Mødedato: 19.05.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Afprøvning af nye modeller for visitation og styring af hjemmeplejen

Afprøvning af nye modeller for visitation og styring af hjemmeplejen, der skal øge fleksibiliteten og skabe øget plads til faglighed i hjemmeplejen.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afprøver nye modeller for visitation og styring af hjemmeplejen.

Problemstilling

Hjemmepleje til ældre borgere tildeles og udmåles i form af enkeltydelser, jf. sagen fra udvalgsmødet den 20. januar 2011 om "Ekstern undersøgelse af Københavns Kommunes hjemmepleje - handleplan".

Tildeling af hjælp til borgerne i enkeltydelser betyder, at borgerne fra visitationen får oplyst, hvilken hjælp, de kan forvente at modtage, på et relativt detaljeret niveau. Samtidig er det tydeligt for SOSU-medarbejderne, hvilke opgaver de skal have fokus på i forbindelse med de enkelte besøg. I mødet med borgerne skal SOSU- medarbejderne vurdere borgernes specifikke behov på den givne dag og tilrettelægge hjælpen under hensyn hertil.

Endvidere skal SOSU-medarbejderne registrere komme/gå tider hos borgerne (leveret tid). Dette skyldes dels, at kommunerne i forbindelse med prisberegning i forhold til private leverandører har pligt til enten at foretage en opgørelse af den faktisk leverede tid eller benytte en beregningsmodel, som fordrer systematiske stikprøvemålinger af den leverede tid. Leveret tid indgår endvidere som led i drifts- og økonomistyringen af hjemmeplejen.

Mange SOSU-medarbejdere oplever, at tildeling af hjælp i form af enkeltydelser og registrering af komme/gå tider begrænser deres muligheder for at tilrettelægge hjælpen fleksibelt, og deres muligheder for at anvende deres faglige kompetencer. Tildeling af hjælp i form af enkeltydelser betyder endvidere, at den tildelte hjælp skal justeres selv ved mindre ændringer i borgernes behov. Dette påfører både visitationen og hjemmeplejen en række administrative opgaver. Endelig udmåles der i aftenhjemmeplejen mere tid end den, der anvendes, hvilke bl.a. betyder, at det er vanskeligt at tilrettelægge den enkelte medarbejders køreliste hensigtsmæssigt.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen  har ambitioner om, at visitations- og styringsmodeller for hjemmeplejen skal medvirke til; 

  • at der i hjemmeplejen skabes øget fokus på kerneydelser og øget rum til faglighed, så borgerne modtager professionel omsorg og pleje, der fleksibelt kan tilpasses borgernes behov og ønsker,
  • at SOSU-medarbejderne sikres et attraktivt arbejdsmiljø, hvor SOSU-medarbejderne får øget indflydelse på eget arbejde og øget mulighed for at anvende deres faglighed,
  • at kørelister i aftenhjemmeplejen er retvisende og 
  • at administrationen af hjemmeplejen forenkles.   

Der iværksættes pilotprojekter, hvor forskellige modeller for styring af visitationen og styring af hjemmeplejen afprøves, herunder;

  • tildeling og udmålig af hjemmepleje i form at "pakker", 
  • forskellige modeller for udmålig af tid,
  • forskellige modeller for registrering af komme/gå tider og 
  • retvisende tider for aftenhjemmeplejen. 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afprøver i 3. og 4. kvartal 2011 forskellige modeller for visitation og styring af hjemmeplejen.
 
Tildeling i pakker (besøgsblokke)
Der afprøves en ny visitationsmodel, hvor hjemmeplejen tildeles og udmåles i besøgsblokke. En besøgsblok rummer de opgaver, som borgere med en given plejetyngde almindeligvis får hjælp til i forbindelse med et besøg. Et morgenbesøg kan således tildeles i form af en besøgsblok, kaldet "personlig hjælp - morgen", som f.eks. kan rumme opgaver i relation til  personlig hygiejne, påklædning, morgenmad og let oprydning.

Tildeling af hjælp i form af besøgsblokke vil betyde, at borgerne på et mere overordnet niveau får oplyst, hvilken hjælp de er tildelt og dermed hvilken hjælp, de kan forvente at modtage. Besøgsblokke giver SOSU-medarbejderne øget mulighed og ansvar for at tilrettelægge hjælpen fleksibelt under hensyn til de enkeltes borgeres behov. Endvidere forventes det at give SOSU-medarbejderne øget indflydelse på eget arbejde og øget mulighed for at anvende deres faglige kompetencer.

Endelig vil overgang fra enkeltydelser til besøgsblokke mindske behovet for justeringer i den tildelte hjælp, og dermed forventes det, at  det administrative arbejde mindskes. 

Tildeling og registrering af tid
Der afprøves to modeller for tildeling af tid i forbindelse med besøgsblokke. Modellerne giver hjemmeplejen forskellige muligheder for fleksibel tilrettelæggelse af tiden hos de enkelte borgere og medfører forskellige krav til registreringer af komme/gå tider. 

1. Besøgsblokke med fast visiteret tid
I denne model tildeler visitationen en fast standard tid for en given besøgsblok. Det betyder, at SOSU-medarbejderne har en vejledende tid, indenfor hvilken hjælpen skal leveres. Medarbejderne skal i forbindelse med de enkelte besøg ikke registrere komme/gå tider (leverede tider). Modellen er administrativ relativ enkel, både hvad angår planlægning af besøg og daglige registreringer. 

2. Besøgsblokke med visiteret ramme
I denne model tildeler visitationen en rammetid og angiver en min/maks tid indenfor hvilken, hjælpen skal leveres. Det betyder, at SOSU-medarbejderne har mulighed for at tilrettelægge den tid, der anvendes hos de enkelte borgere fleksibelt, afhængigt af de enkelte borgeres specifikke behov og ressourcer. SOSU-medarbejderne skal som hidtil registrere komme/gå tider ved en manuel tastning på den håndholdte terminal. Modellen understøtter både en fleksibel tilrettelæggelse af hjælpen og af tiden, men den medfører en øget administration i hjemmeplejen, idet tiden for de enkelte besøg skal fastsættes indviduelt.

Faglighed og dokumentation
Nye visitationsmodeller vil skærpe de faglige krav til SOSU-medarbejderne i forbindelse med tilrettelæggelse af hjælpen, idet de i større omfang skal vurdere borgernes konkrete behov for hjælp. 

Kravene til borgernes døgn- og ugeplan vil ligeledes blive skærpet, idet det tydeligt skal fremgå, hvilke opgaver der normalt skal varetages hos de enkelte borgere. Dette skal medvirke til at sikre kontinuitet i plejen og sikre, at SOSU-medarbejdere, der ikke kender borgerne, ved, hvilke opgaver de skal udføre.

Der vil i afprøvning af besøgsblokke være fokus på de faglige krav, der stilles til gruppeledere og SOSU-medarbejdere ved overgang fra enkeltydelser til besøgsblokke. 

Aftenhjemmeplejen
Borgere, der alene får hjælp til én eller få opgaver, vil fortsat få tildelt hjælp i form af enkeltydelser og ikke besøgsblokke. En væsentlig del af de borgere, der modtager hjælp i aftentimerne, modtager kun hjælp til én eller få opgaver, f.eks. hjælp til medicinindtagelse eller hjælp til aftagning af støttestrømper. Hjælp om aftenen vil derfor som udgangspunkt fortsat tildeles i form af enkeltydelser. 

Erfaringerne viser, at
der i aftenhjemmeplejen generelt visiteres mere tid, end der anvendes til opgaveløsningen. Det skaber en række udfordringer; blandt andet er det vanskeligt at planlægge retvisende kørelister for aftenmedarbejderne. Udfordringerne håndteres forskelligt i aftengrupperne, idet der nogle steder planlægges med lavere vejtid, end den der rent faktisk anvendes, og andre steder ved at besøgene planlægges med overlap. Der udvikles og afprøves derfor retvisende tider for aftenhjemmeplejen.  

Evaluering

Afprøvning og evaluering af nye visitations- og styringsmodeller skal danne grundlag for beslutning om fremtidige modeller for hjemmeplejen. Evaluering vil have fokus på:

  • I hvilket omfang besøgsblokke medvirker til, at borgerne oplever, at hjælpen tilpasses deres behov og ønsker.
  • I hvilket omfang besøgsblokke og fleksibel udmåling af tid giver SOSU-medarbejderne mulighed og ansvar for at tilrettelægge hjælpen fleksibelt og anvende deres faglighed.
  • Hvad henholdsvis registrering og ”ingen registrering” af komme/gå tider betyder for medarbejdernes oplevelse i forhold til kontrol og sikkerhed omkring aflagte besøg.
  • I hvilket omfang de forskellige visitations- og styringsmodeller sikrer en effektiv styring af hjemmeplejens økonomi og drift.

Økonomi

Det nuværende serviceniveau for hjemmeplejen fastholdes ved afprøvning af nye visitations- og styringsmodeller. 

Udgifter i forbindelse med afprøvning af besøgsblokke afholdes indenfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningens budget.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udvikler i 2. og 3. kvartal 2011 de konkrete visitations- og styringsmodeller, herunder besøgsblokke. De to modeller afprøves i to respektive hjemmeplejegrupper i lokalområdet Valby/ Kgs. Enghave/Vesterbro. De to hjemmeplejegrupper har henholdsvis 160 borgere/28 medarbejdere og 185 borgere/31 medarbejdere. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges evalueringsresultaterne samt eventuelt anbefalinger til en ny visitations- og styringsmodel for hjemmeplejen i starten af 2012. 

I 2. og 3. kvartal 2011 udvikles og afprøves retvisende tider for aftenhjemmeplejen. Tiderne afprøves i aftenhjemmeplejen på Bispebjerg, som har ca. 230 borgere/16 medarbejdere. Umiddelbart efter afprøvning af de retvisende tider, vil de blive implementeret i hele hjemmeplejen. 




                    Lene Sillasen        

                                                                                        /Birgitte Bo Christensen

Beslutning

Udvalget godkendte indstillingen med den tilføjelse , at udvalget modtager en midtvejsstatus af pilotprojekterne.
Til top