Mødedato: 19.05.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høring Hospitals- og Psykiatriplan 2020 (fællesindstilling SOF og SUF)

Se alle bilag

Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget skal på vegne af Københavns Kommune afgive høringssvar til Region Hovedstadens forslag til Hospitals– og Psykiatriplan 2020.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender (bilag 1) som Københavns Kommunes høringssvar til forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020.     

Problemstilling

Region Hovedstaden har sendt forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring i kommunerne. Sundheds- og Omsorgsudvalget har kompetencen til at afgive svar vedr. hospitalsplanen (somatik) og Socialudvalget har kompetencen vedr. psykiatriplanen.

Planforslaget er sendt til kommentarer i lokaludvalgene.

Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende høringsvaret (bilag 1) og sende det til Region Hovedstaden som Københavns Kommunes høringssvar. Regionens forslag til Hospitals- og Psykiatriplan er vedlagt som bilag 2.

Løsning

Forslag til den nye hospitals- og psykiatriplan bygger videre på hospitalsplanen fra 2007. Hospitalsplanen fra 2007 erstattes af det nye planforslag.

Faktaboks - Den fremtidige hospitalsstruktur

I hospitalsplan 2007 blev Region Hovedstaden inddelt i 4 planområder, der danner udgangspunkt for hospitalsbetjeningen af borgerne. I hvert planområde er der et områdehospital. Med forslag til hospitals- og psykiatriplan 2020 bliver områdehospitalerne de centrale omdrejningspunkter i hvert planområde. Københavns Kommune har borgere i 2 planområder.

Planområde Syd, der omfatter Hvidovre, Glostrup og Amager hospitaler, og som betjener de københavnske bydele Amager Øst, Amager Vest, Valby og Vesterbro. Hvidovre Hospital har status af områdehospital. Amager Hospital har status som nærhospital.

Planområde Byen, der omfatter Bispebjerg Hospital og betjener de københavnske bydele Bispebjerg, Brønshøj-Husum, Indre By, Nørrebro, Vanløse og Østerbro. Bispebjerg Hospital har status af områdehospital.

Hospitalsstrukturen giver et godt udgangspunkt for udviklingen at det fremtidige hospitalsvæsen i Region Hovedstaden.

Den væsentligste ændring for borgere i Københavns Kommune er, at Frederiksberg Hospital på sigt lukkes, og at borgere fra lokalområde Vanløse fremover vil blive betjent på Bispebjerg Hospital.

I høringssvaret er følgende centrale punkter fremhævet:

  • Planforslaget indeholder gode visioner og tiltag, der vil fortsætte den positive udvikling af det sammenhængende forløb.

Vedr. psykiatridelen: 

  • Københavns Kommune støtter op om afinstitutionaliserende indsatser og integreringen af borgere med psykiske lidelser.
  • Københavns Kommune efterspørger øget psykiatrisk bistand på de socialpsykiatriske bocentre.
  • Københavns Kommune tilslutter sig Regionens recovery-orienterede tilgang til borgere med sindslidelser, inddragelse af brugere og pårørende samt de opsøgende teams.
  • Københavns Kommune mærker et stort behov for øget fokus på de specialiserede behandlingspladser og øget ambulant behandling af særligt retspsykiatriske patienter og patienter med dobbeltdiagnose.
  • Nedgangen i psykiatriske skadestuer findes beklageligt.
  • Socialforvaltningen ønsker at påpege vigtigheden i den lokale dimension for behandlingstilbud samt nærhed og tilgængelighed i distriktpsykiatrien. På baggrund af dette ser Socialforvaltningen gerne, at Regionens mindre behandlingstilbud fortsat opretholdes i de københavnske bydele.

 

Vedr. hospitalsdelen:

  • Københavns Kommune forventer allerede fra begyndelsen at blive inddraget i den regionale sundhedsplanlægning. 
  • Oprettelse af fælles akutmodtagelser (FAM) vil stille nye krav til det kommunale sundhedsvæsen. Kommunen skal tidligt inddrages i planlægningen. Eventuel opgaveoverdragelse skal ske koordineret og aftalt.
  • Københavns Kommune forventer at blive løbende inddraget i ændringer af kapacitet og specialefordeling som følge af hospitalsbyggeriet.
  • Kommunen skal inddrages i oprettelsen af sundhedstelefon (telefonrådgivning til borgerne).
  • Samordningsudvalgsstrukturen på hospitalerne skal tilpasses den nye hospitalsstruktur.
  • Københavns Kommune ønsker at blive inddraget i ny-, og ombygningen af Bispebjerg Hospital.
  • Københavns Kommune vil gerne indgå et i samarbejde om it og telemedicin.
  • Københavns Kommune ønsker, at forskning i det borgernære sundhedsvæsen skal prioriteres.
  • Almen praksis er en central samarbejdspartner for kommunerne i det borgernære sundhedsvæsen - Københavns Kommune mener, at Region Hovedstaden skal arbejde hen i mod, at de praktiserende læger skal forpligtiges mere.
  • Københavns Kommune ønsker, at behandlingskapaciteten på audiologiområdet skal fastholdes.

Planforslaget er sendt til kommentar i lokaludvalgene. Lokaludvalgenes høringssvar er indarbejdet i kommunens samlede høringssvar om bl.a. sundhedstelefon, byggeri af Bispebjerg Hospital, fastholdelse af mindre psykiatrise behandlingstilbud i kommunen, handicapindretning og sammenhæng i indsatsen.



  

Økonomi

Den kommunale medfinansiering af regionens hospitalsvæsen ændres ikke som følge af hospitals- og psykiatriplanen. Planen har derfor ingen direkte økonomiske konsekvenser for Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Københavns Kommune som helhed eller borgerne.

 

Videre proces

Socialudvalget behandler høringssvaret den 18. maj 2011 og Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. maj 2011.

Hospitalsplanen forventes vedtaget i Regionsrådet den 21. juni 2011.

Ældrerådene i Københavns Kommune fremsender selv høringssvar til Region Hovedstaden.

 

                    Lene Sillasen                                         Anette Laigaard

                                                                        

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med den tilføjelse vedtaget af Socialudvalget den 18. maj:

"Københavns Kommune bemærker, at der i Hospitals- og Psykiatriplanen 2020 ikke indgår tiltag ift. at nedbringe ventelisterne til udredning og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien, hvilket beklages."

Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance ønskede følgende bemærkning tilført protokollen:

"Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance vil gerne præcisere, at der er nedlagt for mange psykiatriske sengepladser gennem de senere år."
Til top