Mødedato: 19.05.2020, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Status for strategi for lægedækning i Københavns Kommune - UDSAT SAG.

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges status for strategi for lægedækning i Københavns Kommune. I statussen afrapporteres der på de fire målsætninger og der orienteres om de igangsatte initiativer under de fire principper i strategien, der er opsat for at sikre lægedækningen i byen.

Tidligere beslutninger

Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 13. marts 2020 blev aflyst forud for mødets afholdelse. 

Indstillingen er således ikke blevet behandlet af udvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget får forelagt indstillingen på et kommende ordinært udvalgsmøde. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for strategi for lægedækning i Københavns Kommune til efterretning.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter strategiens fortsatte forankring og udvikling.

Problemstilling

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde i november 2018 blev strategi for lægedækning i Københavns Kommune vedtaget. Strategien er Københavns Kommunes svar på, hvordan den manglende lægedækning blandt praktiserende læger i byen løses bedst muligt. Med strategien opstilles en vision og fire målsætninger frem mod 2030 samt fire principper for arbejdet.

For første gang forelægges udvalget status på strategien, og formålet er både at orientere udvalget om de igangsatte initiativer og den positive udvikling, samt at få udvalgets stillingtagen til retning for arbejdet med at opnå målsætningerne i 2030.

Løsning

Strategi for lægedækning i Københavns Kommune

Siden vedtagelsen af strategi for lægedækning i Københavns Kommune har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejdet på at realisere visionen og målsætningerne for strategien (se bilag 1).

Dette har ført til iværksættelse af 37 initiativer, som blandt andet omfatter at arbejde hen imod etablering af lægepraksis for regeringspuljemidler, formidling af egnede lokaler til interesserede praktiserende læger og afholdelse af taske force møder med Region Hovedstaden mv. De 37 initiativer er uddybet i bilag 1. Følgende kort giver et overblik over, hvor i byen forvaltningen i en eller anden grad har været involveret i forbindelse med forsøg af etablering af, fortsat etablering eller etablering af lægepraksis. Hertil er forvaltningen på ugentlig basis i dialog med praktiserende læger, som søger egnede lokaler til lægepraksis eller har spørgsmål til lokalplansændringer, parkering mv.

I forbindelse med arbejdet med strategien har forvaltningen konstateret, at det i flere tilfælde er nødvendigt med en ændring af den konkrete lokalplan for at kunne gøre brug af de pågældende lokaler til lægepraksis. Forvaltningen har derfor i flere tilfælde været i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om ændring af konkrete lokalplaner. Det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der er ansvarlig for ændring af lokalplanerne, og på nuværende tidspunkt er sagsbehandlingstiden, inklusiv den politiske behandling, ca. 9 måneder. Ventetiden giver udfordringer for de praktiserende læger i forhold til deres etablering af praksis.

Teknik- og Miljøudvalget vedtog i oktober 2019 efter opfordring fra Sundheds- og Omsorgsborgmesteren og Sundheds- og Omsorgsudvalget en forsøgsordning med omdannelse af boliger til fordel for almen praksis. Ordningen medfører, at Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilladelse til at nedlægge boliger til fordel for almen lægepraksis uden at stille krav om erstatningsbolig. Vedtagelsen var væsentlig for strategi for lægedækning i Københavns Kommune. Som en del af sagen blev det også vedtaget, at Teknik- og Miljøforvaltningen er opmærksom på, at der skal være mulighed for lægepraksis i nye lokalplaner.

Status på strategiens målsætninger

Siden vedtagelse af strategien er der sket en positiv udvikling af lægedækningen i byen, og der ses fremgang på alle målsætningerne.

Status for de fire målsætninger er i maj 2020:

Målsætning 1: 90 % af de alment praktiserende læger er i en flermandspraksis

Siden vedtagelsen af strategien er der sket et fald af solopraksis i Københavns Kommune fra 63,5 % til 54 %. Samtidig ses en lille stigning i antallet af flermandspraksis i Københavns Kommune fra 36,5 % i november 2018 til 46 % i januar 2020. Københavns Kommune er dermed fortsat kendetegnet ved, at størstedelen af lægepraksis er solopraksis.

Målsætning 2: Antallet af praksispersonale øges med 50 %

Det har ikke været muligt at få adgang til data om antallet af praksispersonale ansat i almen praksis i Københavns Kommune. Forvaltningen har dog en formodning om, at antallet af praksispersonale vil stige proportionelt med antallet af flermandspraksis i byen.

En analyse fra maj 2020 udarbejdet af PLO viser, at antallet af ansatte i almen praksis aldrig har været så højt som nu, og at antallet af personale er steget på landsplan med 8 % siden indgåelse af overenskomsten for almen praksis (OK18) i september 2017.

Målsætning 3: 70 % af lægepraksis har åbent for tilgang

Per 5. maj 2020 havde 29 praksis åbent for patienttilgang, og 13 praksis havde selektivt åbent. Dette er en fremgang fra november 2018, hvor der var cirka 2 praksisser, som havde åbent for patienttilgang. Andelen af praksis, der har lukket for patienttilgang er 85 % på tværs af byen. Hvis praksis med selektivt åbent medregnes, er andelen af praksis, der har lukket for patienttilgang på 78 % på tværs af byen.

Ved selektiv åbent menes der, at der fortsat kan tilmeldes patienter fra et nærmere defineret geografisk område, eller patienter der flytter til området, men at praksis i øvrigt er lukket for patienttilgang.

Målsætning 4: Alle udsatte boligområder har praktiserende læge i nærområdet

Københavns Kommune bidrog i maj 2018 med etablering af en lægepraksis i Tingbjerg, hvor der i to år ikke havde været en praktiserende læge i nærområdet. Ved Budget 2020 er der udarbejdet en hensigtserklæring om etablering af en lægepraksis på Hothers Plads, Nørrebro, når den fysiske helhedsplan er vedtaget. Forvaltningen arbejder dertil på at indgå i dialog med boligselskaberne om mulighed for yderligere etablering af lægepraksisser i de udsatte boligområder samt en kortlægning af de nuværende praksissers placering i forhold til de udsatte byområder.

Selvom der spores en fremgang på lægedækningen i Københavns Kommune, er der fortsat et stort stykke arbejde forude for at opnå målsætningerne i 2030, og det vil kræve fortsat opmærksomhed, engagement, ressourcer og udvikling for at nå i mål.

Fortsat forankring og udvikling

Ressourcer og initiativer under strategi for lægedækning har det seneste år været finansieret af business casen ’Tidlig indsats og opsporing af kronisk sygdom gennem styrket kommunalt-lægeligt samarbejde’, hvoraf størstedelen af bevillingen udløb ved årsskiftet. Da der samtidig ikke forventes at komme yderligere nationale midler til at afhjælpe lægedækningsudfordringerne, ser forvaltningen følgende to veje frem for at opnå målsætningerne i 2030:

Løsningsforslag 1: Iværksættelse af strukturelle tiltag på området

En bæredygtig løsning vil være at fokusere på strukturel understøttelse af området i form af rekruttering af yngre læger og fastholdelse af de eksisterende læger i byen.

Dette vil kræve kommunal finansiering af initiativer. Det kunne eksempelvis være velkomstbesøg ved opstart, etablering af netværksgrupper, mentorordning, hjemmeside målrettet almen praksis med oversigt over alle de kommunale tilbud, en klarere indgang til Københavns Kommune, oversigt over mulige praksisformer, aflastning for læger, som er nær pensionsalderen og lignende. Som supplement vil forvaltningen inden for eksisterende ramme finansiere afholdelse af praksisdag for praktiserende læger og uddannelseslæger, som de seneste år har været afholdt med stor succes, samt praksisdag for yngre læger og ansættelse af praksiskonsulenter. Dertil vil forvaltningen fortsætte det nuværende samarbejdsniveau med almen praksis.  

Midlerne kan ikke findes inden for egen ramme og vil skulle søges til Budget 2021.

Forvaltningen vurderer, at denne mulighed er den mest bæredygtige, og at den med tiden vil få størst effekt i forhold til at opnå målsætningerne i 2030.

Løsningsforslag 2: Ingen yderligere kommunale tiltag på området 

Forvaltningen har i dag forskellige tilbud, som understøtter samarbejdet med almen praksis. Som eksempler kan nævnes ansættelse af praksiskonsulenter, afholdelse af praksisdag for praktiserende læger og uddannelseslæger samt tilbud om én indgang i Københavns Kommune.

Forvaltningen vil arbejde videre i de eksisterende spor, der i kombination med tiltag fra Region Hovedstaden, Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Kvalitet i Almen praksis i Hovedstaden (KAP-H) mv., vil bidrage til den naturlige udvikling på området. Forvaltningen vil dog ikke udvikle nye tiltag for at opnå målsætningerne i 2030.

Initiativerne er allerede dækket inden for rammen, og samarbejdet og tilbuddene til almen praksis vil derved forblive på samme niveau.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Afhængig af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning om, hvordan strategien fremadrettet bedst forankres og udvikles, kan det blive nødvendigt at afsætte yderligere ressourcer. Ønsker udvalget, at forvaltningen arbejder videre med løsningsforslag 1, vil forvaltningen udarbejde budgetforslag, som vil kunne indgå i budgetforhandlingerne for Budget 2021.

Videre proces

På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning arbejder forvaltningen videre på at forankre strategi for lægedækning i Københavns Kommune og dens fire opsatte målsætninger.

Til de initiativer, der kræver yderligere finansiering, vil forvaltningen igangsætte udarbejdelse af budgetnotater med henblik på, at de kan indgå i budgetforhandlingerne for Budget 2021.

 

Katja Kayser

                                                                                       / Karen Nørskov Toke

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget valgte løsningsforslag 1.

Til top