Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer som forsøg på 2 af Sundhedsforvaltningens institutioner
Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer som forsøg på 2 af Sundhedsforvaltningens institutioner
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 19. juni 2000
5. Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer som forsøg på 2 af Sundhedsforvaltningens institutioner
SOU 243/2000 J.nr. 62/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at redegørelsen for forsøget om økologiske fødevarer på 2 plejehjem tages til efterretning.
RESUME
I forlængelse af rapporten om anvendelse af økologiske fødevarer i Københavns Kommune besluttede Borgerrepræsentationen den 3. december 1998, at der skulle iværksættes forsøg, hvor mulighederne for og de økonomiske konsekvenser af en overgang til økologiske fødevarer i de større køkkener blev undersøgt tilbundsgående.
Der er i Sundhedsforvaltningens regi iværksat forsøg om indførelse af økologiske fødevarer på to selvejende plejehjem - Huset William med 72 boliger og plejehjemmet Johannesgården med 61 boliger og 25 daghjemsgæster. Udvalget har på sit møde den 11. oktober 1999 tiltrådt, at forsøget, der er påbegyndt 1. september 1999, løber til udgangen af år 2000.
SAGSBESKRIVELSE
Til forsøget er knyttet en arbejdsgruppe bestående af forstanderne og økonomaerne på de to plejehjem samt en repræsentant fra Sundhedsforvaltningen.
Økologiforsøget har nu fungeret siden 1. september 1999 og begge hjem oplever, at de fleste startvanskeligheder er ved at være overvundet og at konsolideringsfasen er nået.
Køkkenerne i Huset William og plejehjemmet Johannesgården producerer alle døgnets måltider og mellemmåltider til beboerne, og forsøget gennemføres i dialog med beboerne og med information til medarbejdere, bestyrelser og pårørende.
Det har fra starten været målet at få størst mulig økologisk dækning afhængig af varetype, årstid og leveringsmulighed. De økologiske fødevarers procentuelle andel af hjemmenes samlede fødevareforbrug udgør i dag følgende:
Huset William Johannesgården
Mejeri/mælk: 99 % 95 %
Kød: 99 % 95 %
Frugt: meget lav meget lav
(Grov)grønt: 70 % 70 %
Brød: 95 % 95 %
Kolonial: 35 % 35 %
Det er for øjeblikket ikke muligt at opnå højere økologisk dækning af de enkelte varegrupper, dels af kvalitetsmæssige årsager, dels på grund af ustabil levering (frugt og (grov)grønt) og dels på grund af, at mange kolonialvarer ikke produceres som økologiske.
Brugerne.
Ved et forsøg af denne karakter skal der tages en række hensyn til beboerne og disses smag. Hjemmene har derfor inden forsøgets start og sideløbende med forsøget været i tæt dialog med beboerne om, hvad forsøget indebærer, herunder at menuerne kommer til at være anderledes sammensat og baseret på årstidens produkter, primært danske.
De to forsøgskøkkener har - med udgangspunkt i "Anbefalinger for den danske institutionskost" - underkastet menuplaner og opskrifter en revision, også for at kunne tilpasse kostplanen til årstidens produkter.
Beboerne har fortsat stor medbestemmelse på menuplanen, men udbuddet af økologiske fødevarer kan undertiden komplicere opfyldelsen af ønsker om det varme måltid. Beboernes holdning til forsøget er meget positiv, også når f.eks. økologiske pålægsvarer ser "kedeligt grå ud" i forhold til konventionelt fremstillet pålæg. En del af plejepersonalet er derimod skeptisk over for "det kedelige grå" pålæg. Det er derfor nødvendigt, at køkkenets personale bruger ressourcer på at informere om de økologiske produkter.
Leverancerne.
Økonomaerne har haft et stort arbejde med at finde leverandører, der kan leve op til køkkenernes krav om kvalitet, forarbejdningsgrad, pris og leveringssikkerhed. Dette er nu opnået på de fleste områder.
Der er dog fortsat problemer med at fastholde leverandørerne i aftalerne. Ligeledes skal der i en del tilfælde bruges kræfter på at få varedeklarationer.
Langt de fleste varer kan kun leveres i små portioner, og da alle økologiske fødevarer er emballeret af hensyn til dokumentationen for Ø-mærket, giver dette væsentligt mere affald end konventionelle fødevarer. Der arbejdes fortsat på en bearbejdning af markedet med henblik på at få leveret varer i hensigtsmæssige pakninger. Hermed vil man kunne undgå at anvende personaleressourcer, der skal afsættes til udpakning og fjernelse af den tomme emballage.
Kurser i økologi.
Bortset fra enkelte relativt nyansatte har medarbejderne i køkkenerne gennemgået et kursus i anvendelse af økologiske fødevarer.
Økonomi.
Der var forudset en del merudgifter i forbindelse med omlægningen til økologiske fødevarer.
Merudgifterne kan henføres til, at der bruges mere tid på sorteringsarbejdet af økologiske varer, da grøntsagerne er mere uens og derfor også giver et større spild. Som ovenfor nævnt bruges der mere emballage til økologiske end til konventionelle fødevarer med deraf følgende ekstra forbrug af arbejdskraft til at pakke fødevarerne ud af emballagen. Dette betyder, at lønudgifterne viser en stigning.
Størstedelen af meromkostningerne i forbindelse med økologiforsøget ligger dog på fødevarerne, hvor merudgifterne i dag skønnes at andrage ca. 25 % af det normale fødevarebudget.
Den afsatte rammebevilling på 320.000 kr. i år 1999 og 600.000 kr. i år 2000 forventes at kunne overholdes.
Sundhedsforvaltningen påregner at fremsende en endelig redegørelse for forsøgets forløb senest den 1. april 2001.
Bilag
Ingen
Poul-Erik Daugaard Jensen
/Lene Lone Pedersen