidtil være fokuseret omkring en række specifikke enkeltstående projekter på ældreområdet, fx kvalitetssikring i hjemmeplejen og kompetenceudvikling af medarbejdere. Projekterne er udviklet og realiseret af de enkelte deltagende enheder på ældreområdet.

På sundhedsområdet har Sundhedsforvaltningen deltaget i WHO's Sund By Netværk siden 1988 som forvaltningens længstvarende internationale arbejde. Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt, at Sundhedsforvaltningen deltager i 4. Fase af Sund By Netværket for perioden 2003 til 2007 (SOU 382/2003). Dermed har Sundhedsforvaltningen forpligtet sig på at udpege en Sund By-projektkoordinator samt gennemføre en række konkrete aktiviteter (se bilag 1, side 18). Derudover har Sundhedsforvaltningen engageret sig aktivt i en række netværk og projekter på sundhedsområdet, fx Nordisk Netværk vedr. Sygesikringsforhold, Megapoles netværket om udvikling af forebyggelse og sundhedsfremme i en række større europæiske byer og udmøntning af Handlingsplan for samarbejdet Malmø/København år 2004-2006.

Sundhedsforvaltningens brug af ressourcer på internationalt arbejde afholdes indenfor de enkelte enheders egne driftsbudgetter og/eller ved ekstern finansiering. Det drejer sig fx om udgifter til konferencer, studieture, samarbejdsprojekter m.m. Det samlede ressourcetræk til disse aktiviteter opgøres ikke, da det foregår på ad. hoc basis. Det er således kun større internationale projekter, der kan siges at medføre et betragteligt ressourcetræk på de involverede enheder i Sundhedsforvaltningen, men frekvensen af disse projekter er så lav som ca. ét større projekt ca. hver 3-4. år. Den eneste faste årlige udgiftspost til internationalt arbejde er deltagerbetaling til WHO's Sund By Netværk, hvilket beløber sig til ca. 31.000 kr samt rejseudgifter i forbindelse hermed, hvilket beløber sig til ca. 100.000 kr. årligt. I alt bruges der ca. 0,7 årsværk på at koordinere internationalt arbejde. Projektarbejde indgår ikke i den estimering.

Estimeringen af Sundhedsforvaltningens nuværende ressourcetræk til internationalt arbejde kan derfor kun bliver meget løselig. Sundhedsforvaltningens internationale handlingsplan er udarbejdet ud fra det nuværende forbrug af ressourcer, som anvendes på internationalt arbejde i Sundhedsforvaltningen. En konkret opgørelse fra 2002 fra Sundhedsforvaltningen viser, at der er en ressourceanvendelse på 0,53 millioner eksklusiv personaleressourcer.

Handlingsplanens indsatsområder: ældre og sundhed

Arbejdet med handleplanens indsatsområder har været organiseret med direktionen som styregruppe, en referencegruppe med repræsentanter fra Sundhedsforvaltningens forskellige enheder, herunder repræsentanter for Ældrechefer og Pensions- og Omsorgschefer samt en koordinator / sekretær på udarbejdelsen af handleplanen.

Sundhedsforvaltningens internationale handlingsplan er inddelt i to overordnede indsatsområder i relation til Sundhedsforvaltningen to hovedområder. Indsatsområderne i handlingsplanen benævnes:

  • Ældrepleje og omsorg
  • Primær sundhedstjeneste med særlig fokus på forebyggelse og sundhedsfremme

For begge indsatsområder vil Sundhedsforvaltningen leve op til Københavns Kommunes internationale strategis tre målsætninger om den lærende by, den indflydelsesrige by og byen i vækst ved for det første at indgå i international videndeling, deltage i internationale netværk, konferencer og projekter samt bruge best practice fra andres landes forvaltning af ældre- og sundhedsområderne samt medarbejderuddannelse. For det andet vil Sundhedsforvaltningen søge at øge sin indflydelse via internationale samarbejder, medvirke til europæisk politikudvikling og servicere internationale gæster. For det tredje vil Sundhedsforvaltningen markere sig som en sund by for alle borgere, hvor de ældre trives og desuden se til, at Københavns borgerne har mulighed for, at kende til de internationale aktiviteter, som Sundhedsforvaltningen deltager i samt, at alle borgere uden for København kan få kendskab til Sundhedsforvaltningen internationale aktiviteter, fx via Københavns Kommunes hjemmeside.

Målsætningerne på indsatsområdet "Ældrepleje og omsorg" er:

  1. Sundhedsforvaltningen vil indgå i internationalt samarbejde vedr. en styrket brug af partnerskaber og udbrede erfaringerne med Sundhedsforvaltningens indførelse af partnerskaber på ældreområdet.
  2. Sundhedsforvaltningen vil indgå i internationalt samarbejde, der fokuserer på at sikre boliger af høj kvalitet for de ældre borgere.
  3. Sundhedsforvaltningen vil indgå i internationalt samarbejde, der fokuserer på fastholdelse, rekruttering og uddannelse af medarbejdere på ældreplejeområdet.
  4. Sundhedsforvaltningen vil koordinere og udvikle sine nuværende internationale aktiviteter vedr. studieture, besøg, konferencer, erfaringsudveksling og projekter i Sundhedsforvaltningens decentrale enheder på ældreområdet.
  5. Målsætninger på indsatsområdet "Primær sundhedstjeneste med særlig fokus på forebyggelse og sundhedsfremme" er:

  6. Sundhedsforvaltningen vil indgå i det internationale samarbejde, der understøtter den primære sundhedstjenestes udvikling med fokus på sammenhængende patientforløb og udvikling af sundhedscentre.
  7. Sundhedsforvaltningen vil placere København i første række på området for forebyggelse og sundhedsfremme og indtage en ledende rolle på folkesundhedsområdet i EU-regi.
  8. Sundhedsforvaltningen vil arbejde aktivt for at leve op til forpligtelserne i Fase 4 af WHO's sundhedsprogram "Sundhed for alle i det 21. århundrede", som er at:
    • Implementere en partnerskabsbaseret (tværsektoriel) plan for folkesundhed
    • Tilskynde til og støtte byplanlæggere i at integrere sundhedshensyn i deres planlægning med fokus på lighed, livskvalitet, bæredygtighed og sikkerhed i nærmiljøet
    • Benytte sundhedskonsekvensanalyser i byerne med det formål at støtte tværsektorielle indsatser for at fremme sundhed og begrænse ulighed i sundhed. Sundhedskonsekvensanalyser kortlægger sundhedskonsekvenserne af en politik, et program eller et projekt.
    • Arbejde med sund aldring med fokus på ældres behov i relation til sundhed, livskvalitet, samt pleje og omsorg med særlig vægt på muligheden for at leve et aktivt og uafhængigt liv, skabelsen af støttende miljøer og sikring af adgang til en passende service, der er lydhør overfor de ældres behov

  1. Sundhedsforvaltningen vil leve op til Network for Workplace Health Promotions (ENWHP) målsætning om at samarbejde om at skabe rammerne for sunde medarbejdere i sunde virksomheder med det formål at bidrage til den økonomiske og sociale udvikling i Europa. (Folkesundhed København driver i samarbejde med Sønderjyllands Amt Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen, NCSA, som led i en aftale med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som finansierer aftalen. NCSA er medlem af European Network for Workplace Health Promotion, ENWHP, der arbejder med sundhedsfremme på arbejdspladsen. Netværket består af nationale arbejdsmiljøinstitutter og folkesundhedsinstitutioner).

For hver af de ovenstående målsætninger for Sundhedsforvaltningens internationale arbejde er der beskrevet en række specifikke aktiviteter i Sundhedsforvaltningen forslag til en international handlingsplan (se bilag 1). Aktiviteterne drejer sig hovedsageligt om følgende:

  • Formulering af nye projekter og deltagelse i internationale projekter
  • Deltagelse i internationale konferencer, netværk, samarbejdsfora m.m.
  • Videndeling med eksterne internationale og nationale parter om internationale emner samt videndeling med de øvrige forvaltninger og Københavns Kommunes EU-kontor i Bruxelles
  • Generelt at holde sig ajour med internationale tendenser, tiltag m.m.
  • Udvikling af internationalt orienterede kompetencer blandt Sundhedsforvaltningen medarbejdere, fx formulering af EU-projektansøgninger, forhandlingsteknik, afholdelse af internationale konferencer og studiebesøg m.m.

Udmøntning og evaluering

Sundhedsforvaltningens internationale handlingsplan gælder for tidsrummet 2004 til og med 2006. I 2006 evalueres den internationale handlingsplan samtidig med, at handlingsplanen tages op til revision i lyset af strukturreformen.

Sundhedsforvaltningens igangsætter udmøntningen af Sundhedsforvaltningens internationale handlingsplan i efteråret 2004. Udmøntningen sker i form af en lang række internationalt orienterede aktiviteter blandt de forskellige enheder i Sundhedsforvaltningen.

 

MILJØVURDERING

Handlingsplanen har ingen konsekvenser for miljøet.

ØKONOMI

Udgifter til internationalt arbejde afholdes indenfor de enkelte enheders egne driftsbudgetter og/eller ved ekstern finansiering. Deltagerbetaling til WHO's Sund By Netværk samt rejseudgifter i forbindelse hermed er den eneste faste udgiftspost til internationalt arbejde, hvilket beløber sig til ca. 140.000 kr. årligt i alt.

Handlingsplanen udmøntes indenfor de givne rammer af Sundhedsforvaltningens budget. Alle målsætninger vurderes dog ikke at kunne indfries i denne handlingsplans periode (2004-2006), idet realiseringen af samtlige otte målsætninger og aktiviteter forventes at kræve en større ressourceanvendelse end det nuværende ressourceforbrug. Det fremtidige ressourceforbrug kræver således en intern prioritering af ressourcer afvejet i forhold til realisering af målsætninger og aktiviteter i handleplanen.

HØRING

Handlingsplanen har ikke været i høring hos eksterne parter.

Handlingsplanen er udarbejdet af repræsentanter fra Sundhedsforvaltningens forskellige enheder og har været drøftet med Økonomiforvaltningens EU-kontor.

 

BILAG

  1. Forslag til Sundhedsforvaltningens internationale handlingsplan

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top