Status for udlejning af ældreboliger
Status for udlejning af ældreboliger
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 19. juni 2003
11. Status for udlejning af ældreboliger
SOU 156/2003 J.nr. 19/2002
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tog orienteringen til efterretning. Det blev samtidig besluttet at forelægge en status for udvalget i september 2003 og at publicere en liste over ledige ældreboliger på internettet og intranettet.
RESUME
Københavns Kommune har i alt ca. 4.400 ældreboliger. Ældreboligerne er dels ombyggede pensionistboliger (ca. 3250), og dels nybyggede ældreboliger (ca. 1150). Boligerne er alle fra 1990'erne.
Der bliver omkring 800 boliger ledige hvert år. Imidlertid er der tiltagende udlejningsvanskeligheder i de ombyggede pensionistboligkomplekser, idet en del ældreboliger står tomme længe, inden en ny lejer flytter ind.
Vanskelighederne med at få udlejet boligerne ligger i en kombination af koncentrationer af ældreboliger i nogle lokalområder og en ældreboligmasse med relativt mange små boliger og målgruppen.
Det faldende antal ældre i Københavns Kommune har også medført, at dækningsgraden, målt ved antal ældreboliger i forhold til antallet af ældre på 75 år og derover, er steget. Dækningsgraden er således steget fra 10,6% pr. 1. januar 1997 til 12,7% pr. 1. januar 2003.
Borgerrepræsentationen besluttede derfor efter indstilling fra Sundheds- og Omsorgsudvalget den 27. januar 2000 (BR 1/2000) at ældreboliger, der har været ledige over 3 måneder i bebyggelserne Ringergården, Nørrebro Vænge, Engholmen Nord, Engholmen Syd og Tranehavegård, efter aftale mellem Sundhedsforvaltningen og den pågældende boligorganisation udlejes gennem den boligsociale anvisning i Københavns Kommune, udlejes til studerende eller udlejes af boligorganisationerne til over 67-årige på deres venteliste.
Borgerrepræsentationen besluttede også, at det i samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og den respektive Boligorganisation analyseres nærmere, om der er behov for ombygning eller permanent omdannelse af nogle af boligerne til almene familieboliger eller almene ungdomsboliger og at resultatet af denne analyse skulle forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Fra sommeren 2001 og frem til sommeren 2002 er der imidlertid på trods af disse initiativer sket en stigning i antallet af ledige ældreboliger i nogle af bebyggelserne, herunder i andre bebyggelser end de, som er omfattet af Borgerrepræsentationens beslutning.
På den baggrund tiltrådte Borgerrepræsentationen 12. juni 2002 (BR 324/2002) en indstilling fra Sundheds- og Omsorgsudvalget om at udvide aftalerne om udlejning til andre målgrupper til at omfatte samtlige ældreboligkomplekser.
I april 2000 havde 18 boliger været ledige i 3 måneder. Det tilsvarende tal var i april 2003 vokset til 66 boliger, til trods for at der er gennemført ekstraordinære initiativer med udlejning til ældre fra boligselskabernes egen venteliste, til studerende via Centralindstillingsudvalget og til handicappede gennem Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvor der bl.a. er indgået en særlig aftale vedrørende etapevis overtagelse af dele af anvisningen til bebyggelsen Ringergården.
Antallet af ledige ældreboliger kulminerede medio december 2002, hvor 77 boliger havde været ledige i 3 måneder, heraf 27 i Ringergården.
Status på disse 77 boliger er den 28. maj 2003, at 50 er udlejet ekstraordinært til andre målgrupper. 12 ledige boliger er reserveret til handicappede, som forventes at indflytte hen over sommeren. 13 boliger er i udbud gennem den boligsociale anvisning.
Sundhedsforvaltningen har som nævnt ( i januar 2003) indgået aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om etapevis overtagelse af 2 af de 3 fløje i Ringergården til handicappede og personer fra den boligsociale anvisning.
Status vedrørende denne indflytning er i maj 2003, at i førnævnte 27 tomme boliger er kun 3 handicappede indflyttet og 4 boliger er overtaget til fællesrum og personalerum. Det er sigtet, at yderligere 12 handicappede beboere skal indflytte over sommeren.
I aftalen om Ringergården indgik også, at 8 lettere handicappede skulle indflytte spredt i Ringergården hen over sommeren. Det er på ønske fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afløst af, at et tilsvarende antal personer fra den boligsociale anvisning kan anvises til disse boliger. Anvisningen er gennemført, og beboerne vil flytte ind inden 1. august 2003.
Fra maj 2003 forstærkes den ekstraordinære udlejning, idet de største boligorganisationers bestyrelser efterhånden har behandlet og tiltrådt generel aftale dateret 16. april 2003 om systematiske initiativer for udlejning til andre målgrupper, allerede når en bolig har været ledig i 5 uger.
Det forventes, at antallet af boliger, som fortsat vil være ledige i 3 måneder begrænses til ganske få boliger fra 1. august 2003.
Ældreboligområdet vil indgå i konkretiseringen af den indstilling om boligpolitik for ældre, der vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Hvis det imod forventning viser sig, at antallet af boliger, som er ledige i 3 måneder ikke falder, vil Sundhedsforvaltningen tage initiativ til igangsætning af en analyse af behovet for ombygning eller permanent omdannelse af nogle af boligerne i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning.